23. januar 2021
Lenore Bechmann (Midten tv.) fra Frederikssund Gymnasium er én af fire gymnasieelever, der den 1. december kunne lade sig kåre som Årets Forskerspirer. Lenore vandt i kategorien Naturvidenskab med et projekt om udvikling af salttolerante afgrøder.
Lenore Bechmann (Midten tv.) fra Frederikssund Gymnasium er én af fire gymnasieelever, der den 1. december kunne lade sig kåre som Årets Forskerspirer. Lenore vandt i kategorien Naturvidenskab med et projekt om udvikling af salttolerante afgrøder.
Foto: Nikolaj Linares/Presse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gymnasieelev er årets forskerspire 2020: Det er vildt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gymnasieelev er årets forskerspire 2020: Det er vildt

Lenore Bechmann, der til daglig går i 3.G på Frederikssund Gymnasium, har vundet prisen som årets forskerspire i kategorien Naturvidenskab.

Frederikssund - 10. december 2020 kl. 15:26
Af Victor Andersen

Frederikssund var repræsenteret, da Årets Forskerspirer 2020 blev kåret tirsdag den 1. december i festsalen på Københavns Universet.

Der var priser på spil i fire kategorier - Samfundvidenskab, Sundhedsvidenskab, Humaniora og Naturvidenskab - og det var i sidstnævnte kategori, at 17-årige Lenore Bechmann, som til daglig går i 3.X på Frederikssund Gymnasium, kunne lade sig kåre som vinder.

3.X-Factor kan man måske kalde det. For på en linje med fokus på bioteknologi og geovidenskab, må grobunden siges at være lagt for at udforske naturvidenskabens verden.

Lenore Bechmann er udover at være interesseret i bioteknologi og genetik også meget engageret i klimakampen. Som formand for Frederikssunds Gymnasiums Klimaråd var hun sidste år blandt talerne til 10-års-jubilæet for Frederikssund Klimaforening.

Her fortalte hun om at være ung i en tid med en stigende klimatrussel.

Det var netop interessen for genetik og for klimaet, der blev fornemt fusioneret i gymnasieelevens vindende projekt, der gik ud på at undersøge, hvorvidt det er muligt at genmanipulere afgrøder til at tåle at blive vandet med saltvand og dermed udnytte verdens vandressourcer bedre.

- Vi ved, at verdenshavene komme til at stige de kommende år, og mit projekt gik ud på at se, om man kan vende klimaforandringerne til noget brugbart, siger Lenore Bechmann, der udviklede idéen til projektet i samarbejde med sin biotek-lærer, Kira.

Spændende og givende

Frederikssund Gymnasium er ét af en række gymnasier, der er tilknyttet talentprogrammet for forskerspirer, og det var ved et oplæg på gymnasiet tidligere på året, at Lenore Bechmann blev opmærksom på muligheden for at deltage i konkurrencen.

Den daværende 2.G'er sprang til, på trods af at deltagelsen betød en ekstra arbejdsmængde ved siden af dagligdagen på gymnasiet.

- Det har været en lang proces at nå hertil, men det har også været rigtigt spændende og givende. Jo mere man lærer, og jo mere man ved om de her emner, desto mere interessant bliver det at beskæftige sig med, siger Lenore Bechmann, der ikke har konkrete planer for fremtiden, men godt kunne forestille sig at forske inden for bioteknologi.

Hun har undervejs i forløbet kunnet sparre på projektet med Michael Broberg Palmgren, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Sammen udviklede de et forsøg, der gik ud på at udsætte plantefrø for en saltkoncentration. Resultatet var positivt, men forsøget var udført i for lille skala til at udelukke, at det var en 'one of a kind,' som Lenore Bechmann udtrykker det.

Et dygtigt felt

Selve finalen i Årets Forskerspirer 2020 løb af stablen den 1. december i festsalen på Københavns Universitet. Her var 12 nominerede ud af i alt 76 deltagere mødt frem. 3 nominerede i hver kategori. Efter en række korte oplæg, fandt den endelige afgørelse sted.

- Jeg havde tiltro til mit projekt på forhånd, men de andre var også virkeligt dygtige, så det var helt vildt at vinde, siger Lenore Bechmann.

Grundet corona-restriktioner var deltagernes familier og venner ikke med inde til event, men kunne følge med på et livestream hjemmefra.

Med sejren i Årets Forskerspirer 2020 følger også en check på 20.000 kroner, som kan bruges på at gennemføre deres projekt. Først har Lenore Bechmann dog lige en uddannelse, der skal færdiggøres.

- Der er ingen, der siger, at det skal ske lige nu, men jeg kan godt se mig selv gennemføre det her forskningsprojekt en gang i fremtiden, siger Frederikssund-eleven, der efterfølgende kunne lade sig fejre af både familien og biotek-klassen.

Vinderne i de øvrige kategorier ved Årets Forskerspirer var:

Samfundsvidenskab: Marie Lundager Sørensen: Neuromarketing og klimabevidsthed - neuromarketing som middel til at få indsigt i, hvad der påvirker unge kvinders valg af genbrugstøj

Humaniora: Vincent Balaban: Poesiens øje - En komparativ undersøgelse af begrebet indbildningskraft hos N.F.S. Grundtvig og S.T. Coleridge[/i]

Sundhedsvidenskab: Laura Klifforth Hemmingsen: Inkontinens hos unge voksne

1382458
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?