8. marts 2021
Som formand for DGI Fodbold har Lars Møller blandt andet været med til at lægge et skarpt fokus på kerneopgaven: Fodboldskoler med nærhed og kvalitet til 5-13-årige spillere. Fotos: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Som formand for DGI Fodbold har Lars Møller blandt andet været med til at lægge et skarpt fokus på kerneopgaven: Fodboldskoler med nærhed og kvalitet til 5-13-årige spillere. Fotos: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formanden for det hele: Man kan se TV, når man bliver gammel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formanden for det hele: Man kan se TV, når man bliver gammel

Om det er koncerter, fodboldstævner eller sociale sammenkomster, er Lars Møller manden, der får tingene til at ske.

Frederikssund - 26. januar 2021 kl. 15:50
Af Victor Viemose

Der findes nærmest ikke det, som Lars Møller ikke er formand for. DGI Fodbold, Venstre i Frederikssund Kommune, Jørlunde Kulturforening, Idrætsrådet i Frederikssund Kommune. Derudover er han bestyrelsesmedlem i DGI Nordsjælland, sponsor- og event-ansvarlig i Slangerup OIF og senest idémanden bag Vinge Fritid, som skal skabe fællesskaber og samvær i den lille pionærby. Indtil for nylig var han også sportschef for B93's kvindehold i 1. Division.

Ja, sker der noget i Frederikssund, Slangerup eller Vinge er der en god chance for, at Lars Møller har haft en finger med i spillet. Derfor har Lokalavisen Frederikssund sat ham i stævne til en snak om, hvordan han får det hele til at spille, når der også er et fuldtidsarbejde og en familie, der skal passes. En snak primært med fokus på to kasketter: DGI Fodbold og Slangerup OIF.

Vi møder ham ved Slangerup Idræts- og Kulturcenter en fredag eftermiddag under grå skyer med regn og ruskende vind. Lokalavisen er iført en gigantisk jakke af den slags, hvor der er overhængende fare for at vælte et Royal Copenhagen-stel på gulvet i forbindelse med juleshopping i Magasin. Lars Møller er iført en hættetrøje og shorts fra Slangerup OIF.

"Det er jo fem plusgrader," lyder det med et kækt smil.

Overskuddet fejler i hvert fald ikke noget. Et overskud, der karakteriserer hele familien på fem fra Vinge. Både han og hans forlovede, Anne Sofie Uhrskov, der sidder i Frederikssund Byråd for Venstre og er ungdomsformand i Slangerup OIF, får tit spørgsmålet, om ikke de nogensinde bare sidder på sofaen og ser TV. Til det er svaret: "Nej, man kan se tv, når man bliver gammel."

"Der er mange, der siger, at hold da op, hvor laver vi mange ting. Men den måde, vi slapper af på, er når vi eksempelvis er ude og se fodbold i Slangerup. Vi lader op, når vi er til stede i foreningslivet og ser andre i fællesskabet være glade," siger Lars Møller, som også er begunstiget af at have et job som selvstændig, der giver en fleksibel hverdag.

"Hvis jeg ikke havde det, så tror jeg ikke, jeg ville kunne nå alt det, jeg når. Derudover hjælper det jo at have en familie, der også kan lide at være aktive," siger Lars Møller.

#Sætglædenispil

Kimen til det engagement, som den 48-årige nordsjællænder lægger for dagen i det lokale foreningsliv, blev lagt tilbage i tiden som ungdomsspiller i fodboldklubben Kokkedal IK.

"Det var en forening, hvor det var medlemmerne, der bar klubben. Når man var 15-16 år var det en forventning, at man blev træner for de yngre hold. Den kultur af fællesskab er noget, som jeg har taget med mig på min videre færd. Jeg har trænet både elitehold og breddehold, og jeg finder lige stor glæde ved det hele. Det, der er min styrke, er at fremme og hylde fællesskabet," siger Lars Møller.

Den evne fik Lars Møller blandt andet lejlighed til at gøre brug af, da han for syv år siden blev formand for DGI Fodbold og fik til opgave at sætte retningen fremadrettet. På hans hættetrøje står påskrevet hashtagget #sætglædenispil. Det er en af de kampagner, som han som formand har været med til at sætte i gang. Og et led i at ensrette DGI's brand, som på daværende tidspunkt stak i mange retninger.

"Hvis vi spurgte rundt omkring i landet, hvad folk mente, at DGI Fodbold var, så fik vi 250 forskellige svar. Det er selvfølgelig sat på spidsen, men der var en klar opgave om skære ind til kernen og sige: DGI er fodboldskoler, hovedfokus er børn i alderen fem til 13 år og vores værdier er nærhed og kvalitet," siger Lars Møller, der i sit arbejde med at forny DGI Fodbold har villet sikre sig, at alle er med på vognen.

"Én af de ting, jeg selv synes, jeg er god til, det er det med at få folket med. Altså at sikre mig, at få alle 14 landsdele i DGI med, når vi tager nogle beslutninger. Fællesskabet bliver først rigtigt stærkt, når så mange som muligt har budt ind i forhold til at få tingene til at virke," siger Lars Møller, der i en periode var i Jylland tre gange ugentligt i forbindelse med formandsarbejdet.

Men han kan godt lide at have travlt.

"Jeg kan godt lide at komme ind og være med til at påvirke tingene. Jeg kan godt lide at være dér, hvor man kan gøre en forskel på flere niveauer," siger Lars Møller.

2100 til Fjord Cup

Lokalt gør han også en forskel for fodbolden og kulturlivet. Da Magtens Korridorer i november sidste år spillede en corona-venlig koncert i Slangerup Idræts- og Kulturcenter, var det dels et resultat af et længerevarende lobbyarbejde og dels en fortsættelse af en tradition, som startede for år tilbage.

Lars Møller blev involveret i Slangerup & Omegn IF gennem Anne Sofie Uhrskov. Han mente, at klubfesterne trængte til en makeover. Det førte til, at først Dodo & The Dodos og siden blandt andre Danser med Drenge og Troels Gustavsen fra NOAH har spillet dinnerkoncerter i hallen. Arrangementer, der giver oplevelser til medlemmerne og overskud i klubkassen.

Som event- og sponsoransvarlig i klubben har Lars Møller sammen med Jacob Levin fra Frederikssund IK været med til at starte Fjord Cup, der er et årligt fodboldstævne, som afholdes i pinsen i samarbejde med Hornsherred FC, Frederikssund IK og DGI Nordsjælland. I 2019 deltog 230 hold med omkring 2100 deltagere. Sidste år var 2500 spillere tilmeldt, inden corona-krisen satte en stopper for arrangementet.

De unge skal med

Fællesskab handler ikke kun om at skabe store events. Det skal også være en del af hverdagen. Mange idrætsforeninger bryster sig af at have sammenhold som kerneværdi, men i Slangerup OIF mener de det virkelig, når de siger det.I SOIF har Lars fundet en klub med formand Kristian Bloch i spidsen, der ønsker at engagere de unge trænere som i hans ungdomstid i Kokkedal IK.

"Selvom vi er en breddeklub med stort B, så vil vi gerne have god træning og trænere, som er engagerede. Vores unge trænere kommer her frivilligt, og de skal have lyst til at være her. Jeg synes, vi har været rigtigt gode til at få dem i gang og blive en del af kulturen," siger Lars Møller.

Det er blandt andet en kultur, hvor nummer ét og nummer 20 på et fodboldhold bliver behandlet ens, og hvor første-, anden-, og tredjeholdet træner sammen, selvom de i weekender spiller turneringskampe på forskelligt niveau.

"På den måde giver vi venner og veninder muligheden for at træne sammen, selvom de er på forskelligt niveau. Det sociale aspekt er helt afgørende for at fastholde både unge og ældre i foreningsidræt," siger Lars Møller.

Netop det fællesskab er aktuelt sat ud af spillet under corona-nedlukningen, og det er noget, som er et savn for mange i øjeblikket. På anlægget i Slangerup er enkelte spillere mødt op for at skyde på mål, men et forsamlingsforbud på fem personer besværliggør reel træning i øjeblikket. Vi spejder ud over den tomme parkeringsplads foran Idræts- og Kulturcenteret, og Lars Møller fortæller, at han savner livet og aktiviteten på banerne.

Én ting er sikker. Når foreningslivet åbner igen, vil Lars Møller fortsat være manden, der får tingene til at ske.

1382458
Er det en god idé at udnævne politikere til ambassadører?