2. december 2020
Arkæolog Emil Struve (t.h.) fra ROMU fortæller om udgravningerne af to palisadeanlæg ved Roskilde Fjord. Her ses han sammen med museumsinspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen fra ROMU. Foto: Maj-Britt Holm
gallery icon

Se billedserie

Arkæolog Emil Struve (t.h.) fra ROMU fortæller om udgravningerne af to palisadeanlæg ved Roskilde Fjord. Her ses han sammen med museumsinspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen fra ROMU. Foto: Maj-Britt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foredrag om stenalderfund og omvisning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredrag om stenalderfund og omvisning
Opdateret 20. september 2019 kl. 13:48
Frederikssund - 13. september 2019 kl. 12:21

Lige dér, hvor bilisterne om få uger kommer til at køre til og fra den nye Kronprinsesse Marys Bro, byggede stenaldermennesker et kæmpe palisadeanlæg, der indhegnede et område på størrelse med tre-fem fodboldbaner med mere end 1500 tilhuggede stolpehuller.

arrow Læs også: Ny børnebog hylder Marys Bro

Fundet ved Torøgelsgårdsvej i Frederikssund var så spektakulært, at det kom på Slots- og kulturstyrelsens arkæologiske Top 10 i 2016, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Faktisk blev der i 2007 fundet et tilsvarende palisadeanlæg på Kignæsbakken i Jægerspris, og tilsammen vidner de to anlæg om stor aktivitetet i området ved Roskilde Fjord i bondestenalderen for op imod 5000 år siden.

Men hvem og hvordan byggedes disse anlæg? Og hvilken funktion havde de?

De spørgsmål kan man få svar på, når arkæolog Emil Struve fra ROMU, der var med til at udgrave fundet ved Torøgelsgårdsvej, fortæller om blotlægningen af de to monumentale konstruktioner og om palisadeanlæggenes betydning for forståelsen af stenalderbefolkningernes organisering og udvikling på Sjælland i det 3. årtusinde før vores tidsregning.

Det sker torsdag den 26. september klokken 19-21 på Frederikssund Museum på »Færgegården«, Færgelundsvej 1 i Jægerspris.

Prisen inkluderer adgang til museets udstilling. Billetter købes i museets butik eller på billetto.dk.

Som opfølgning på foredraget inviterer Frederikssund Museum desuden på en 45 minutters særomvisning i udstillingen »Menneske og Fjord« på museet søndag den 6. oktober klokken 14.00, og det er gratis, når entréen til museet er betalt.

arrow 2.000 er tilmeldt betaling på ny bro
15. september 2019 kl. 05:17 Opdateret: kl. 17:47
arrow Kæmpe besparelse på ny betalingsbro
14. september 2019 kl. 05:33 Opdateret: kl. 18:00
arrow Hvorfor må man ikke gå over broen?
13. september 2019 kl. 14:58 Opdateret: kl. 14:58
1382458
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?