6. maj 2021
Fremtidsplanerne for Fasters Have er mange. På billedet ses Orangeriet indenfor i plantecenteret. Arkivfoto: Allan Nørregaard
Fremtidsplanerne for Fasters Have er mange. På billedet ses Orangeriet indenfor i plantecenteret. Arkivfoto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fire år efter ansøgning: Plantecenter venter fortsat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire år efter ansøgning: Plantecenter venter fortsat

Det er mere end fire år siden, indehaverne af Fasters Have ansøgte om en lokalplan, så stedet kunne udvide. Men i dag foreligger der stadig ingen lokalplan

Frederikssund - 22. april 2021 kl. 13:07
Af Ea Lykke Schausen

En børnezoo, en hundefrisør og et showroom til krukker. Det er blot nogle af ideerne, indehaverne af plantecenteret Fasters Have i Frederikssund har for stedets fremtid. Og de planer har de gået med længe. Mere end fire år faktisk.

Tilbage i 2016 sendte indehaver af Fasters Have Charlotte Broksø og hendes mand Henrik deres første ansøgning om en lokalplan til Frederikssund Kommune, i håbet om, at de dermed ville kunne sikre mulighederne for udvidelse i fremtiden. Men i dag er der fortsat ingen lokalplan for stedet.

"Vi er ret hæmmede af, der endnu ingen lokalplan er. Vi vil jo gerne skabe nogle muligheder, men uden en lokalplan er vi ret låst fast," siger Henrik Broksø om den langtrukne sag.

Skyde gråspurve

De mange ideer til plantecenterets fremtid opstod hos indehaverne for mere end ti år siden, da de var på en konference, hvor en engelsk plantecenter-indehaver holdt et oplæg om, hvordan havecentrene var i England.

"Han fortalte, at i England er et plantecenter meget mere end bare planter, og at fremtiden i vores erhverv er at tænke os som mere end blot planter groft sagt," fortæller Henrik Broksø og uddyber, at mens de endnu ikke har sat sig fast på, hvad plantecenteret skal have af tilbud, der ikke involverer blomster og planter, så ønsker de at helgardere sig i det lokalplansforslag, de er ved at få udarbejdet.

"Det handler lidt om at skyde gråspurve med kanoner, så vores vildeste idéer vil kunne rummes i den lokalplan, der skal vedtages, så der ikke fremover skal laves lokalplantillæg. Vi vil gerne give os selv og vores efterfølgere de bedste muligheder for at drive og udvikle stedet her."

Uenige om de fire år

Ifølge en aktindsigt i dele af sagsbehandlingen, som avisen har fået, fremgår det, at Henrik Broksø i september 2016 modtog to mails fra en projektleder i kommunen om et udkast til lokalplan, hvor projektlederen bad Henrik Broksø om at komme med sine kommentarer.

I januar 2021 videresender Henrik Broksø de to mails til en anden byggeleder i kommunen og spørger, om der kan arbejdes videre med forslaget.

Hvad der er sket de godt fire år mellem de to mails, det er kommunen og Henrik Broksø dog uenige om. Og det er sandsynligvis heri, grunden til, at sagen har ligget stille så længe, er at finde.

"Dengang fortalte kommunen mig, at det ikke var nødvendigt med mine kommentarer, da de nok kunne få lokalplanen godkendt efter ny planlov. Men det skete aldrig. Og så i december 2020 kontakter en ny byggeleder mig og spørger, om vi ikke skal få den afsluttet," beretter Henrik Broksø om forløbet og understreger, at han på ingen måde har noget i klemme med kommunen, men han ser frem til, at sagen forhåbentlig snart vil få sin ende.

Tog ikke kontakt

Historien er dog noget anderledes, hvis man spørger centerleder for By og Landskab ved Frederikssund Kommune, Mads Henrik Lindberg Christiansen. Han fortæller, at administrationen ingen henvendelser har liggende fra Henrik Broksø fra årene, der er gået mellem de to henvendelser fra kommunen angående udarbejdelse af lokalplan, og at plantecenterindehaveren først har taget kontakt igen her fire år senere.

"Jeg kan ikke se, at Fasters Have skal have holdt kontakten ved lige eller have rykket kommunen, og at vi skulle have et udestående her," lyder det fra centerchefen, der fortsætter:

"I år henvender Fasters Have sig så igen, og vi er nu der i forløbet, hvor der skal lidt mere kommunikation frem og tilbage til, før vi kan forelægge en sag politisk, om der skal igangsættes en lokalplan. Når dette er godkendt, så kan vi udarbejde en lokalplan, der så i sidste ende skal en tur indenom byrådet, førend lokalplanen kan godkendes."

Centerchefen fortæller, at lokalplaner oftest har en behandlingstid på et år, men at det er umuligt at sætte en fast ramme i konkrete tilfælde, da flere parametre spiller ind.

1382458
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?