26. februar 2021
De omkring 20.000 mennesker, der får drikkevand fra Marbæk Vandværk i Frederikssund, kan glæde sig over, at Novafos ikke længere kan spore giftstoffet Dimethylsulfamid (DMS) i vandet.

Kort: Novafos
De omkring 20.000 mennesker, der får drikkevand fra Marbæk Vandværk i Frederikssund, kan glæde sig over, at Novafos ikke længere kan spore giftstoffet Dimethylsulfamid (DMS) i vandet. Kort: Novafos
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drikkevand til 20.000 mennesker: Pesticid kan ikke måles længere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drikkevand til 20.000 mennesker: Pesticid kan ikke måles længere
Frederikssund - 20. november 2019 kl. 05:22
Af Maj-Britt Holm

Omkring 20.000 forbrugere får drikkevand fra Marbæk Vandværk i Frederikssund. Så det vakte forfærdelse, da det kommunale vandselskab Novafos i en kontrolprøve fra Marbæk Vandværk i juni 2018 fandt giftstoffet Dimethylsulfamid - forkortet DMS - i en koncentration over Miljøstyrelsens tilladte grænseværdi. Det skete i en screening for det nyopdagede stof blandt alle vandselskabets 17 vandværker i Nordsjælland.

Nu er der godt nyt om kvaliteten af Marbæk-drikkevandet, der løbende er blevet forbedret siden juli sidste år, hvor Novafos omlagde vandindvindingen. Drikkevandet har ifølge Novafos siden juli 2018 overholdt grænseværdien, og nu kan stoffet ikke måles i prøverne længere, oplyser vandselskabet i en pressemeddelelse.

Efter fundet af DMS registrerede Novafos en stigende koncentration af DMS og frygtede, at forureningen på Marbæk Vandværk kunne blive så slem, at grænseværdien for drikkevand ikke længere kunne overholdes.

Novafos sendte derfor en ansøgning om dispensation til drikkevandsmyndigheden i Frederikssund Kommune. Dispensationen er dog aldrig kommet i spil, og det glæder vandchef i Novafos, Bo Lindhardt:

- Vi har løbende arbejdet på at omlægge indvindingen, så koncentrationen af DMS nu er faldet til under den grænse, hvor man kan spore stoffet. Vi har ikke målt DMS i drikkevandet siden juli 2019, og vi mener at have så godt styr på vandkvaliteten, at vi kan trække vores ansøgning om dispensation tilbage, siger han i pressemeddelelsen, og han tilføjer, at man i dag kan måle pesticidresten ned til en tusindedel af grænseværdien.

Grundvand er sløjfet
Novafos følger fortsat udviklingen i DMS og arbejder på at fastholde den bedst mulige vandkvalitet, oplyser Bo Lindhardt i pressemeddelelsen, og overfor Frederiksborg Amts Avis uddyber han, at flere DMS-forurenede vandboringer i Marbæk blevet lukket, og der indvindes mere vand fra Ådalens Vandværk end tidligere.

- Heldigvis har vi været i stand til at styre udviklingen og inddrage grundvandsressourcer, der ikke er forurenet. Vi har dog måttet afskrive en stor grundvandsressource på grund af DMS og er gået i gang med at lede efter nye grundvandsressourcer, så vi kan være på forkant, hvis der skulle dukke nye stoffer op, tilføjer Bo Lindhardt.

Novafos har stadig ikke fundet kilden til DMS-forureningen, men samarbejder med Region Hovedstaden om at identificere kilden til den, og vandselskabet håber at få tilladelse af Frederikssund Kommune til at pumpe forurenet vand væk, så det ikke breder sig tild et rene vand.

Omlægningerne af vandindvindingen er ifølge Bo Lindhardt forbundet med driftsudgifter af en væsentlig størrelse, og det vil på et tidspunkt slå igennem på prisen, som forbrugerne skal betale, fortæller han, som dog ikke kan sætte tal på endnu.

1382458
Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?