25. juni 2021
Formand for Halinspektørforeningen, Henrik Høy-Caspersen (i midten ) overrakte torsdag grønt certifikat til Jesper Wittenburg (tv)  og Anne Sofie Uhrskov (th). Frederikssunds svømmehal og idrætsanlæg er nu certificerede ud i bæredygtighed. Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Formand for Halinspektørforeningen, Henrik Høy-Caspersen (i midten ) overrakte torsdag grønt certifikat til Jesper Wittenburg (tv) og Anne Sofie Uhrskov (th). Frederikssunds svømmehal og idrætsanlæg er nu certificerede ud i bæredygtighed. Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det får det af betydning for dine brusebade: Grøn nøgle til idrætsanlæg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Det får det af betydning for dine brusebade: Grøn nøgle til idrætsanlæg
Opdateret 06. maj 2021 kl. 12:14
Frederikssund - 06. maj 2021 kl. 12:12
Af Henrik Helmer Petersen

Svømmehal og kommunens andre idrætsanlæg er blevet miljøcertificerede med certifikatet Green Sport Facility. Som svømmer og idrætsudøver er du med i ordningen. Blandt andet når du står under bruseren.

Når du træder ind i Frederikssund Svømmehal, de øvrige idrætsanlæg i Idrætsbyen, Kignæs Hallen og Frederikssund Hallen, træder du nu ind i sportsfaciliteter, der har certifikatet Green Sport Facility.

Svømmehallen i Slangerup har haft certifikatet i nogen tid.

Med som motionist

Som motionist og sportsudøver er du i høj grad også med i ordningen. Du skal være med til at sikre, at svømmehaller og idrætsanlæg bliver mere og mere bæredygtige og ikke belaster kloden unødigt.

- Det kan i høj grad handle om, at man som bruger afkorter sine brusebade i omklædningsrummene.

Det fortæller Henrik Høy-Caspersen, der er formand fra Halinspektørforeningen.

Det er Halinspektørforeningen, der uddeler den grønne nøgle.

Beviser hænges op

Henrik Høy-Caspersen besøgte torsdag Frederikssund Svømmehal, og med sig havde han Green Sport Facility-certifiktatet i fire udgaver, der nu skal sættes op i svømmehal og ved de øvrige idrætsanlæg som bevis på, at Frederikssunds idrætsanlæg nu er certificerede ud i bæredygtighed.

Henrik Høy-Caspersen samt Jonas Hviid, idrætsfaglig leder for Frederikssund Idrætsanlæg, slår fast, at det handler om nudging - altså venlig påvirkning af brugernes adfærd.

Stadig varmt vand

- Vi skruer ikke op for det kolde vand og sætter timer på bruserne på vores idrætsanlæg. Som en del af certificeringen vil vi formentlig sætte skilte op i omklædningsrum, hvor vi gør opmærksom på,

at man gør noget godt for miljøet, hvis man korter sit bad, forklarer Jonas Hviid og siger:

- Vi har så mange brugere, så bare en besparelse på få procent vil blive en stor besparelse i sidste ende.

Glade politikere

Det var formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederikssund, Jesper Wittenburg (S), og formand for Folkeoplysningsudvalget, Anne Sofie Uhrskov (V), der tog imod den grønne certificering.

De udtrykte begge glæde for nu at være med i ordningen. Anne Sofie Uhrskov gjorde opmærksom på, at 67 procent af de voksne og 79 procent af alle skolebørn fra 4.-10. klasse i Frederikssund dyrker idræt i deres fritid. Det er mange.

- Vi har en høj belægninggrad af vores anlæg både til organiseret idræt, men også inden for fritidsidrætten, så vores anlæg er i brug rigtig meget. Derfor er det vigtigt, at de er bæredygtige på miljøsiden, sagde Anne Sofie Uhrskov.

Grøn nøgle

Green Sport Facility-certifikatet udspringer af den grønne certificering, den Grønne Nøgle, som hoteller har kunnet få i mange år. Det begyndte som én og samme certificering, og for et par år siden fik idrætsanlæggene deres egen certificering med navnet Green Sport Facility.

Gået efter i sømmene

For at få certificeringen er Frederikssunds svømmehal og idrætsanlæg blevet kigget efter i sømmene. Om man bruger LED-lys, om der isoleret godt, og om der generelt bliver sparet på el, varme og vand.

Med en splinterny svømmehal og også gode bæredygtige forhold i Frederikssund Hallen og Kignæs Hallen gik idrætsanlæggende glat igennem den grønne inspektion.

- Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Vi bliver nu kontrolleret hvert år, om vi gør det godt. Og ikke bare godt. Vi skal som en del af certificeringen hvert år sætte nye mål for forbedringer, så vi bliver mere og mere grønne og bæredygtige, fortæller Jonas Hviid.

1382458
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?