27. juli 2021
Joseph Salamon har kreeret Slangefontænen foran det gamle rådhus i Slangerup. Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Joseph Salamon har kreeret Slangefontænen foran det gamle rådhus i Slangerup. Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Der er masser af humor i Joseph Salamons skulpturelle fodspor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Der er masser af humor i Joseph Salamons skulpturelle fodspor
Frederikssund - 27. marts 2021 kl. 05:04
Af Henrik Helmer Petersen

Billedhugger Joseph Salamon har kreeret flere skulpturer i Slangerup. I sn.dk's serie med kulturelle byvandringer går vi i dag en tur og lader den 88-årige billedhugger selv fortælle om sine værker i byen. Det er ikke uden humor.

arrow Læs også: På opdagelse i Hørsholm: Børnearbejde var normen

»Hugger næsten alt«, står der på bagsmækken af den hvide varebil, den 88-årige jødiske og transsylvansk fødte billedhugger Joseph Salamon ankommer i til Slangerup.

Han bor med sin hustru Hanne Sie i Birkerød, og han har sit værksted ved Roskilde, hvor han med hammer og mejsel på gammeldags maner hugger sine skulpturer i sten.

- Jeg står op klokken fem og arbejder hver dag fra klokken seks, smiler han og peger på ordene på sin bil: »Hugger næsten alt«.

- Jeg er blevet stoppet af politiet to gange. De ville se, hvad jeg havde i bilen. Det er ikke alle betjente, der har humor.

Så er interviewet i gang.

Uddannet i Rom

Joseph Salamon er født i Transsylvanien i et hjørne af Rumænien. Han er uddannet på kunstskoler i Milano og Rom, og det var hans første - og nu afdøde hustru, keramikeren og billedkunstneren Hanne Salamon, der fik ham til Danmark i 1960.

Hun og han vandt i 1993 en kunstkonkurrence i Slangerup, hvor de skulle udsmykke Kingoskolen. Hanne skabte billedkunst, og Joseph kreerede en høj betonskulptur.

- Den signalerer fasthed som symbol på den lærdom, eleverne tilegner sig, og den peger opad som symbol på det udsyn og de muligheder, lærdommen giver. Den er blå, fordi jeg god kan lide farven, forklarer Joseph Salamon.

Blev smidt som affald

Da skolen brændte og blev genopbygget, mente de nye arkitekter ikke, at Josephs skulptur var smuk nok til den nye skole.

De smed den i en bunke med affald.

- Når man er kunstner, må man tåle mosten. Og jo, jeg var sur, men jeg fik ikke mavesår, ler Joseph Salamon.

Den Blå Betonskulptur endte med at blive stillet op igen - tæt ved skolen, og her står den i dag.

Blev »bykunstner«

Det var Blå Betonskulptur, der gjorde, at Joseph Salamon blev »Slangerups bykunstner«.

Da byen i 1995 ville rejse en skulptur af Erik Ejegod i anledning af 900 året for kroningen af ham som konge, satte man Joseph Salamon på opgaven. Han lavede en model, men flere byrødder mente ikke, at en kunstner udefra skulle lave den skulptur. De vendte tommelfingeren nedad, da de så modellen af Erik Ejegod.

- Så besøgte Dronning Ingrid byens daværende borgmester Bent Lund, og hun så min model af den gamle konge, og hun roste såvel modellen som mig, har Joseph Salamon fået fortalt.

- Pludselig stemte alle byrødder ja til at lade mig lave skulpturen, tilføjer han med et skævt smil.

Drejesokkel

Da den tre meter høje skulptur var færdig, var der politisk uenighed om, hvad vej Erik Ejegod skulle kigge.

- Så foreslog jeg, at vi lavede en sokkel med en motor, så skulpturen drejede rundt i løbet af et døgn. »Så kan vi kalde ham Erik Drejefod«, spøgte jeg og blev bedt om at give en pris på sådan en drejesokkel. Da politikerne hørte, det ville koste 200.000 ekstra, blev ideen droppet. Erik Ejegod blev sat op med front mod Kongensgade.

Trusselbreve

Joseph Salamon har forsøgt skildre Erik Ejegod som en konge med styrke, og han synes, det er lykkes.

- En journalist spurgte, hvordan jeg kunne sætte ansigt på en mand, der aldrig var blevet afbilledet ordentligt, og jeg svarede, at »det gjorde man også med Jesus«. Så fik jeg anonyme trusselbreve, fordi min udtalelse blev opfattet blasfemisk.

Joseph Salamons mest kendte skulptur i Slangerup er Slangefontænen på p-pladsen foran det gamle rådhus. Den lavede han på kommunens bestilling i 2003, efter en gammel lignende skulptur var gået til af vind og vejr.

Slangefontæne

- Som den gamle skulptur skulle min også indeholde de bibelske billeder med en slange - fra »Slangerup«, og med en mand og en kvinde - fra landsbyerne tæt på »Kvinderup og Manderup«.

Joseph Salamon fandt to tonstunge granitsten i Sverige, og i mange måneder huggede han løs, så en slange snor sig om den ene granitsøjle, og så omridset af en mand med spyd og en kvinde med skjold er hugget ind i den anden søjle.

Vandet kommet ud af slanges to næsebor.

- Øv, at granitten er gul af okker. Øv, at kommunen ikke passer skulpturen, så man kan se granittens flotte farver, siger Joseph Salamon.

Borgmesters gravsten

Han har også kreeret kunst af jern og træ på Metalskolen i Slangerup. Dertil har han hugget gravstenen, der står på Slangerup Kirkegård, hvor Slangerups gamle borgmester Bent Lund og hans hustru Dorrit af Rosenborg ligger.

Jo, Joseph Salamon hugger næsten alt.

arrow Oplev historien midt i Gilleleje
27. marts 2021 kl. 04:10 Opdateret: kl. 14:04
arrow Sct. Michael passer på Slagelse
26. marts 2021 kl. 11:22 Opdateret: kl. 09:45
arrow Rudersdal: Besøg afdød partykonges festgrotte
22. marts 2021 kl. 05:57 Opdateret: kl. 23:29
1382458
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?