26. oktober 2021
Kronprinsesse Marys Bro binder ikke bare Hornsherred og Frederikssund sammen. Den deler også vandene på Christiansborg. Foto: Allan Nørregaard
Kronprinsesse Marys Bro binder ikke bare Hornsherred og Frederikssund sammen. Den deler også vandene på Christiansborg. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Christianborg delt om fortsat brugerbetaling på bro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Christianborg delt om fortsat brugerbetaling på bro

Brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro deler vandene. Også på Christiansborg

Opdateret 18. maj 2021 kl. 14:40
Frederikssund - 18. maj 2021 kl. 09:11
Af Henrik Gregersen

I adskillige år har der været to fortællinger om brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro.

arrow Læs også: Oprørt formand: Gratis bro vil være en dyr affære

Den lokale, hvor man i 2012 fik holdt en pistol op for panden, og blev tvunget til at vælge mellem Pest og Kolera, og i stedet for dette, endte med at spørge om, om ikke man kunne nøjes med at få tildelt en svær influenza, hvis det endelig skulle være??

Og så Christiansborg-versionen, hvor der i et lille årti har været en forståelse af, at Frederikssund Kommune jo selv har bedt om at få en betalingsbro for at få en 'forlomme' i køen af anlægsprojekter, og at det nærmer sig utaknemmelighed nu at erklære sin modstand...

Ikke desto mindre er der nu tilsyneladende større hul igennem for de lokale brugerbetalingsmodstandere til Christiansborg, end på noget andet tidspunkt.

Således er kritikken af brugerbetalingen ikke længere alene noget, lokalt valgte Folketingsmedlemmer må pippe op med for at se det falde til jorden.

Nye Borgerlige har sagt det hele tiden - og meget tydeligt: Fjern brugerbetalingen på Kronprinsesse Marys Bro.

Dansk Folkeparti har også gjort det klart, at man gerne ser brugerbetalingen afskaffet.

I den forgangne uge har ogå Venstre meldt sig på banen; ikke med et krav om, at brugerbetalingen afskaffes, men om, at der skal være parallelitet mellem Kronprinsesse Marys Bro og andre anlægsprojeketer. Eller med andre ord: Hvis der skal betales for at krydse en bro ved Frederikssund, skal der også betales andre steder - eller ingen steder.

Ikke genklang alle steder

Selv om der altså nu er en vis lydhørhed for ønsket om at fjerne brugerbetalingen, vinder det imidlertid ikke genklang alle steder.

Eksempelvis er det ikke et ønske, Det konservative Folkeparti kommer til at bære ind i et forhandlingslokale eller støtte:

"Nej. Det er er det ikke," lyder den utvetydige melding således fra partiets transportordfører Niels Flemming Hansen:

"Man har selv bedt om at blive skubbet frem for at få en bro hurtigere, og så kan man ikke bagefter, når broen står der, komme og sige, at man gerne vil være fri for at betale. Hvad vi derimod gerne vil være med til at se på, er om man kan gøre det mere fleksibelt, så man eksempelvis har en længere tilbagebetalingsperiode, om man kan gøre det billigere for el-biler," konstaterer han overfor Lokalavisen.

Fra den anden side af Folketingssalen vendes tommelfingeren også nedad.

I Enhedslisten var man oprindeligt modstandere af Kronprinsesse Marys bro - blandt andet fordi den, efter partiets opfattelse, ødelægger naturområder,

"Men også fordi, den ikke kunne økonomisk bære sig selv. Derfor valgte man at indføre brugerbetaling. Vi mener principielt, at regionale broforbindelser skal være statsfinansieret. Men da brugerbetaling var en forudsætning for at bygge broen, og det derfor var, hvad et politisk flertal besluttede, så giver det altså ikke mening, at man nu herefter kommer og fjerner brugerbetalingen. Og derved bruge penge, som eksempelvis kan gå til at forbedre den kollektive trafik. Så det forslag kan Enhedslisten ikke støtte op om," skriver transportordfører Rasmus Vestergaard i en mail til Lokalavisen.

Socialdemokratiets transportordfører Thomas Jensen er ikke inden deadline vendt tilbage med et svar på Lokalavisens spørgsmål om brugerbetalingen.

1382458
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?