16. juni 2021
Placeringen af Slots- og kulturstyrelsens Fællesmagasin vækker harme blandt en gruppe borgere i Store Rørbæk og Snostrup. Visualisering: Gottlieb Paludan Architects
gallery icon

Se billedserie

Placeringen af Slots- og kulturstyrelsens Fællesmagasin vækker harme blandt en gruppe borgere i Store Rørbæk og Snostrup. Visualisering: Gottlieb Paludan Architects
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgere i oprør over lokalplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgere i oprør over lokalplan
Frederikssund - 14. januar 2020 kl. 19:19
Af Casper Suk Thorlacius

Lokalplan 136, som skal gøre byggeriet af statens Fællesmagasin i Vinge ved Frederikssund mulig, møder nu skarp modstand fra borgere i landsbyerne Store Rørbæk og Snostrup, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Slots- og Kulturstyrelsen ønsker at etablere et magasin, der skal opbevare den danske kulturarv i Vinge. Formålet med lokalplanen er derfor at give mulighed for, at der kan opføres en magasinbygning for museumsinstitutioner samt dertilhørende service-, logistikfunktioner og tekniske anlæg.

Lokalplanen er i høring frem til den 17. februar, og høringsperioden vil borgergruppen nu bruge på at få kommunen til at tænke sig om endnu en gang.

Protesterne går ikke på opførelsen af magasinet, men på dets placering og flere af lokalplanens konsekvenser for området.

Afgørende cykelsti

En af de borgere, som agter at indgive et høringssvar, er Michael Juhl fra Store Rørbæk.

Han har boet i landsbyen siden 1996, og særligt hensynet til cykelstien, som starter ved vandværket i landsbyen, ligger ham tungt på sinde.

Af lokalplanen fremgår det, at: » Cykelstien Store Rørbækvej nedlægges inden for lokalplanområdet i forbindelse med realiseringen af lokalplanen. Stiforbindelsen mellem St. Rørbæk og Vinge Station afklares på et senere tidspunkt«.

  • Jeg kan godt forstå borgerne. Der skal laves en cykelsti, som dækker transporten ned til den nye station, så man sikkert og på en fornuftig måde kan komme til toget.
John Schmidt Andersen (V), borgmester i Frederikssund Kommune

- Den cykelsti er afgørende for området. Hvis man ikke kan eller vil køre bil, er stien vores forbindelse til offentlig transport. Uden den bliver der længere til offentlig transport, hvis man vil tage cyklen. Desuden vil det være alt for usikkert at sende sine børn ud på cyklen, hvis de skal køre ad de små omkringliggende veje, og det harmonerer slet ikke med budskabet om, at vi skal bidrage til at bedre klima- og miljø, for det fordrer til, at man tager bilen i stedet, siger Michael Juhl.

- Jeg er slet ikke imod Vinge eller udvikling. Jeg synes bare, det ind imellem virker som om, at byrådet handler, før de tænker. Der er skolebørn, der bruger cykelstien til skole. Så vil man placere en stor klods midt i stien, og det ligger jo slet ikke i tiden at gøre det sværere for børn at komme ud på cyklen, siger Henrik Duus, som også bor i Store Rørbæk.

Hører ikke hjemme her

I søndags mødtes hen ved 60 lokale borgere i præstegården i Snostrup, hvor lokalplanen blev debatteret.

Forsamlingen varsler nu et fælles høringssvar og en underskriftindsamling, som foruden den afbrudte cykelsti også vil adressere selve placeringen af magasinet, som skal opføres syd for Vinge Stationen og nord for Store Rørbæk.

- En sådan betonklods hører slet ikke hjemme her. Et sådan byggeri hører hjemme i et industrikvarter, for eksempel ved Topsil. Det passer ikke med visionerne for Vinge, som ifølge den oprindelige plan forener by og natur. Nu skal det langstrakte grønne hjerterum brydes af en kæmpe lagerbygning. Hvor er logikken?, spørger Michael Juhl.

Der kommer en cykelsti

Selv om der står i lokalplanforslaget, at cykelstien mellem Store Rørbæk og Vinge Station afklares på et senere tidspunkt, vil borgmester i Frederikssund Kommune, John Schmidt Andersen (V), dog allerede nu gerne komme de bekymrede borgere i møde.

- Jeg kan godt forstå borgerne. Der skal laves en cykelsti, som dækker transporten ned til den nye station, så man sikkert og på en fornuftig måde kan komme til toget. Jeg er sikker på, at vi kan nå en god beslutning, som sikrer, at stien er i oden, når den nye station åbner, siger borgmesteren og tilføjer:

- Vi er nødt til at lave linjeføringen lidt om, så stien går uden om magasinet. Den bliver ikke meget længere, og står det til mig, bliver den lige så god som den gamle.

Hvad angår placeringen af fællesmagasinet medgiver borgmesteren, at placeringen kunne have været anderledes.

- Men staten kommer med en stor investering. Vi har forslået en placering ved Topsil, men det var ikke det, Slots- og kulturstyrelsen ville, og så ville vi ikke sige nej, for så risikerede vi, at man bare ville vælge en anden kommune at placere byggeriet i. Jeg tror, at når først det grønne hjerte er der, bliver magasinet en del af området, og så tror jeg faktisk ikke, at det bliver noget, man tænker meget over til den tid, siger John Schmidt Andersen.

1382458
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?