25. september 2021
Christian og Maja Henningsen og deres to piger Astrid og Liv lagde livet om og flyttede fra et parcelhus i Ølstykke til kollektivet på Svanholm for et år siden. De indvier Svanholms nye tiltag. Fem trætelte der svæver i træerne. Sådan en overnatning kan besøgende nu booke - og der er oversejl til, der kan trækkes over, i fald vejret et dårligt. Foto: Henrik Helmer Petersen
gallery icon

Se billedserie

Christian og Maja Henningsen og deres to piger Astrid og Liv lagde livet om og flyttede fra et parcelhus i Ølstykke til kollektivet på Svanholm for et år siden. De indvier Svanholms nye tiltag. Fem trætelte der svæver i træerne. Sådan en overnatning kan besøgende nu booke - og der er oversejl til, der kan trækkes over, i fald vejret et dårligt. Foto: Henrik Helmer Petersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Børnefamilie sover på en ny måde: Svæv i træerne og se nattehimlen gennem et myggenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Børnefamilie sover på en ny måde: Svæv i træerne og se nattehimlen gennem et myggenet
Frederikssund - 26. april 2021 kl. 05:31
Af Henrik Helmer Petersen

Maja og Christian Henningsen og deres to børn, Astrid på fem år og Liv på to år prøver noget nyt. De kryber op i telt, der svæver i træerne. De ligger blødt på en »trampolinbund«, og med et myggenet som tag har de de skøn udsigt op i trækronerne og himlen.

- Sidst vi sov i skoven, var det i en mere almindelig shelter på jorden. I træteltet er man i kontakt med både naturen, træerne og himlen, siger de.

De har lagt livet om.

Vi er på Svanholm Gods i Krogstrup nord for Skibby på Hornsherred. Nyeste erhvervelse er fem trætelte, der hænger i træerne i en lille skov, hvor der allerede i en række år har stået traditionelle shelters bygget af brædder.

Ny måde at sove

Træteltene er ikke indkøbt til kollektivets 85 voksne og 55 børn. Træteltene er købt til besøgende, der vil prøve noget nyt og på en ny måde overnatte på Hornsherred i pagt med natur og skov.

Nyt er det.

Roomservice
- Trætelte er noget nyt i Danmark, og hos os er de splinternye. For 400 kroner kan man booke en overnatning i sådan et telt. Hvis man vil, kan man købe morgenmad med - enten i cafeen eller bragt ud til træteltet som »roomservice«, fortæller Jeanette Masasila.

Hun har boet på det store kollektiv siden 2005, og hun leder gårdbutikken og den økologiske cafe på Svanholm. Foruden at hun står i spidsen for de events, rundvisninger, foredrag og overnatning i naturen, som Svanholm har som tilbud til gæster og turister.

Børnefamilie klar

Maja og Christian Henningsen og deres to piger ruller soveposerne ud i træteltet, og de fortæller, hvordan de selv er havnet på stedet.

Hun er fertilitetsforsker på universitetet, og han er tømrer med speciale i et bygge legepladser. De boede i et traditionelt gulstensmuret parcelhus i Ølstykke og var på cykeltur i 2019.

Lagde livet om

- Vi punkterede flere gange, og det var en drøj dag. Så fik vi øje på skiltet til Svanholms cafe og trak derind for at få en kop kaffe. Det var en skøn dag, og Svanholm var et skønt sted, så vi endte med at booke en af deres traditionelle sheltes for natten, fortæller Maja Henningsen, 31 år.

- Det var en fredag, og det summede i os. Allerede om mandagen sendte vi en ansøgning af sted om en bolig på Svanholm. Den fik vi i marts 2020, fortsætter Christian Henningsen, 33 år.

Hippieprincipper

På den facon skiftede de det traditionelle parcelhusliv ud med et liv i et kollektiv, der stadig kører efter flere af hippietidens principper.

Man afleverer sin løn til fællesskabet. Til gengæld bor man gratis, får mad og alle ting til det daglige liv - foruden at man får 18,5 procent af sin bruttoløn som lommepenge. Dem der arbejder på godset får 18,5 af det, der svarer til en 3F-løn.

Skønt for børnene

- Vi har børnehave på stedet, skolen ligger tæt på, her er skønt og rigtig godt for børnene, og der er intet problem i at aflevere sin løn og få lommepenge i stedet, slår Maja Henningsen fast.

- Nu glæder vi os til, at coronaen forsvinder endnu mere fra landet. Vi flyttede ind dagen efter, landet blev lukket ned. Det bliver rart at møde de andre i kollektivet til fællesspisninger og andet. Det er også derfor, at vi er flyttet herud, smiler Christian Henningsen.

1382458
Stemmer du til kommunalvalget i år?