24. juni 2021
- Vi kommer til at spare penge på strømregningen med den nye LED-belysning og nye lysdæmper, fortæller Peter Klarskov, frivillig filmoperatør i Skibby Kino. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

- Vi kommer til at spare penge på strømregningen med den nye LED-belysning og nye lysdæmper, fortæller Peter Klarskov, frivillig filmoperatør i Skibby Kino. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biograf har fået bedre lys i mørket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Biograf har fået bedre lys i mørket
Frederikssund - 16. juli 2020 kl. 05:22
Af Maj-Britt Holm Når biografgæsterne fremover sætter sig i de bløde, røde sæder for at se en film i Skibby Kino, vil lyset blive dæmpet på en

Skibby Kino holder pt. ferielukket. Men de frivillige fra foreningen, der har drevet biografen siden 1984, har ikke tid til at drive den af med kulørte drinks i liggestolen. Nej, som sædvanlig er pausen blevet brugt på at lave forbedringer i den gamle biograf på Hovedgaden 33 i Skibby, så kunderne kan blive forkælet med endnu bedre rammer om filmoplevelser, når kino genåbner.

Skibby Kino søgte og fik sidste år 20.000 kroner til et nyt lyssystem ved en uddeling af fondsmidler fra Sjællandske Mediers fonde, og Fonden Brand af 1848 har doneret 5.000 kroner. De to bidrag har været en god hjælp til at nå målet på 100.000 kroner, som projektet har kostet, fortæller Hanne Jørgensen, som er formand for foreningen Skibby Kino.

- Det betyder alt for os at få støtte fra fonde. Ellers ville vores projekter trække i langdrag, og vi måtte prioritere endnu hårdere, siger hun, som har været med i 20 år som frivillig i biografen.

Det resterende beløb er finansieret af Skibby Kinos overskud fra 2019.

- Vi har været ekstremt heldige og har kunnet omlægge et privat lån til almindeligt realkreditlån med en lav rente, så vi har fået en bedre likviditet, forklarer Peter Klarskov, filmoperatør med 25 år som frivillig i biografen - og gift med formanden.

Slut med glødepærer
Oppe under det forsænkede loft i biografsalen har Skibby Kino fået udskiftet omkring 200 ældgamle små lamper med nye LED-bånd, så man nu kan skrue langsomt op og ned for lyset på en energibesparende måde.

- Det betyder, at vi i første omgang kan spare penge på strømmen. Lamperne er måske helt tilbage fra biografens byggeår i 1941. De brugte glødepærer, og dem kan man ikke rigtig få mere, fortæller Peter Klarskov, som husker, at der engang var sprunget 50 pærer, og der ikke var nye nok, så han glæder sig over, at de frivillige nu slipper for to gange om året at kravle op af en høj stige for at udskifte pærer, der er gået - et frygteligt besværligt arbejde, påpeger han.

Desuden er et kabinet med en gammel, lysdæmpende regulator fra 1970'erne i operatørrummet blevet erstattet af små hvide elektroniske bokse på væggen, og det har givet meget mindre larm.

Til projektet har foreningen brugt Morten Feld Jensen fra Græse El-Teknik, der også har lavet belysning i Park Bio/Parkteatret i Frederikssund, og som ifølge biografoperatør Peter Klarskov er »bidt af biografer«.

- Det er virkelig godt arbejde, han har lavet, fastslår operatøren, som forventer, at der fremover kan skaffes mere lys til fysisk optræden på biografens scene.

Brug for flere frivillige
Det er otte år siden, at Skibby Kino blev digitaliseret. I dag streamer de alle film via en projektor, der kan afspille i både 2D og 3D, og lydanlægget kan klare både Dolby Digital 5.1 og 7.1 surround sound.

Næste store drøm er at udskifte de 160 sæder med nye, der har monteret kopholder, så man kan sætte sin kaffe eller sodavand fra sig.

- Vi havde håbet på at nå det her i 2020, men på grund af coronaen, der har forsinket meget, ved vi ikke, om vi når det i sommeren 2021, men det satser vi på, siger Hanne Jørgensen, som oplyser, at de frivillige nu skal i gang med at søge fonde til projektet.

Skibby Kino har iøvrigt brug for flere frivillige ud over de 49, der er med.

- Vi kan godt bruge et par stykker mere i kiosken. Det er nød til at være mennesker, der personligt kan tage ansvar og arbejde alene. Efterårssæsonen er heftig, fordi mange går i biografen, og i efterårsferien har vi tre forestillinger om dagen, så der er brug for nogle til at tage vagter, forklarer formanden.

Som frivillige får man ingen løn, men del i den bonus, det er, at være med i det sociale fællesskab om biografen. De frivillige mødes iøvrigt lørdag den 25. juli for at gøre rent, så biografen kan genåbne.

Skibby Kino åbner senere samme dag, hvor der vises »Trolls på verdensturné« for børn klokken 14.00 og den danske film »Undtagelsen« klokken 19.30.

1382458
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?