23. september 2020
Arkæolog Emil Struve (t.h.) fra ROMU fortæller om udgravningerne af to palisadeanlæg ved Roskilde Fjord. Her ses han sammen med museumsinspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen fra ROMU. Foto: Maj-Britt Holm
gallery icon

Se billedserie

Arkæolog Emil Struve (t.h.) fra ROMU fortæller om udgravningerne af to palisadeanlæg ved Roskilde Fjord. Her ses han sammen med museumsinspektør og arkæolog Palle Østergaard Sørensen fra ROMU. Foto: Maj-Britt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder: Stenalderfund ved bro-byggeriet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder: Stenalderfund ved bro-byggeriet
Frederikssund - 25. september 2019 kl. 09:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lige dér, hvor bilisterne om få uger kommer til at køre til og fra den nye Kronprinsesse Marys Bro, byggede stenaldermennesker et kæmpe palisadeanlæg, der indhegnede et område på størrelse med tre-fem fodboldbaner med mere end 1500 tilhuggede stolpehuller.

arrow Læs også: Gratis parkering og blomsterkonkurrence: Sillebroen fejrer broindvielse

Fundet ved Torøgelsgårdsvej i Frederikssund var så spektakulært, at det kom på Slots- og kulturstyrelsens arkæologiske Top 10 i 2016.

Faktisk blev der i 2007 fundet et tilsvarende palisadeanlæg på Kignæsbakken i Jægerspris, og tilsammen vidner de to anlæg om stor aktivitetet i området ved Roskilde Fjord i bondestenalderen for op imod 5000 år siden.

Men hvem og hvordan byggedes disse anlæg? Og hvilken funktion havde de?

De spørgsmål kan man få svar på, når arkæolog Emil Struve fra ROMU, der var med til at udgrave fundet ved Torøgelsgårdsvej, fortæller om blotlægningen af de to monumentale konstruktioner og om palisadeanlæggenes betydning for forståelsen af stenalderbefolkningernes organisering og udvikling på Sjælland i det 3. årtusinde før vores tidsregning.

Det sker torsdag den 26. september klokken 19-21 på Frederikssund Museum på »Færgegården«, Færgelundsvej 1 i Jægerspris.

Prisen inkluderer adgang til museets udstilling. Billetter købes i museets butik eller på billetto.dk.

Som opfølgning på foredraget inviterer Frederikssund Museum desuden på en 45 minutters særomvisning i udstillingen »Menneske og Fjord« på museet søndag den 6. oktober klokken 14.00, og det er gratis, når entréen til museet er betalt.

arrow Skal du over den nye bro? Så tidligt åbner den
27. september 2019 kl. 09:26 Opdateret: kl. 09:26
arrow Købmand håber på tidlig »julehandel« når broen indvies
26. september 2019 kl. 17:54 Opdateret: kl. 14:09
arrow Minister trækker i løbeskoene på broen
26. september 2019 kl. 12:59 Opdateret: kl. 12:59
Har debatten om sexisme taget overhånd?