7. maj 2021
Fodboldentusiast og tidligere analytiker og chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, Jacob Kaarsbo kombinerer to passioner i sit liv. Foto: Anne Lønstrup
gallery icon

Se billedserie

Fodboldentusiast og tidligere analytiker og chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, Jacob Kaarsbo kombinerer to passioner i sit liv. Foto: Anne Lønstrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Antiterror-ekspert med kærlighed til læderkuglen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antiterror-ekspert med kærlighed til læderkuglen

Jacob Kaarsbo er af mange kendt som ham, der udlægger teksten, når medierne har behov for en vurdering af terrortrusler og sikkerhedsrisici.

Frederikssund - 01. maj 2021 kl. 07:24
Af Anne Lønstrup

I betragtning af, hvor mange steder Jacob Kaarsbo har boet i verden, er hans ti år i Frederikssund faktisk længe. Familien kom hertil i 2007 med tre små børn efter to år i New York, hvor Jacob havde arbejdet, mens Danmark havde sæde i FN's sikkerhedsråd.

"Vi havde solgt vores hus i Søborg, da vi rejste ud, og da vi skulle hjem, besluttede vi os for at flytte længere uden for byen. Vi var ikke til sovebysmodellen og faldt for Frederikssund, fordi det var en rigtig by. Det kunne vi godt lide," fortæller Jacob Kaarsbo.

Det meste af parrets hus-kiggeri foregik på nettet fra New York. Men, da han var hjemme til et møde i Danmark, slog han til.

"Jeg endte med at købe et hus, som min bedre halvdel ikke havde set. Det var et sats, men det var også et svineheld, for vi endte med at få 10 gode år på Enghaven i Frederikssund," fortæller han.

Huset lå tæt på hallen og fodboldbanerne, hvor hans to ældste døtre snart begyndte til håndbold. Jacob Kaarsbo selv spillede seniorfodbold.

Fodboldopgaven voksede

På det tidspunkt vidste Jacob Kaarsbo ikke, hvor mange timer han i årene fremover ville komme til at bruge på fodboldbanerne. Sønnen Mathias var kun halvandet år, da familien flyttede til Frederikssund, men der gik ikke mange måneder, før han som blebarn tog med sin far til fodbold og tullede rundt på banen.

"En dag, da jeg cyklede forbi fodboldbanerne med Mathias bagpå cyklen, lød det: 'Far, jeg vil også spille fodbold!', 'Men du er jo med mig,' svarede jeg. Men han holdt fast: 'Nej far, jeg vil spille med mit eget hold.' Og da han lige akkurat var fyldt fire år, begyndte han selv til fodbold," fortæller Jacob Kaarsbo.

Han hjalp dengang også til som frivillig træner for sønnens håndboldhold, og inspirationen kunne han godt have fået fra sine forældre, der også havde stillet op som frivillige fodboldtrænere og gymnastikinstruktører, og trænergerningen lå naturligt for Jacob Kaarsbo. Men efterhånden som Mathias fodboldinteresse - og evner på banen - voksede, ja så steg hans fars timeforbrug og engagement i klubben også. Derfor måtte håndbolden vige.

Drengene på årgangen blev flere og flere, og da de nåede U11, var der 50 drenge. For Jacob Kaarsbo og hans træner-kolleger blev det helt centralt at holde sammen på hele årgangen.

"Der var alt fra nogle af de dygtigste spillere i Danmark til nogle, der ville hygge sig, og jeg hyggede mig rigtig meget med at skabe sjov med dem, ligesom jeg hyggede mig med dem, der var der for at vinde. Efter min mening skal man kunne favne det hele," siger han.

Han arbejdede i samme periode i Forsvarets Efterretningstjeneste som analytiker og ekspert.

To passioner kombineret

I 2017 fik Jacob Kaarsbos kone, som er indkøbsdirektør i et stort industriforetagende, et jobtilbud i Manchester, og familien besluttede at rejse udenlands igen.

Huset i Frederikssund blev sat til salg. Døtrene blev i Danmark, hvor de gik på gymnasiet og på efterskole i Oure, mens forældrene og lillebror Mathias drog afsted. Jacob Kaarsbo forlod ved samme lejlighed sit job i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Sønnen prøvetrænede i Manchester United og i Manchester City, før han blev en del af fodboldakademiet i Stoke City syd for Manchester, hvor der ifølge faren var en mere afslappet atmosfære.

Efter to år vendte familien tilbage til Danmark, denne gang til et job til Jacob Kaarsbo i FC Nordsjælland og et hus i Holte, hvor familien stadig bor.

"Jeg blev ansat til at udvikle klubsamarbejdet, men det kom ikke til at fungere, så efter få måneder stod jeg uden job og tænkte: Hvad Søren skal jeg nu finde på?" siger Jacob Kaarsbo.

I dag har han to stillinger. I Lyngby Boldklub er han sportschef for 'Det Blå Fodboldnetværk', som er klubbens ramme for samarbejde med andre klubber. Netværket skal hjælpe klubberne med at opnå et højere sportsligt niveau og flere medlemmer i børne- og ungdomsårgangene.

Samtidig er han konsulent i Bischoff Advisory, der rådgiver danske virksomheder om sikkerhed. Det kan f.eks. handle om at undervise SOS Børnebyerne i, hvad deres medarbejdere skal være opmærksomme, når de er udsendt i Somaliland eller Laos. Det kan også dreje sig om at lave en trusselsvurdering for produktionsselskabet bag tv-programmet Ex on the Beach, når det foregår på en strand i Brasilien tæt på en af verdens mest voldshærgede storbyer.

"Nu deler jeg min tid mellem mine to passioner. Jeg har fornøjelsen af at være sammen med glade fodboldspillere den ene halvdel af dagen, og bagefter bliver jeg ringet op af journalister for at forklare om Irans atomprogram," siger Jacob Kaarsbo.

Selv om han i dag befinder sig et stykke fra Frederikssund, tænker han med glæde tilbage på sine 10 år i byen, hvor han og familien trivedes, og hvor Mathias fik så meget gang i fodboldstøvlerne, at han nu spiller for FC Nordsjællands U15-hold og er udtaget til DBU's trup for det såkaldte Future-landshold.

Og Jacobs egen fodboldkarriere?

Han nyder at komme på Kalvøen og spille old boys- og veteranfodbold, når der er plads i kalenderen, og når han kan komme på hold.

Der er jo, siger han med et smil, skarp konkurrence om pladserne på holdkortet.

1382458
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?