26. september 2021
Bløden er navnet på et grønt område centralt i Frederikssund. Men skal Servicegaden ved Bløden omdøbes til også at hedde Bløden? Det er spørgsmålet. Foto: Maj-Britt Holm
Bløden er navnet på et grønt område centralt i Frederikssund. Men skal Servicegaden ved Bløden omdøbes til også at hedde Bløden? Det er spørgsmålet. Foto: Maj-Britt Holm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Man skilter ikke med at bo på Servicegaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

- Man skilter ikke med at bo på Servicegaden
Frederikssund - 03. november 2020 kl. 05:36
Af Henrik Helmer Petersen

Servicegaden centralt i Frederikssund skal have nyt navn, men der er ikke enighed om, hvad gaden skal hedde. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

arrow Læs også: DEBAT: Mærkelig proces omkring Servicegaden

Bor du på Servicegaden i Frederikssund, er det ikke sikkert, at du skilter med det. Flere boliger på Servicegaden har valgt at have officiel adresse på Jernbanegade eller Østergade, og det er med en vis sandsynlighed, fordi det ikke lyder smart at bo på »Servicegaden«.

Det skal der laves om på. Servicegaden skal have nyt navn, men hvad skal gaden hedde? 455 beboere på gaden er blevet spurgt, om de synes, at navnet skal være »Bløden« efter arealet med selvsamme navn ligeved. 50 beboere har svaret, og 56 procent skriver, at Bløden vil være et godt navn til gaden.

Andre argumenterer for, at Bløden allerede er navnet på det grønne område lige ved, at navnet Bløden signalerer noget blødt og sumpet, samt at navnet Servicegaden er at foretrække, fordi navnet er fast forankret i alles bevidsthed.

Nogle beboere har forslået, at der udskrives en navnekonkurrence, og en række beboere har foreslået nogle navne. Heriblandt Blødensvej, Blødevej, Blødegade, Bløden Allé, Hundegaden, Cirkelgaden og Centrumgaden.

Politikerne i kommunens tekniske udvalg skal tage stilling til navneskiftet på et møde onsdag, og formand for udvalget Tina Tving Stauning (S) synes ikke, at det er så ligetil endda.

- Jeg synes ikke, det er nok, at det kun er godt halvdelen af tilkendegivelserne, der giver udtryk for, at de synes, at Bløden er et godt nyt navn til gaden. Jeg synes, at vi skal overveje at foreslå et andet navn, og så spørge beboerne igen.

Det er forvaltningen, der for snart et år siden foreslog politikerne at finde et nyt navn til gaden, netop fordi flere skiftede adresse væk fra gaden, og der har det forgange år været flere navne i spil. Frederikssund Historiske Forening blev bedt om at komme med et forslag, og har foreslog man, at gaden kommer til at hedde Morian Hansens gade eller vej, opkaldt efter Morian Hansen født 1905 i Frederikssund. Han var en vaskeægte helt, mener den historiske forening, og foreningen har længe ønsket at få opkaldt en gade eller park efter Morian Hansen, der var pilot og krigshelt i Royal Air Force. Samtidig var han sin egen, sportsmand, spritsmugler, racerkører, dødsdromrytter, iværksætter og sidst i livet taxichauffør. Der er skrevet en bog om ham.

Tina Tving Stauning siger dog, at navnet ikke rigtig har vakt gehør i kommunen som nyt navn til Servicegaden.

Borgmesternavn
Den kommunale forvaltning har foreslået, at Servicegaden bliver opkaldt efter en af følgende to borgmestre:

Enten socialdemokraten Jørgen Christiansen der blev borgmester i den gamle købstadskommune i 1966, og som sluttede af som

borgmester med udgangen af 1993.

Eller socialdemokraten Emil Retoft, der var borgmester fra 1929-1946 og sad i rigsdagen fra 1935-1940.

Men de navne har lokalpolitikerne heller ikke omfavnet. Det er navnet Bløden, beboere på gaden er blevet spurgt om, men hvis ikke et flertal i Teknisk Udvalg onsdag siger ja til det navn, vil beboerne formentlig blive bedt om at tage stilling til et nyt navn.

Tina Tving Stauning fortæller, at hun selv synes om navnet Bløden Allé.

Servicegaden fik i øvrigt sit navn, da gaden blev anlagt i 1966 som en »servicegade« med parkeringspladser og adgang til butikkerne i Jernbanegade og på Havnegade og Østergade.

arrow Servicegaden skifter navn til Bløden
07. november 2020 kl. 05:36 Opdateret: kl. 15:57
1382458
Stemmer du til kommunalvalget i år?