23. januar 2021
Når der skal slukkes brande, er Økonomiudvalget blevet opmærksom på, at kommunen måske betaler mere end de faktiske omkostninger , og det vil Økonomiudvalget have kigget  på.
Når der skal slukkes brande, er Økonomiudvalget blevet opmærksom på, at kommunen måske betaler mere end de faktiske omkostninger , og det vil Økonomiudvalget have kigget på.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vil kigge på unfair fordeling af brandudgifter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vil kigge på unfair fordeling af brandudgifter
Fredensborg - 12. december 2019 kl. 09:01
Af Steffen Slot

Hvorfor betaler Fredensborg Kommune 9,184 millioner kroner for at få slukket sine brande, når Hørsholm Kommune slipper med 3,775 millioner kroner årligt?

arrow Læs også: Ens for alle husstande: Så meget stiger dit affaldsgebyr

Det lyder ikke helt rimeligt, og det har Økonomiudvalget diskuteret på det seneste møde.

- Vi ved, at den indbyrdes fordeling kommer helt tilbage fra de værdier, vi alle sammen puttede ind i Nordsjællands Brandvæsen, men det lyder voldsomt, at vi betaler over ni millioner kroner, når Hørsholm Kommune slipper med godt tre millioner kroner, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S), der sammen med Økonomiudvalget vil have kigget på fordelingen indbyrdes mellem kommunerne i Nordsjællands Brandvæsen.

Ifølge Danmarks Statistik er der 11.504 husstande i Hørsholm Kommune og 17.845 husstande i Fredensborg Kommune, svarende til 55 procent flere husstande. Imidlertid betaler Fredensborg Kommune hele 143 procent mere til Nordsjællands Brandvæsen end Hørsholm Kommune.

Budgettet for Nordsjællands Brandvæsen for næste år bliver vedtaget, men der er opmærksomhed på, at en forholdsmæssig stor andel af det samlede budget betales af Fredensborg Kommune, fremgår det af mødereferatet.

Solidaritet og solidaritet?
Men hvorfor interessere sig for det? Er det ikke fint med en vis solidaritet også på det område, ligesom Økonomiudvalget ønsker på affaldsområdet?

- Ja, ja, jeg forstår godt, hvor du vil hen... men jeg synes, at det er et stort beløb, der er i forskel. Hvis vi skal betale så meget mere, vil jeg gerne have belyst, hvorfor tallet er så stort, siger borgmesteren, der er opmærksom på, at der naturligvis vil være geografiske forskelle og at behovet for en særlig stigevogn til brandslukning på Fredensborg Slot spiller muligvis også med i regnestykket.

Hvis man tager afsæt i antallet af husstande og ser bort fra eksempelvis virksomheder, har Fredensborg Kommune 55 procent flere boliger end Hørsholm. Hvis samme procentsats blev brugt til at øge Fredensborg Kommunes andel ud fra Hørsholm Kommunes udgifter, burde Fredensborg Kommunes regning være knap seks millioner kroner - svarende til, at der betales 3,3 millioner kroner for meget årligt. Det svarer i så fald til, at hver husstand i Fredensborg Kommune betaler 186 kroner for meget - langt mindre end det beløb, som Finn Langgaard vurderer, at husstande med fælles opsamling giver årligt til medfinansiering af affaldsopsamling i parcelhuse.

arrow Kritik: Byrådet laver en omvendt Robin Hood med affaldsgebyrer
06. december 2019 kl. 06:39 Opdateret: kl. 19:48
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?