14. juli 2020
Ifølge organisationen Project Abroads hjemmeside behøver man ikke have dykkererfaring for at blive tilknyttet et hajbevarelse-projektet.
gallery icon

Se billedserie

Ifølge organisationen Project Abroads hjemmeside behøver man ikke have dykkererfaring for at blive tilknyttet et hajbevarelse-projektet.
Foto: Lorenzo GM
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Viktor dykker med hajer i Fiji

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Viktor dykker med hajer i Fiji
Opdateret 06. marts 2014 kl. 08:07
Fredensborg - 05. marts 2014 kl. 13:11
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rejsebrev: Viktor Hesselberg-Thomasen skriver hjem fra Fiji, hvor han frivilligt arbejder for haj-bevarelse.

Fredensborg/Fiji: Bula (det betyder »hej« på Fijiansk)! Mit navn er Viktor Hesselberg-Thomsen. Jeg er 19 år gammel, bor i Fredensborg og blev student summeren 2013. I mit sabbatår er jeg taget til Fiji i seks uger med organisationen Projects Abroad for at arbejde på et projekt, som har til formål at beskytte og bevare hajer primært her i det sydlige Stillehav. Dette gør vi ved at indsamle data til hajforskere, udvikle uddannelsesmateriale omkring hajer, samt at uddanne lokalbefolkningen i vores nærområde omkring hajer.

Jeg har altid været fascineret af havet og de dyr, der lever i det. Da jeg så dette projekt, måtte jeg simpelthen melde mig. Jeg skubbede de planer, jeg havde i starten af det nye år, og skrev mig op til projektet.

Venner fra hele verden

Efter 35 timers rejse ankom jeg til dette fantastiske land med en meget venlig lokalbefolkning. På projektet er vi 20 frivillige, og aldersforskellen er stor. Der er omkring ti, som er mellem 17 og 25 år. Resten er et sted mellem 26 og 63 år. Selv om der er kæmpe forskel i alder og baggrund mellem os, er der virkelig god stemning i gruppen, og jeg har fået venner rundt omkring i hele verden.

To til tre gange om ugen tager vi ud og dykker. Her indsamler vi data ved at tælle, hvor mange og hvilke hajer vi ser. Vi sætter også et undervandskamera med i en foderkasse. Derudover udvikler vi uddannelsesmateriale eller spil/lege (som involverer hajer), disse bruger vi, når vi en gang om ugen tager ud til en skole eller en lokal landsby for at give hajer et positivt »image« hos befolkningen specielt hos børnene. Vi prøver også at fange babyhajer for at tage DNA-prøver og for at påføre dem et »tag«, som gør det nemt at følge dem.

Tyrehajer spiser hoveder

En gang om måneden tager vi med et dykkercenter ud og ser dem fodre hajerne. Her har vi 40-45 tyrehajer svømmende rundt omkring, man ser, hvordan de let og elegant snupper tunfiskehovederne, som de bliver fodret med. Dette er en af de bedste oplevelser i mit liv, og sammen med resten af projektet og sammenholdet med de andre frivillige har det skubbet til mit syn på hajer og på verden som sådan. Jeg synes virkelig, at alle, som får muligheden for at se hajer i den frie natur, skal gribe den!

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?