15. juni 2021
Hvis politikerne vil bevare landbruget som erhverv, skal der være fokus på at sikre, at store områder ikke bliver oversvømmet, mener Ulla Hardy-Hansen. I øjeblikket står vandet historisk højt i Langstrup Mose - den aktuelle problemstilling blev omtalt i et interview lørdag med Søren Hansen, formand for Vandløbslauget. Foto: Steffen Slot
Hvis politikerne vil bevare landbruget som erhverv, skal der være fokus på at sikre, at store områder ikke bliver oversvømmet, mener Ulla Hardy-Hansen. I øjeblikket står vandet historisk højt i Langstrup Mose - den aktuelle problemstilling blev omtalt i et interview lørdag med Søren Hansen, formand for Vandløbslauget. Foto: Steffen Slot
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Viceborgmester blæser til kamp mod vådt landjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Viceborgmester blæser til kamp mod vådt landjord
Fredensborg - 18. marts 2019 kl. 18:41
Af Steffen Slot

Lodsejere, forvaltning og byråd skal samarbejde mere om at finde løsninger, så landmænd kan drive erhverv uden hyppige oversvømmelser, mener 1. viceborgmester Ulla Hardy-Hansen (K).

arrow Læs også: Video og billederne: Våd marts giver oversvømmelser, der får landmænd til at råbe op

Hun vil tage fat om emnet, når hun bliver fungerede borgmester i en periode i april. Baggrunden er denne:

Det regner mere i Danmark, og det skaber hyppigere oversvømmelser af lavtliggende arealer i landområderne. Over den samme 10-årige periode har der været øget politisk fokus på vandmiljø og biodiversitet, der bliver forstyrret af hyppige oprensninger, hvis åer og vandløb skal være en »motorvej« ud mod kysterne.

En uheldig cocktail, men en stor del af de nuværende oversvømmelser skyldes først og fremmest øget nedbør. Noget udefrakommende, som ingen kan styre, og som rammer de lodsejere, der har købt eller arvet jord, der ligger lavt i terrænet.

Hvorfor skal det være samfundets opgave at hjælpe landmænd med lavtliggende arealer? Hvert år er der andre samfundsgrupper, der rammes af konjunkturer eller nye politiske vinde. Biblioteker bliver beskåret, produktion flyttes til udlandet, børnetallet falder og rådhuset skal effektivisere. Det tvinger de ramte til at finde andre indtægtskilder - bør landmændene ikke gøre det samme?

Spørgsmålet slår kortvarigt Ulla Hardy-Hansen ud af kurs, men kun kortvarigt. For hun mener helt grundlæggende, at det er en samfundsopgave at sikre, at vandløbene i det åbne land fungerer, så landmændenes arealer bliver ordentligt afvandet. Hvis det ikke er muligt, må politikerne tage de nye redskaber i brug, som giver lovhjemmel til at give landmænd kompensation i form af erstatningsjord eller lave andre initiativer, der kan afhjælpe udfordringerne.

- Der er landmænd, der er truet på deres levebrød, fordi vandet ikke kommer væk fra deres arealer. Gamle drænrør bliver ikke vedligeholdt, og vandløbenes kapacitet er et problem mange steder. Jeg mener stadig, at vi skal være et landbrugsland, siger Ulla Hardy-Hansen (K), der under vedtagelsen af den seneste klimapolitik har kæmpet for, at landområderne ikke blev taget ud af planen.

For det har stor betydning for landområderne, at forvaltningen og politikerne har en strategi for området og en opmærksomhed på, at lodsejerne har reelle problemer og udfordringer - og at der i Ulla Hardy-Hansens øjne også er en lovmæssig forpligtelse til at sikre afvanding via de kommunale vandløb og åer.

I april måned bliver Ulla Hardy-Hansen i en periode fungerede borgmester på grund af borgmesternes ferie, og det vil Ulla Hardy-Hansen benytte som anledning til at invitere lodsejere til møde på rådhuset. Hun ved, at der er store frustrationer hos mange lodsejere, der mener, at kommunen ikke overholder reglerne for at oprense vandløbene.

- Derfor vil jeg i april måned indkaldte til et møde, hvor vi kan dæmpe uenighederne lidt ned ved at snakke om tingene. Vi har med den nye lovgivning nogle muligheder, som mange andre kommuner er i fuld gang med at udnytte, men som vi ikke har haft så stor fokus på. Det handler om at give kompensation eller erstatningsjord for arealer, der ligger lavt, siger Ulla Hardy-Hansen, der vil arbejde for, at netop den problemstilling tages op og får politisk bevågenhed.

arrow Vand afspejler både konflikt og muligheder
16. marts 2019 kl. 14:25 Opdateret: kl. 15:08
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?