20. juni 2021
Kultur- og foreningsliv er en drivkraft i fremtidens bymidter, siger Vera Noldus, der skitserer nogle faldgruber, som politikerne ikke må falde i, når Humlebæks bymidte skal genskabes. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Kultur- og foreningsliv er en drivkraft i fremtidens bymidter, siger Vera Noldus, der skitserer nogle faldgruber, som politikerne ikke må falde i, når Humlebæks bymidte skal genskabes. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: "Vi skal væk fra at tænke, at hvis vi samler alt bag en dør, er det hele godt"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

"Vi skal væk fra at tænke, at hvis vi samler alt bag en dør, er det hele godt"

Mennesker skaber livet i en bymidte, og de vil gerne have fællesskaber - og bevæge sig mellem fællesskaberne, påpeger Vera Noldus fra bestyrelsen i Kulturstationen.

Opdateret 01. marts 2021 kl. 21:02
Fredensborg - 01. marts 2021 kl. 20:52
Af Steffen Slot

Flere boliger giver flere mennesker i en bymidte, men hvis der skal opstå et bedre byliv, skal de have et sted at mødes. Derfor glæder det de frivillige i Kulturstationen, Humlebæks gamle posthus, at byrådspolitikerne planlægger at bygge et kombineret bibliotek og kulturhus.
De skal bare huske nogle helt særlige forhold i planlægningen, lyder det:

arrow Læs også: To timer med snak om bymidten

- Kultur skal ses som en drivkraft, en løftestang - noget der skaber ringe i vandet. Det ønskede vi at vise, da vi som borgere bad om nøglerne til det gamle posthus, og vi er glade for, at kommunen ikke solgte grunden til et supermarked. Et supermarked er også vigtigt i en bymidte, men det giver ikke livskvalitet, det skaber ikke fællesskaber, siger Vera Noldus, der sidder i bestyrelsen for Kulturstationen i Humlebæk.

Styrken i medindflydelse

Hun påpeger tre ting, der er vigtige at huske i det kommende arbejde med at skabe de konkrete planer for Humlebæks nye bymidte. Hun fastslår, at ikonisk arkitektur ikke i sig selv skaber livskvalitet i en bymidte. Derimod er mødet mellem mennesker afgørende.

- Vi er jo på mange måder forkælede i Humlebæk, fordi vi har Louisiana, Aarstiderne, og vi ligger tæt på København og områdets store byer, Helsingør og Hillerød. Men de kulturtilbud er meget afsenderorienterede, I et kulturhus i Humlebæk skal det være borgerdrevne være det vigtige - det at borgerne har indflydelse på kulturen, sætter et aftryk.

- Deri ligger også den store demokratiske betydning i at have et kulturhus, siger Vera Noldus, inden hun kommer med en advarsel mod at styre efter begrebet »Kloge kvadratmeter«.

- Selvfølgelig skal vi ikke have kommunale lokaler, der står tomme og ubrugte, men »Kloge kvadratmeter« er også ved at blive et buzzword, for der er nu engang nogle ting, som kræver et særligt rum. Når vi taler om arbejdende værksteder, kan de kvadratmeter jo ikke bruges til så meget andet, og der er også teater og musik, der kræver plads til udfoldelse. Derfor kræver »Kloge kvadratmeter« en skarp forståelse af, hvad man mener med ordene.

Bevægelse skaber liv

Den tredje vigtige pointe er, at det ikke i sig selv er en gevinst at samle alt kultur ét sted. Tværtimod.

- Vi skal væk fra at tænke, at hvis vi samler alt bag en dør, er det hele godt. Det kan faktisk være dræbende for bylivet. I stedet skal vi tænke i flere enheder, der kan styrke hinanden og skabe forbindelser på tværs. Bevægelse skaber liv i en bymidte. For eksempel er Humlebæk Station en vigtig brik, fordi den ligger lige midt i Humlebæk og er en meget smuk bygning, siger Vera Noldus.

Kulturhuse i kombination med aktive bymidter får over hele landet stor opmærksomhed i øjeblikket, fordi handelsmønstrene for danskerne ændrer sig - e-handel vinder markedsandele, og derfor er der behov for ny drivkraft til at skabe møder mellem mennesker.

Fakta om emnet

  • Byrådet skal på byrådsmødet mandag aften diskutere forslaget til en helhedsplan for Humlebæks nye bymidte.
  • Et flertal er klar til at sende et forslag i høring med mulighed for enkelte boliger i 5-6 etager i det område, hvor boligerne skal finansiere en fornyelse af centret.
  • I planerne ligger også frasalg af det nuværende Humlebæk Bibliotek til boliger. Indtægten skal gå til at bygge kombineret bibliotek og kulturhus i området ved posthusgrunden.
  • Antallet af etager har indtil nu præget debatten, men der er også en række andre vigtige emner, der har mindst lige så stor betydning.
  • Det handler om placering af de nye byggefelter og de fysiske rammer for det kultur- og foreningsliv, der muligvis bliver motoren i bylivet fremover, hvis e-handel overtager yderligere markedsandele fra de eksisterende butikker.
  • Frederiksborg Amts Avis har talt med nogle af de engagerede borgere. Vibeke Overbeck og Jørgen SKielboe repræsenterer frivillige i Humlebæks kultur og foreningsliv. Vera Noldus sidder i bestyrelsen for Kulturstationen.

arrow Ny bymidte: Spørg hvad vi kan give - og giv plads til at se det
02. marts 2021 kl. 09:04 Opdateret: kl. 08:59
arrow Køb af to stationer er igen i spil
25. februar 2021 kl. 05:12 Opdateret: kl. 16:39
arrow Op til seks etager: Penthouselejligheder lever stadig
10. februar 2021 kl. 06:52 Opdateret: kl. 06:51
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?