18. oktober 2021
En yngre Thomas Bak - fotograferet i 2010, hvor han fortalte om at bo i Kokkedal tæt på åen, i kort afstand fra København og langt billigere end i Hørsholm. Han kom til Blåbærhaven via en studiebolig i Egedalsvænge, der blev udlejet til 1100 kroner om måneden.Foto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

En yngre Thomas Bak - fotograferet i 2010, hvor han fortalte om at bo i Kokkedal tæt på åen, i kort afstand fra København og langt billigere end i Hørsholm. Han kom til Blåbærhaven via en studiebolig i Egedalsvænge, der blev udlejet til 1100 kroner om måneden.Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstres »unge løve« flytter nordpå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Venstres »unge løve« flytter nordpå
Fredensborg - 24. januar 2020 kl. 05:46
Af Steffen Slot

Thomas Bak flytter til Ålsgårde og træder ud af sine få politiske hverv i Fredensborg Kommune. Her taler han om politiske sejre - og gevinsten ved som politiker ikke at være elsket af alle.

arrow Læs også: Venstres nye FT-kandidat brænder for udlændingepolitik og Kystbanen

I 12 år har den 40-årige Thomas Bak siddet i byrådet i Fredensborg Kommune, hvor han har været en til tider kontroversiel skikkelse. Aldrig bange for at sige sin mening, og det har givet knubs, men også politiske sejre.

Nu flytter han nordpå. Til Ålsgårde efter 20 år i Kokkedal, hvor han i de første år boede i Egedalsvænge, da han læste på CBS. Senere købte han lejlighed i Blåbærhaven, da han var faldet godt til i lokalområdet. Thomas Bak er opvokset i Randers med en afstikker til Djursland, og han var allerede aktiv i VU i sine tidlige ungdomsår. Ved kommunalvalget i 2001 stillede han op for Venstre i Karlebo Kommune. Han opnåede akkurat ikke valg, men i 2005 kom han ind på Venstres 8. mandat ud af 9. pladser.

- Jeg synes, at jeg har opnået to store resultater i byrådet. Først og fremmest på det tekniske område, hvor jeg satte fokus på trafiksikkerhed. Jeg fik stiftet trafiksikkerhedsudvalget, der satte en dagsorden på trafiksikkerheden. Indtil da havde det meget været noget med, at nogle politikere fik øje på et lyskryds, og så fik man lavet rapporter, der viste, at det skulle ændres. Vi gik mere systematisk til emnet og fik lavet en »hitliste«, en prioriteret liste over de steder, hvor vi skulle sætte ind, og det har været med til, at vi fik den nye rundkørsel ved Kirkelte og i Humlebæk, fortæller Thomas Bak (V) og tilføjer, at han i det spørgsmål havde en god forbundsfælle i Flemming Rømer.

- På et tidspunkt blev vi kaldt »fætrene rundkørsel«, fordi vi altid var enige om det emne.

Omkring det 2. store resultat er Thomas Bak lidt mere forsigtig, da det handler om at få nedbragt kommunens gæld.

- Nu skal man jo passe på med at prale af ting, som vi var flere om, men jeg har på et tidligt tidspunkt været med til at italesætte kommunens store gæld som et problem, og derfor er jeg glad for, at den om få år er nedbragt, siger Thomas Bak, der i den sammenhæng anerkender den socialdemokratiske borgmesters evne til at få »butikken til at køre«.

Fedtspiller er han ikke

Thomas Bak ærgrer sig dog over, at han i samme årrække har oplevet en forvaltning, der lukker sig for meget omkring sig selv og dermed forskubber magtbalancen i en politisk ledet og demokratisk organisation.

- Jeg ved godt, at der er nogle, der opfatter mig som ... ja, det man på engelsk vil kalde »a pain in the arse«, skideirriterende. Og det lever jeg fint med, fordi politik er en kontaktsport, hvor du ikke kan være elsket af alle. Hvis jeg havde siddet som borgmester, ville jeg have været nødt til at finde de mere runde egenskaber hos mig selv, men nu har jeg jo i mange år siddet som yngstemanden i et oppositionsparti, siger Thomas Bak og tilføjer:

- Som person er jeg også typen, der retorisk er hård og firkantet. Jeg siger, hvad jeg mener, og jeg har aldrig hørt nogen sige, at jeg har fedtspillet eller gemt mig, og det synes jeg faktisk er vigtigt, når man repræsenterer et parti. Alle politikere burde være tydelige og turde melde klart ud, og når Venstre i dag ikke står så stærkt som i den gamle Karlebo Kommune, er det også et tegn på, at partiet ikke er så tydelig i sin politik som dengang, mener Thomas Bak, der har fået solgt sin lejlighed i Kokkedal.

Han flytter i en nybygget lejebolig i Ålsgårde sammen med sin kæreste, der har familie i Helsingør-området, hvor Thomas Bak er folketingskandidat for Venstre. Er han også kandidat til byrådet?

- Venstre har fire procent af stemmerne i Helsingør og én plads i byrådet. Jeg kan se, at jeg får 2/3 af mine personlige stemmer fra mit nærområde, hvor jeg boede i Kokkedal, så det ligger ikke lige for, konstaterer Thomas Bak.

Byrådet skal mandag vedtage at fritage ham som medlem af hegnssynet og taksationskommissionerne for fast ejendom og vej.

arrow Politiker på orlov efter skænderi
16. marts 2016 kl. 05:55 Opdateret: kl. 06:38
Rejser du til udlandet i år?