25. september 2020
Tinne Borch Jacobsen (V), medlem af Børne- og Skoleudvalget, er blevet overrumplet af tyngden i forældrenes kritik af forholdene i institutionerne, fortæller hun.
Tinne Borch Jacobsen (V), medlem af Børne- og Skoleudvalget, er blevet overrumplet af tyngden i forældrenes kritik af forholdene i institutionerne, fortæller hun.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstre forbereder politisk børne-udspil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre forbereder politisk børne-udspil
Fredensborg - 10. december 2019 kl. 09:32
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg ved jo godt, at tallene fra Danmarks Statistik er en teknisk opgørelse, der ikke fortæller, hvordan situationen er ude på gulvet i børnehaven. Men det har alligevel overrasket mig, hvordan forældrenes beregninger viser, at når lille Ida snubler, er der ikke særlig mange voksne til at gribe. At 55 procent af de voksnes tid bruges væk fra børnene. Det var vi simpelthen ikke opmærksomme på som politikere, siger Tinne Borch Jacobsen (V), der tillægger forældrenes »normeringsknuser« en stor troværdighed, selvom hun vurderer, at de måske smører en anelse tykt på et par steder i beregningerne.

Hun understreger, at der selvfølgelig skal være fagligt og pædagogisk tilsyn og tid til pædagogisk udvikling, men hun understreger samtidig, at for børnene er det tiden med en voksen, der tæller, og det er afgørende for hende som politiker.

- Hvor mange voksne er der på et givent tidspunkt ude i institutionerne? Vi ved det faktisk ikke som politikere. De forældrene, som vi har mødt, står med en oplevelse af, at der ikke er særlig mange, og jeg tror, at de har ret. Det skal vi pinedød have kigget på, uddyber hun og tilføjer, at hun anerkender det synspunkt, at strukturen med områdeledelse gør de enkelte institutioner mere robuste over for et sammenfald eksempelvis sygdom og barsel på én institution.

I den situation vil områdeledelsen kunne frigive vikarmidler, der tages fra en fælles kasse og gives til den hårdt ramte institution.

- Men institutionerne er stadig ikke herre i eget hus, og de kan ikke hurtigt flytte ressourcer derhen, hvor der er brug for dem. Jeg er enig i og anerkender, at det for vikarbudgettet kan være en fordel, men centraliseringen i form af områdeledelser gør det svært for os politikere at gennemskue, hvad der sker i det enkelte hus, hvor bestyrelserne jo er reduceret til nogle, der bestemmer frugtordningen, siger hun.

Tinne Borch Jacobsen var en af de politikere, der for 10 år siden kæmpede imod områdeledelser, og hun erkender, at der i tiden efter har været ting, som hun ikke har fulgt nok op på, ligesom Venstre har stået bag besparelserne. Hvorfor er der eksempelvis ikke politisk repræsentation ude i områdebestyrelserne? Og hvis Tinne Borch Jacobsen ønsker sig bedre indblik i de enkelte institutioner, hvorfor har hun ikke taget emnet op?

- Jeg kan kun sige, at det er ikke sket, og det må vi forholde os til nu. For Venstre er det ikke afgørende, at det kun skal være pædagoger, der er sammen med børnene, bare der er pædagogisk opsyn og derudover ansat ansvarlige voksne, siger hun og påpeger, at der tilsyneladende er nogle lavthængende frugter at samle - også set i lyset af, at der sandsynligvis ikke vil være nok pædagoger til at følge med højere normeringer.

- I høringssvarene kan vi se, at der er pædagoger, der skifter sengetøj på 40 krybber på en institution og bruger tid på at tage ud af opvaske maskinen, og det kan altså godt være en gymnasieelev, der laver det arbejde til en lavere timeløn, påpeger hun og fortæller, at Venstre forbereder en større og mere konkret politisk stillingtagen til emnet.

Sagen i stikord

  • Er der forskel på den virkelighed, som politikerne får beskrevet - og den virkelighed, som forældrene oplever i daginstitutionerne, når de afleverer og henter deres børn?

  • Det undersøger Frederiksborg Amts i en række artikler, der tager afsæt i en gruppe forældres opråb til politikerne.

  • I det seneste budgetforlig står denne tekst: »Kommunens serviceniveau ligger allerede over landsgennemsnittet og sammen med tilsvarende løft i 2018 og 2019-budgetterne er 0-5 års området nu tilført mere end 7 millioner kroner årligt. Partierne viser hermed en tydelig prioritering af det tidlige forebyggende og pædagogiske arbejde med kommunens yngste borgere.«

  • Dagens artikler viser med tal fra forvaltningen, at der siden 2015 har været en reduktion i de årlige børnebeløb - først næste år kan man tale om, at politikerne er tilbage på samme serviceniveau som i 2015. De syv millioner slår kun langsomt igennem.

  • Forældrene har på intet tidspunkt kritiseret de enkelte pædagoger, tværtimod, men de har givet nogle få eksempler på den virkelighed, som de oplever, når der er for få voksne hænder i hverdagen med børnene.

  • Det er - som skrevet flere gange i disse faktabokse - et kompliceret emne, hvor alle har den samme interesse: En god og tryg hverdag for børnene. Alle er velkomne til at bidrage til debatten. Det kan man også gøre anonymt via mail fredensborg@sn.dk eller ved noget så gammeldags som en kuvert i en postkasse, Frederiksborg Amts Avis, Torvegade 3, 3000 Helsingør.

Har debatten om sexisme taget overhånd?