26. februar 2021
Fredensborg Kommune købte juridisk rådgivning fra Horten for at håndtere et rengøringsudbud til over 100 millioner kroner. Det var dog ingen garanti mod en klagesag, som kommunen tabte stort. Læs her hvorfor advokaterne alligevel skal have knap 700.000 kroner får deres rådgivning.
Fredensborg Kommune købte juridisk rådgivning fra Horten for at håndtere et rengøringsudbud til over 100 millioner kroner. Det var dog ingen garanti mod en klagesag, som kommunen tabte stort. Læs her hvorfor advokaterne alligevel skal have knap 700.000 kroner får deres rådgivning.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Upræcist udbud: Advokatfirma fik 691.700 kr, rengøringsfirma fik 150.000 kr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Upræcist udbud: Advokatfirma fik 691.700 kr, rengøringsfirma fik 150.000 kr
Opdateret 03. december 2018 kl. 09:53
Fredensborg - 03. december 2018 kl. 09:48
Af Steffen Slot

Fredensborg har indgået forlig med Rengøring.com A/S i sag om et kæmpeudbud, som klagenævn bad om at få annulleret. Undervejs har advokaterne fra Horten udskrevet regninger for 691.700 kroner.

arrow Læs også: Fejl med rengøring kan koste dyrt

I de seneste runder har Fredensborg kommune mødt sten på vejen i håndteringen af de store rengøringsudbud. Da borgmesteren i 2017 satte underskriften på kontrakten med Elite Miljø A/S, udløste det kort efter en klagesag fra firmaet Rengøring.com A/S, der sammen med flere andre firmaer slet ikke kom i betragtning til opgaven.

Det skyldes, at de kun havde vedhæftet samlet tre referencer på vinduespudsning og rengøring - og ikke tre referencer på både vinduespudsning og rengøring. Horten, som kommunen havde hyret som advokatfirma til at stå for udbuddet, vurderede, at kun Elite Miljø overholdt konditionerne, men det var klagenævnet ikke enig i. Tværtimod mente klagenævnet, at kommunen og Hortens formulering i udbuddet var upræcist, og for det bærer kommunen ansvaret. Rengøringsudbuddet på over 100 millioner kroner over fire-fem år skulle i et nyt udbud, fastslog klagenævnet, men det afviste Fredensborg Kommune og havde derfor kun den mulighed at få klagenævnets afgørelse kendt ugyldig i byretten.

Nu er sagen lukket med et forlig, hvor Fredensborg Kommune betaler 150.000 kroner til Rengøring.com A/S. I forbindelse med håndtering af udbuddet har kommunen betalt et honorar på 338.350 kroner til Horten for rådgivning, og da udbuddet blev kendt ugyldig i klagenævnet, udløste det yderligere et honorar til Horten på 353.350 kroner for at få hjælp til såvel klagesag, retssag og forlig.

Men hvad berettiger Horten til at få honorar for at håndtere den efterfølgende klagesag, retssag og forlig? Det spørgsmål har Frederiksborg Amts Avis stillet til Mads Toftegaard Madsen, Direktør for Børn og Skole, Økonomi, IT og Ejendomme, Fredensborg Kommune.

- Såvel kommune som Horten var af den vurdering, at klagenævnets afgørelse var forkert og ikke lå i forlængelse af gældende praksis. Derfor blev sagen indbragt for retten - med en forventning om, at kommunen ville vinde sagen. Når det er sagt, så har alternativet - at kommunen tabte i retten - selvfølgelig været drøftet med Horten og parterne har været enige om, at honoraret ville blive taget op, hvis det kom dertil, at retssagen blev tabt. Eller sagt med andre ord. Hvis retten gav klager medhold i at udbuddet ikke var håndteret korrekt, så ville kommunen kræve honoraret tilbage, forklarer Mads Toftegaard Madsen.

- Hvis forventningen er, at kommunen vil vinde i retten, hvorfor så indgå et forlig?

- Vi kunne godt have ført sagen til ende i retten, men vores vurdering er, at selvom vi havde vundet og modparten blev dømt til at betale sagsomkostninger, ville beløbet blive mindre end vores ekstra omkostninger til at føre retssagen. De 150.000 kroner, som vi nu betaler, svarer i vores øjne nogenlunde til de udgifter, som det ville koste kommunen at føre retssagen til dom. Med et forlig eliminerer vi også den procesrisiko, der altid er i retssager - hvis vi mod forventning skulle tabe retssagen og udbuddet skulle gå om, ville det formentlig koste kommunen mange millioner kroner, vurderer Mads Toftegaard Madsen.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?