17. maj 2021
Alfred Hage var en dygtig storkøbmand og skabte den rigdom, som også sønnerne fik gavn af. En af sønnerne, Johannes Hage, arvede også teglværket i Nivå med den særlige ringovn, og det gav Johannes Hage en økonomisk ballast til at være kunstsamler og mæcen.
Alfred Hage var en dygtig storkøbmand og skabte den rigdom, som også sønnerne fik gavn af. En af sønnerne, Johannes Hage, arvede også teglværket i Nivå med den særlige ringovn, og det gav Johannes Hage en økonomisk ballast til at være kunstsamler og mæcen.
Foto: Torben Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Uden denne mand, ingen malerisamling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uden denne mand, ingen malerisamling

Det var Alfred Hages evner som storkøbmand og visionær teglværksejer, der gik i arv til sønnen Johannes Hage.

Fredensborg - 20. april 2021 kl. 19:01
Af Steffen Slot

Nu kan man på Nivaagaards Malerisamling få øjenkontakt med faderen til den mand, der skabte Nivaagaards Malerisamling.

Det sker med erhvervelsen af et portræt fra slutningen af 1800-tallet. Maleriet kommer fra en efterkommer til den Alfred Hage, der er portrætteret på maleriet.

- Maleriet af min tipoldefar kunne ikke have mere naturligt hjemme end på Nivaagaards Malerisamling, sammen med de de øvrige familieportrætter. Det er mig en stor glæde, at det nu kan være til gavn for flere i museets formidling af kulturhistorien omkring Johannes Hage og familien, udtaler Torben Hage, der har skænket maleriet til malerisamlingen.

Maleriet er udført posthumt i 1876, fire år efter Alfred Hages død, og er malet efter et fotografi fra 1860'erne, fortæller museet i en pressemeddelelse. Det er formodentlig sønnen Alfred, der har bestilt portrættet hos Vermehren. Alfred Hage junior havde arvet Oremandsgaard på Sydsjælland efter faderens død i 1872, og det var hertil han bestilte et portræt af sin far.

En gavmild søn

Faderen Alfred Hage havde skabt sin formue som storkøbmand. Han handlede med korn og foderstoffer og opkøbte også de sidste år af sit liv ejendomme i både Danmark og Skåne.

Det betød, at han ved sin død efterlod sine børn indtil flere herregårde hver. Johannes Hage arvede Nivaagaard og det tilhørende teglværk, som Alfred Hage i 1870 havde forsynet med den tyske ingeniør Friedrich Hoffmanns epokegørende opfindelse: Ringovnen.

Dermed fik Johannes Hage den rigdom, der skulle til for at skabe landets fineste private samling af kunst fra renæssancen, barokken og dansk guldalder - siden begyndelsen af 1900-tallet givet til danskerne med skabelsen af Nivaagaards Malerisamling.

I sin samtid var kunstneren Frederik Vermehren ikke blind for tidens stræben mod større realisme, men han forblev selv som nationalromantisk folkelivsmaler en fastholder af situationer. Hans personer og miljøer fryses fast i en tidløshed, som oftest har medført, at malerierne er blevet brugt til illustrationer af eksempelvis genudgivelser af Steen Steensen Blichers noveller.

Frederik Vermehrens portræt 'Alfred Hage' kan opleves i den aktuelle udstilling 'En skønsom blanding' sammen med værker fra museets samling, der sjældent hænger fremme. Udstillingen vises frem til 27. juni.

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?