27. september 2021
En gruppe beboere på Slotsvænget kritiserer, at stensætningen ud til Slotsvænget er blevet brudt og nu giver en vejadgang fra kroens seneste hotelfløj. Lokalplanen er modsætningsfuld på det punkt, og trafikmæssigt er det farligt, mener kritikerne.	Foto: Steffen Slot
gallery icon

Se billedserie

En gruppe beboere på Slotsvænget kritiserer, at stensætningen ud til Slotsvænget er blevet brudt og nu giver en vejadgang fra kroens seneste hotelfløj. Lokalplanen er modsætningsfuld på det punkt, og trafikmæssigt er det farligt, mener kritikerne. Foto: Steffen Slot
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To uheldige ting i seks år gammel plan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

To uheldige ting i seks år gammel plan

Der er politisk selvransagelse omkring det principielle i sag om Store Kros lokalplan. Endnu ingen ansøgning om ind- og udkørsel, fortæller udvalgsformand.

Fredensborg - 08. januar 2021 kl. 18:42
Af Steffen Slot

Der er to ting, der ærgrer udvalgsformand Lars Simonsen (R) i den aktuelle sag om stensætningen ved Store Kro. Dels at der er usikkerhed omkring, hvordan lokalplanen skal forstås, dels at en tilladelse til at køre ud fra grunden er blevet givet, uden at det bagefter kan dokumenteres.

arrow Læs også: Naboer fik ret: Brud på stengærde er ulovligt

- Som udvalgsformand mener jeg, at det er vigtigt, at man også som lægmand kan læse en lokalplan uden at komme i tvivl om, hvad der gælder. Det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på, og det kunne vi have gjort bedre i denne lokalplan, siger Lars Simonsen til kritikken af, at kortbilagen viser én ting og paragraffens tekst beskriver en virkelig, hvor stengærdet skal bestå i en helhed - d mindre byrådet tillader andet.

Byrådet uddelegerer...

Og hvad er så byrådet? Her tøver Lars Simonsen en anelse, fordi der kan være mindre afvigelser fra en lokalplan, hvor forvaltningen kan tage en beslutning på byrådets vegne, og der kan også være sager, hvor fagudvalgene handler på byrådets vegne.

- Man kan ikke givet et entydigt svar, men i denne sag vil jeg vurdere, at der med byrådet menes byrådet, Økonomiudvalget eller fagudvalget. Men vi skal også huske, at stensætningen ikke er bevaringsværdig, og der er markeret et hul i stensætningen på skitsen i lokalplanen. Forvaltningen oplyser mig, at det giver lov til en vejadgang, og der er også givet tilladelse til kørsel - og ja, så er problemet så, at den tilladelse ikke kan dokumenteres, og det er en fejl, uddyber Lars Simonsen, som dermed vurderer, at lokalplanens bilag har højere vægt end lokalplanens paragraftekst i den aktuelle sag.

Hvis ejeren af Store Kro ønsker at lave en egentlig ind- og udkørsel til en ny hotelfløj, vil det kræve en ansøgning, og derefter vil kommunen som vejmyndighed vurderer trafiksikkerheden i samarbejde med politiet. Lars Simonsen vil ikke foregribe den situation, eftersom der endnu ikke er en ansøgning, og han afviser heller ikke, at sagen kan komme til at køre rent administrativt. Det er ikke alle sager, som politikerne involveres i.

Lad os få klarhed

Byrådsmedlemmet Mie Stattau (V) er en af de politikere, der har været i kontakt med borgerne på Slotsvænget, og hun opfordrer til, at Plan-, Miljø- og Klimaudvalget får sagen bragt op på et udvalgsmøde.

- Jeg synes, at vi skal have klarhed over, hvad der er gældende i den lokalplan. Når vi har modsatrettede formuleringer, er det min opfattelse, at paragrafferne har den højeste prioritet. Derfor forstår jeg ikke helt forvaltningens svar i sagen. At det er skitsen med den lille åbning, der gælder. Vi skylder borgerne, at lokalplanen bliver korrekt og forståelig, siger Mie Stattau, der accepterer, at byrådspolitikerne ikke kan få eksempelvis alle trafiksager til behandling.

- Nej, heldigvis får vi da ikke det, men lige her synes jeg, at det er vigtigt med en bredere, trafiksikret adgang, hvis det bliver enden på sagen, siger hun.

Ekspert: Dette gælder ved tvivl

Du er borger og du kigger i en lokalplan. Du læser teksten, især selve paragrafferne, der står punktvis, og du kigger på kortskitserne. Eller du overser måske kortskitserne, bilagene bagerst i en lokalplan. Senere kommer der en tvist, og der er uoverensstemmelse mellem paragraffer og skitser.

Hvad vægter højest?
- Generelt er det sådan, at hvis der er tvivl, efter man har læst lokalplanbestemmelser og set i kortbilagene, så er det lokalplanbestemmelserne, der gælder, siger lektor Michael Tophøj Sørensen fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.

Han tilføjer dog også, at det i den aktuelle sag handler om at fortolke, hvad kommunen mente, da den i sin tid skrev »Stensætningen mod Slotsvænget skal bevares i sin helhed og må ikke ændres uden byrådets tilladelse«. Var der allerede brud på stensætningen dengang lokalplanen blev vedtaget? I så fald er helheden af stensætningen jo med et brud. Eller mente byrådet dengang, at der må laves et hul og derefter skal stensætningen bevares i sin helhed?

Niels Fennet, der ejer Fredensborg Store Kro, mener ikke, at der er noget nyt i historien om vejadgangen via Slotsvænget.

- Lågen benyttes alene til indkørsel, når parken skal vedligeholdes. Havde jeg ønsket at benytte udkørslen, ville det være ok i forhold til lokalplanen. Men som sagt skal den ikke benyttes nu, skriver han i et mailsvar og tilføjer, at adgangen til den nye hotelfløj skal ske via Østrupvej.

arrow Hotelejers bagvej ved stengærde kan ende med trafikuheld
07. januar 2021 kl. 06:27 Opdateret: kl. 15:11
Stemmer du til kommunalvalget i år?