29. september 2020
Nye tal fra Danmarks Statistik henleder opmærksomheden på en række ulogiske udviklinger i regnskabstallene, og det undersøges nu nøje.
Nye tal fra Danmarks Statistik henleder opmærksomheden på en række ulogiske udviklinger i regnskabstallene, og det undersøges nu nøje.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Teknisk sidehistorie, der giver vigtig oplysning til sidst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknisk sidehistorie, der giver vigtig oplysning til sidst
Fredensborg - 08. november 2019 kl. 19:12
Af Steffen Slot

Når politikerne skal forberede et nyt budget, begynder det i januar, hvor KL offentliggør sit nøgletalskatalog for kommunerne. Tallene var i januar i år baseret på 2017 og årene forinden, hvor Fredensborg Kommune ligger pænt i den øvre del på såvel 0-2 års området og 3-5 års området.

arrow Læs også: Styrtdyk mod bund i ny børnestatistik

Nøgletallene kommer på budgetseminaret i april til inspiration for politikerne, men et dugfrisk nøgletalskatalog fra KL kommer først efter nytår med tallene for 2018. Med andre ord: Hvis kommunerne vil have de nyeste tal, skal de selv trække dem fra Danmarks Statistik, når de bliver offentliggjort i sensommeren. I år skete det den 25. september, knap en uge inden byrådets 2. budgetseminar, der seks dage senere førte til et budgetforlig færdigforhandlet på under seks timer.

Hvorfor tager det så lang tid for Danmarks Statistik? Det skyldes ifølge Danmarks Statistik, at størstedelen af arbejdet består i at kvalitetstjekke kommunernes tal og sikre, at de er sammenlignelige. Derfor var der i år en 1. runde med tal fra 35 kommuner, der blev offentliggjort i juni. Først i midten af august var Danmarks Statistik færdige med dialogen med Fredensborg Kommune om tallene. Men det betyder ikke, at en medarbejder i Fredensborg Kommune i august fik melding om, at Fredensborgs 2018-tal ville give et fald fra en 29. plads til en 73. plads., Dialogen gik alene på budgettallene, ikke resultatet af de indmeldte tal, understreger direktør Mads Toftegaard, der er blevet opmærksom på en disharmoni i tallene.

Fra 2017 til 2018 er institutionernes beløb per barn blevet forhøjet med 1.000 kroner i faste priser, altså korrigeret for inflation og personalets lønstigninger. Det burde ikke give dårligere normeringer i opgørelsen fra Danmarks Statistik.

På 0-2 års området er børnebeløbet tilsyneladende faldet med cirka 1.300 kroner per barn fra 2017 til 2018 i faste priser, og det giver også anledning til spørgsmål, fordi der politisk er givet et løft til området. Begge aspekter belyses nu nærmere.

arrow Ingen udsigt til hurtig afklaring om Netto
07. november 2019 kl. 18:23 Opdateret: kl. 16:10
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?