28. maj 2020
I parken ved Nivaagaards Malerisamling er det ikke nyt, at rådyrene finder godbidder i rhododendronparken. Nu er parken hegnet ind, men rådyrene finder nye veje over is og under broer...
I parken ved Nivaagaards Malerisamling er det ikke nyt, at rådyrene finder godbidder i rhododendronparken. Nu er parken hegnet ind, men rådyrene finder nye veje over is og under broer...
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spor i sneen afslører rådyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spor i sneen afslører rådyr
Fredensborg - 21. marts 2013 kl. 17:22
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nivå: Uden for Nivaagaards hovedbygning og de mange erhvervsbygninger kan man i disse dage opleve, hvordan rådyrene går forbi vinduerne med snuderne i jorden, på jagt efter kastanier og andet godt.

- Det er smukke dyr. Her ved Nivaagaard har vi syv-otte rådyr, der har vænnet sig til mennesker. De kommer ganske tæt forbi kontorvinduerne, men vi vil jo helst ikke have, at de ødelægger for meget, siger Jørgen Hage, direktør i Den Hageske Stiftelse og manden, der igennem de seneste år har genskabt og udbygget haven bag Nivaagaards Malerisamling. Haven er tegnet af havearkitekten Fritz Glæsel i starten af 1900-tallet og i 1960'erne restaureret af Christian Hage, Jørgen Hages far.

Nye rhododendron-arter er kommet til, med hjælp fra gartner Svend Hansen fra Kærnehuset i Danstrup, og Jørgen Hage kender også til problemerne med rådyr, der spiser rhododendroner i parken. Parken blev for nogle år siden indhegnet netop for at rådyrene ikke skulle »rundbarbere« for mange sjældne arter.

- Men de er jo opfindsomme. For nogle år siden fik parken nye broer over søen mod hovedbygningen, efter de originale tegninger af Glæsel, og rådyrene kan tilsyneladende bedre lide hældningen på de broer. De begyndte at gå ind over broerne, så vi begyndte at sætte snehegn op - men forleden kunne vi lige så tydeligt se spor på isen, hvor de var gået over søen, ind under broen og ind i parken, fortæller Jørgen Hage, og tilføjer, at skaderne på parken ved Nivaagaards Malerisamling langt fra er så store, som skaderne i gartner Svend Hansens private have i Danstrup. De stod beskrevet i en artikel i Frederiksborg Amts Avis i mandags.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?