21. oktober 2021
Slotskirken blev opført i 1726 og blev senere tilgængelig for Asminderød og Grønholt Sogn, som den stadig er i dag.
gallery icon

Se billedserie

Slotskirken blev opført i 1726 og blev senere tilgængelig for Asminderød og Grønholt Sogn, som den stadig er i dag.
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slotskirken gik fra at være strengt lukket til åben for offentligheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slotskirken gik fra at være strengt lukket til åben for offentligheden

Det står frit for at komme til gudstjeneste om søndagen i Fredensborg Slotskirke. Og bor man i tilhørende sogn kan man tilmed holde barnedåb der. Men sådan har det på ingen måde altid været.

Fredensborg - 19. september 2021 kl. 11:49
Af Thomas Kellermann

Når Mie Krop Sloth ikke er på arbejde i forbindelse med gudstjenester, sangcaféer eller andre arrangementer i Asminderød eller Grønholt Kirke, spiller hun for på orglet i den smukke Fredensborg Slotskirke.

arrow Læs også: Dronningens kirke har fået ny organist: Spiller med stor erfaring og kan noget, kun få i Europa kan

Det gør hun også til gudstjeneste om søndagen, hvor det står frit for alle at komme. Der bliver også holdt barnedåb og på anmodning bryllupper i kirken for Asminderød og Grønholt Sogns beboere.

Kirken blev opført af arkitekt Johan Cornelius Krieger fra 1724 til 1726 som den første udvidelse af det Fredensborg Slot, som blev bygget i årene 1720-1722 til Frederik 4.

Men kirken fik ikke sit eget sogn og forblev i Asminderød Sogn. Og da en lille by skød op uden for slotsporten med beboere, der havde deres gang på slottet, kom der tvivl om tilhørsforhold, og ifølge sitet danmarks-kirker.dk udstedte Amtmanden i 1735 erklæring om, at det kun var de kongelige, der kunne benytte kirken. Dog fremgår det også, at kirken senere blev stillet til rådighed for Asminderød og Grønholt Sogn. Og på Kongehusets hjemmeside kan man ligeledes læse, at sognene har benyttet kirken siden Christian 9., der var konge i Danmark fra 1863 til 1906.

Loftmaleriet er skabt af Per Kirkeby. Klik på billedet øverst i artiklen for at se dronning Margrethe og Prins Henrik til indvielsen af maleriet i 2006. Foto: Thomas Olsen

Dermed er det en gammel tradition, dronning Margrethe i dag holder fast i, idet Slotskirken stadig er til rådighed for sognene, om end den på almindelige hverdage er lukket for offentligheden - med slotsrundvisninger i juli som undtagelse.

Fastholdelsen er noget, Mie Korp Sloth glæder sig over. Hun spiller både i Asminderød og Grønholt Kirke, men nyder også arbejdsopgaverne i Slotskirken:

- Jeg er jo ikke udpeget af dronningen, men hun samarbejder med sognet og påskønner lokalsamfundet. Det er noget, jeg sætter pris på.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?