26. september 2020
Statsministeren blev vist rundt af museumsdirektør Poul Erik Tøjner. Kulturminister Joy Mogensen var også med på Louisianas første åbningsdag i godt to måneder. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Statsministeren blev vist rundt af museumsdirektør Poul Erik Tøjner. Kulturminister Joy Mogensen var også med på Louisianas første åbningsdag i godt to måneder. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Statsministeren i ild og lys på genåbnet kunstmuseum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Statsministeren i ild og lys på genåbnet kunstmuseum
Fredensborg - 22. maj 2020 kl. 11:08
Af Steffen Slot

Politiopbuddet var stort, da de første museumsgæster i godt to måneder nærmede sig kunstmuseet Louisiana og stillede sig i kø ved indgangen. De havde alle bestilt billet på forhånd til klokken 9.00, men med rullende tv-kameraer og pressefotografer vidste de nok, at der var mere prominente gæster på vej.

arrow Læs også: Grønt græs, statsministerbesøg og slut med buffet: Sådan genåbnede museet...

Statsminister Mette Frederiksen og kulturminister Joy Mogensen besøgte Danmarks mest publikumsrige museum efter en nedlukning, der indtil nu har kostet museet anslået 15-16 millioner kroner efter hjælpepakker.

En meget stor del af Louisianas indtægter kommer fra de penge, som publikum lægger på museet, og de er heldigvis på vej tilbage - 400 mennesker havde allerede i løbet af Kristi Himmelfartsdag bestilt billet i museets nye timeslot-system. Men der er stadig langt til sommerens besøgstal på mange tusinde daglige gæster.

En sådan dag begyndte blidt for statsministeren, der på direkte tv fik lov til at glæde sig over, at Danmark nu åbner mere og mere, men hun gentog samtidig budskabet om at holde afstand, imens hun kiggede sig omkring og konstaterede, at det jo er en svær øvelse, når mange mennesker er samlet på et sted.

Senere - efter en kort rundvisning i Nordfløjen - kom de kritiske spørgsmål fra DR og TV2. De borede i dagens historie i Jyllands-Posten om, at Sundhedsstyrelsen dagen før nedlukningen af Danmark slet ikke havde sundhedsfaglige anbefalinger om at lave så drastisk en nedlukning.

Statsministerens svar var, at regeringen fik rådgivning fra en bred myndighedsgruppe - uden at hun dog fortalte, hvilke myndigheder, der var med som rådgivere ud over Sundhedsstyrelsen.

Og det kulturpolitiske? Louisiana genåbner med udvidet åbningstid og en cafe, der er omlagt til a la carte, og der vil sommeren igennem blive skruet op for de udendørs aktiviteter. Nytænkning og tilpasning, men også en kulturinstitution under massivt økonomisk pres. Hvilke kulturpolitiske spor vil regeringen sætte de næste tre måneder, som vil blive rost om et halvt år?

- Meget kultur og kunst er afhængig af, at vi kan mødes i store forsamlinger eller at det foregår i mere intime rum - for eksempel skuespilleren, som vi er så tæt på, at vi kan se spyttet stå ud af munden, og det kan vi jo ikke nu. Derfor er der brug for en mere langvarig nytænkning, hvor kulturlivet finder nye måder, og det skal kulturlivet nok finde ud af. Nu giver du tre måneder til at sætte spor, og det er kort tid - dér vil den politiske opgave være at holde hånden under kulturen, så den kommer igennem og kan lave den nytænkning, sagde statsminister Mette Frederiksen til Frederiksborg Amts Avis.

Se her billederne fra Louisianas genåbning efter Corona-nedlukningen.

Har debatten om sexisme taget overhånd?