25. februar 2020
Frederik 8. og dronning Louise med slør på vej ind i Jernbanegade med en af æresportens søjler med laurbærkranse (Postkort fra Fredensborg Arkiverne)
gallery icon

Se billedserie

Frederik 8. og dronning Louise med slør på vej ind i Jernbanegade med en af æresportens søjler med laurbærkranse (Postkort fra Fredensborg Arkiverne)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Her bliver Fredy fejret, da han er konge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Her bliver Fredy fejret, da han er konge
Fredensborg - 04. oktober 2019 kl. 19:59
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I 1906 havde Frederik den 8. ventet over 42 år på at blive konge. Grundvilkåret for en kronprins er - ganske som i dag - at vente, og når ventetiden er så lang, så er det en selvstændig god historie at fortælle om de trædesten og forhindringer, som findes på kronprinsens kongevej. Det har Poul Smidt, tv-journalist og forfatter, skrevet en spændende bog om.

Den udkommer i februar 2020, men inden da har Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening inviteret ham til et foredrag i Lindehuset tirsdag den 8. oktober klokken 19.30 i Fredensborg.

Da Frederik 8. som nyudnævnt konge i juli 1906 kom til Fredensborg blev han modtaget med megen festivitas. Byens honoratiores og borgere var mødt op på stationen for at byde velkommen og der var rejst æresport ved Jernbanegade/Helsingørsvej, tegnet af den lokale og anerkendte kunstner Hans Nikolaj Hansen.

Fredy - som Frederik 8. blev kaldt i familien - var Dronning Margrethe 2.s oldefar på fædrene side. I DR-TV-serien fra 2000 sagde dronningen om denne oldefar, at han »havde en samfundsinteresse ud over det sædvanlige og ud over, hvad der ville være passende i dag.«

Ja. Han var et politisk menneske, som stod på sidelinjen i alle de år, hvor hans far holdt fast i godsejer og konseilspræsident J.B.S. Estrups regeringer langt ud over sidste holdbarhedsdato. Det særlige var nok, at Fredy blev holdt ude og nede af sin familie og på mange måder stod i kongehusets skyggeside.

Poul Smidt fortæller, at han under arbejdet med biografien er blevet mødt med en enestående åbenhed, der har givet adgang til helt nyt materiale. Dronning Margrethe åbnede arkiverne, så vi gennem hundreder af breve får et mere dækkende billede af Frederik som kronprins, konge, søn, ægtemand, far, deltager som officer i 1864 og i udviklingen mod demokrati og parlamentarisme.

Det bliver ikke kedeligt, og vil på sin vis blive en fortsættelse af foredraget tidligere på året om dronning Louise. lover arrangørerne. Adressen er Jernbanegade 28B i Fredensborg.