6. august 2020
Under vejen ligger forsyningsledninger, og derfor har alle en interesse i at sikre kysten langs Gl. Strandvej nord for Nivå Havn. 	Foto: Niras/Fredensborg Kommune
Under vejen ligger forsyningsledninger, og derfor har alle en interesse i at sikre kysten langs Gl. Strandvej nord for Nivå Havn. Foto: Niras/Fredensborg Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sandfodring foran liebhaveri er - lige her - en fælles opgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sandfodring foran liebhaveri er - lige her - en fælles opgave
Fredensborg - 13. januar 2020 kl. 04:54
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kommunens andel af kystsikring langs Gl. Strandvej bliver dyrere efter afgørelse i klagenævn. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Nu er der snart gået syv år, og kommunen kæmper stadig med beboerne på Gl. Strandvej nord for Nivå Havn. Årsagen er regningen for at kystsikre strækningen, der er truet af klimaændringerne.

Hvert år forsvinder 0,1 meter, vurderer ingeniørrapporterne, og det er kun få år siden, at en storm fik bølgerne til at æde sig ind under dele af vejen. I marts sidste år blev et projekt til 2,8 millioner kroner vedtaget i byrådet med en fordelingsnøgle, hvor i runde tal 75 procent skulle betales af kommunen - resten skal betales af 15 husstande, dog med enkelte nuancer i fordelingsnøglen.

Det udløste en klage, og der er nu faldet afgørelse i en sag, der er meget kompliceret og har mange nuancer. Hovedelementerne er imidlertid en grundlæggende sikring af vejen og forsyningsledningerne under vejen, og i det spørgsmål konkluderer Miljø- og Fødevareklagenævnet, at beboerne også får en fordel, der nogenlunde svarer til beboernes andel af udgifterne.

Imidlertid er en del af projektet en større sandfodring og anlæggelse af to høfder, der har til formål at sikre de små strandarealer, som er en del af beboernes matrikler på vandsiden af Gl. Strandvej. Den del af projektet skulle finansieres alene af beboerne på Gl. Strandvej, men i den nye afgørelse har Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort, at kommunens grundlæggende sikring af Gl. Strandvej også vil nyde godt af sandfodring, og derfor er det ikke rimeligt alene at lade beboerne betale den regning. I al fald ikke uden yderligere dokumentation. Sagen er derfor hjemsendt til fornyet behandling.

En central del af den politiske diskussion undervejs har været borgernes brug af Gl. Strandvej. Naboernes synspunkt er, at vejen fremhæves som særlig smuk i turistmateriale, og den bruges flittigt af motionsløbere, cyklister og gående fra hele lokalområdet.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?