20. juni 2019
Fælleshuset er det sted, hvor man mødes, snakker og griner, og det understreger samtidig, at beboerne på Florahøj også har et privat hjem og egen have. Man kan selv dosere sin deltagelse, selvom udgangspunktet skal være viljen til et fællesskab.
gallery icon

Se billedserie

Fælleshuset er det sted, hvor man mødes, snakker og griner, og det understreger samtidig, at beboerne på Florahøj også har et privat hjem og egen have. Man kan selv dosere sin deltagelse, selvom udgangspunktet skal være viljen til et fællesskab.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan gjorde Florahøj: Ville undgå ensomhed og rådne æbler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan gjorde Florahøj: Ville undgå ensomhed og rådne æbler
Fredensborg - 19. januar 2019 kl. 10:32
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For 17 år siden besluttede en flok aktive borgere, at de ville finde et sted, hvor de kunne blive ældre - uden at blive ensomme. Det blev til seniorbofællesskabet Florahøj. Læs her, hvordan initiativtagerne greb det an. Artiklen her er en artikel, der stod i Frederiksborg Amts Avis i november 2017 - nu er den igen aktuel, fordi der er planer om et seniorbofællesskab på Menu-grunden.

arrow Læs også: Seniorbofællesskaber - også for 70+-årige

Om morgenen, når Jørgen Hansen står op og går uden for sin hoveddør, slår han ud med armen og hilser på naboerne, der tit sidder ved vinduet og spiser morgenmad.

Han ved, at de har det godt - og de ved, at 83-årige Jørgen Hansen er kommet frisk ud af sengen.

- Det er en guds gave at bo et sted som her. Du er alene, men du er ikke ensom, fortæller Jørgen Hansen, der mistede sin ægtefælle for en del år siden.

Man kan også sætte andre billeder på det fællesskab, der er mellem beboerne i de 20 huse på Florahøj.

- Da jeg gik på pension, fik jeg brug for nogle, der kunne erstatte det fællesskab med kollegerne, som jeg havde på mit arbejde. Og det har jeg her. Jeg behøver bare at gå fire skridt ud på vejen og kigge lidt til siderne, så er der nogle, der kommer ud for at snakke, fortæller 65-årige Søren Christiansen, der nu er formand for seniorbofællesskabet på Florahøj.

Over for ham ved bordet i fælleshuset sidder Kirsten Pagh Wüst og skærer igennem midt i snakken om, hvordan de friske beboere hjælper naboen, hvis der er behov for kørsel til sygehus - eller hjælp til småindkøb.

- Men vi trækker også på hjemmeplejen. Og når vi er over 30 mennesker i et fællesskab, kan man jo ikke elske alle sine naboer, men vi har lært at acceptere hinanden som mennesker, siger 79-årige Kirsten Pagh Wüst, tidligere formand for seniorbofællesskabet.

God kemi og styring

Netop bofællesskaber for seniorer er blevet en del af valgkampen, fordi sådanne fællesskaber kan modvirke ensomhed og danne rammerne for et godt ældreliv.

Men det er let at snuble undervejs, fordi langt fra alle modeller er lige effektive. For beboerne på Florahøj var det altafgørende i opstartsfasen i begyndelsen af 00'erne, at det blev et privat projekt. Ikke noget med at lade en boligforening bygge ældrevenlige boliger.

- Nej, fordi så kan du ikke selv styre, hvem der flytter ind. Det er jo sådan, at et råddent æble i kassen kan ødelægge alle de andre, og selvom det måske lyder lidt frækt at sige det på den måde, er det rigtigt, siger Kirsten Pagh Wüst og fastslår, at det er vigtigt med fælles fodslag og en fælles livsindstilling hos de mennesker, der er de drivende kræfter i skabelsen af et bofællesskab.

- Det har ikke noget at gøre med politik eller indkomst. Når der bliver en bolig ledig, tager vi et møde med dem, der er øverst på ventelisten. Vi har et udvalg, der tager sig af det, og det handler meget om kemi mellem dem og os, forklarer Søren Christiansen.

Alder er et andet parameter. Ventelisten er lang, og udskiftningen har været lille, og det betyder, at Florahøjs beboere er ved at være godt oppe i årene.

- Derfor skal man være mellem 50 år og 70 år for at flytte ind. Ellers bliver alle beboere lige så gamle som os, siger Jørgen Hansen og forklarer, at det handler om at sikre nogle år til at få opbygget et fællesskab.

Planlæg i god tid

Ideen til Florahøj opstod i slutningen af 1990'erne, hvor en gruppe bekendte og venners venner drøftede, hvordan de ville bo, når de blev ældre.

Børnene var flyttet hjemmefra, og huset og haven var ved at blive for stor. Hellere flytte imens man er frisk, var filosofien, men det viste sig at blive meget svært at finde en egnet grund. At købe var helt umuligt, men bag Kongsdal i Fredensborg lå et stykke jord, som seniorfællesskabet kunne leje i 80 år. Efter et udbud valgte seniorbofællesskabet at få bygget svenske rækkehuse af firmaet Willa Nordic, og det har beboerne ikke fortrudt - ingen byggesjuks, selvom byggeriet skete i højkonjunkturen i 00'erne.

Altafgørende var byggeriet af et fælleshus, hvor beboerne samles en gang om måneden til fællesspisning.

- Vi bor jo i hvert vores hus, og der er langt ned til den anden ende af vejen. Hvis ikke vi havde fælleshuset, ville jeg ikke møde mine naboer i den anden ende af Florahøj, forklarer Jørgen Hansen og tilføjer, at fælleshuset også er arnested for en række improviserede aktiviteter og møder.

Man behøver slet ikke deltage i det hele, men man har muligheden.

Seniorbofællesskabet Florahøj i Fredensborg består af 20 boliger i størrelsen 82, 97 og 110 kvadratmeter.

Det er andelsboliger, hvor den mellemste bolig koster omkring 7500 kroner om måneden efter et indskud på knap en halv million kroner.

arrow Se skitserne: 80'er kvalitet er fundament for nyt bofællesskab
17. januar 2019 kl. 18:15 Opdateret: kl. 13:34

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede