31. juli 2021
I den oprindelige lokalplan fra 2006 står det tydeligt, at højeste kote for bygningerne ud mod Gl. Strandvej må være 10,24. Det nye tillæg til lokalplanen skriver en kote, der er en meter højere, og det har udløst protester i mange af høringssvarene. Emnet fremgår ikke af det resume, der er lavet af høringssvarene i selve sagsfremstillingen.
gallery icon

Se billedserie

I den oprindelige lokalplan fra 2006 står det tydeligt, at højeste kote for bygningerne ud mod Gl. Strandvej må være 10,24. Det nye tillæg til lokalplanen skriver en kote, der er en meter højere, og det har udløst protester i mange af høringssvarene. Emnet fremgår ikke af det resume, der er lavet af høringssvarene i selve sagsfremstillingen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Protest over øget byggehøjde findes kun i bilagene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Protest over øget byggehøjde findes kun i bilagene

14 gange er optræder ordet »kote« i høringssvarene, hvor borgerne protesterer imod, at seks boliger hæves en meter. Kritikken nævnes ikke med ét ord i sagsfremstillingen.

Fredensborg - 10. april 2021 kl. 16:04
Af Steffen Slot

Hvis politikerne kun læser et resume af høringssvarene og ikke selv begiver sig ind i bilagene, er der en del af sagen om Sølyst Strandpark, som de slet ikke får kendskab til.

arrow Læs også: Alvorlig arbejdsulykke på omstridt byggeri: Håndværker faldt fem meter ned

Det handler om bygherrens ønske om at hæve koten fra 10,24 til 11,3 for en stor del af byggefelterne, herunder byggefeltet ud mod Gl. Strandvej, som er det mest omdiskuterede. Lokalplanen for 2006 fastslår, at den maksimale byggehøjde må være i kote 10,24. I tillægget til lokalplanen beskrives en kote på 11,3 - altså at terrænet under boligerne bliver hævet en meter, og det udløser talrige protester i høringssvarene.

Beboerne i området mener, at det bryder med arkitekturen i området, hvis bygherren får lov til at hæve terrænet under boligerne med en meters jord. Dermed vil bebyggelsen fremstå yderligere dominerende ud mod Gl. Strandvej.

»For alle lokalplaner vest for Gl. Strandvej er det fastlagt, at husene kun må være i 1 etage og uden udnyttet tagetage, med taghældninger på max. 35 gr.«, står der i et høringssvar, imens andre påpeger, at cirkelbyggeriet vil fremstå uharmonisk, hvis en lille del af cirklen med nye boliger er en meter højere end resten af cirklen.

»Beboelsen mod Gl. Strandvej vil fremstå meget høj med en facade på 6,6 meter og vil absolut ikke harmonere med det øvrige byggeri i 2 etager.«

»Det vil også fremstå disharmonisk set i cirkelperspektiv og skaber større brud med naturens udtryk.«

Sagen i stikord

  • Færdiggørelsen af Sølyst Strandpark i Nivå er det mest omdiskuterede byggeprojekt i kommunen i øjeblikket.

  • Det skyldes først og fremmest, at den gamle forvalterbolig er så forfalden, at den ikke længere kan bevares. Derfor er en nedrivningstilladelse på vej, og et tillæg til lokalplanen skal beskrive, hvad der i stedet skal bygges på arealet.

  • Dagens artikler sætter fokus på de ting, som politikerne i Plan-, Miljø- og Klimaudvalget skal diskutere tirsdag den 13. april.

  • Bygherren har ifølge den oprindelige lokalplan lov til at bygge tre boliger i en slags forlængelse af cirklen. Sagens kerne er, hvad der skal erstatte forvalterboligen.

  • Ejeren har en byggeret til boliger i den gamle forvalterbolig, der egentlig skulle bevares. Nu skal den rives ned, men betyder det, at boligerne i forvalterboligen automatisk kan konverteres til nye boliger i cirkulær form? Eller kan byrådet sige »Bevar forvalterboligen - eller giv afkald på byggeretten«

  • En del af lokalplantillægget er ubeskrevet i sagsfremstillingen til politikerne. Det omhandler ønsket om at hæve terrænet en meter for boligerne nærmest Gl. Strandvej. Det udløser protester i høringssvarene.

  • Bygherren vil gerne genbruge murstenene til en »erindringsmur« på stien langs Sølyst Strandpark ned over engarealerne. I høringssvarene advares der imod, at en 1,5 meter mur skæmmer det åbne, fredede og rekreative landskab, som mange beboere nyder at færdes i.

  • Arkitekturen i det seneste byggeri adskiller sig markant fra 1. etape, der blev opført i slutningen af 00'erne. Her er murstene i cirkelbebyggelsen i mere gule, lerfarvede nuancer, og facaderne fremstår mere varierede.

  • Den nyopførte cirkelbebyggelse har en arkitektur, der har udløst flere kritiske læserbreve, men lokalplanen er overholdt, oplyser Fredensborg Kommune.

  • Lokalplanens paragraffer stiller ikke samme krav til bebyggelsen, som lokalplanens beskrivende tekster og skitser, og det er paragrafferne, der tæller.

arrow Ballade hos investorer bag omstridt byggeri
24. april 2021 kl. 05:16 Opdateret: kl. 14:13
arrow Klar melding i omstridt byggesag: Vil fastholde luft i cirklen
15. april 2021 kl. 05:21 Opdateret: kl. 22:10
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?