5. august 2021
1. etape af Sølyst Strandpark blev opført i slutningen af 00?erne. Siden har kommunen gentagne gange været i dialog med skiftende ejere, men de har selv kunnet beslutte, hvad de først skulle i gang med  - og forvalterboligen stod ikke først på listen.
1. etape af Sølyst Strandpark blev opført i slutningen af 00?erne. Siden har kommunen gentagne gange været i dialog med skiftende ejere, men de har selv kunnet beslutte, hvad de først skulle i gang med - og forvalterboligen stod ikke først på listen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikere bliver snøret, når de glemmer de faste krav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Politikere bliver snøret, når de glemmer de faste krav

I de seneste 20-30 år har hverken politikere eller forvaltning udnyttet de redskaber, der kan bevare gamle bygninger, mener No Widding fra Fredensborg Bevaringsforening.

Fredensborg - 11. december 2020 kl. 19:27
Af Steffen Slot

Nu er kampen tabt. Forvalterboligen i Nivå skal bare rives ned, væk med den - det er for sent at bevare den. No Widding, formand for Bevaringsforeningen Fredensborg, er nøgtern i sin konstatering, men stemmen og irritationen bliver større, når han gør historien op.

arrow Læs også: Naboer: Skal forfald belønnes med skæmmende byggeret?

- Politikerne skulle have tænkt sig om, da de for 14-15 år siden gav tilladelse til projektet Sølyst Strandpark. En byggetilladelse skulle have været betinget af, at forvalterboligen blev sat i stand som det første. Det kunne sagtens være skrevet ind i byggetilladelsen, og det er et noget, som vi har råbt op om i 20-30 år, uden at der er blevet lyttet til os.

- Et sådan krav om bevaring at bygningen, før byggeri af nyt, vil også følge med som krav i et konkursbo eller videresalg, siger No Widding, der mener, at det vil være en god fremgangsmåde fremadrettet.

Han tvivler dog på, at der er politisk opbakning eller opmærksomhed omkring det, når muligheden opstår.

Fakta
  • I 1893 blev forvalterboligen bygget og over 100 år siden indskrevet som bevaringsværdig i en ny lokalplan for området, skabt i årene omkring 2006 og 2007.
  • På det tidspunkt havde området været et tiltagende vildnis siden 1981, hvor Faxe Kalk indstillede produktionen af tegl.
  • Efter nytår kommer et tillæg til lokalplanen i høring. Det beskriver seks nye boliger i stedet for forvalterboligen.
  • Ejeren må først nedrive, når tillægget er godkendt efter en høringsperiode på otte uger.

- Når eller hvis der skal bygges omkring Villa Shaw og den store park skal overgå fra landzone til byzone, skal alle tilladelser betinges af, at Villa Shaw sættes i stand og tages i brug på en bestemt måde, og at der ikke skal bygges tæt på, fordi store bygninger kræver afstand omkring sig. Det vil være fremsynet, men jeg tvivler på, at det sker.., siger No Widding halvt opgivende.

For travlt til dialog

At sagsfremstillingen om nedrivning af forvalterboligen i Nivå har den ikke særlig mundrette overskrift »Beslutning om igangsættelse af udarbejdelse af tillæg til lokalplan Nr 50« er ikke noget, som No Widding har bemærket. Han oplyser, at Fredensborg Kommune overholder alle aftaler om, at sager skal sendes til høring i Bevaringsforeningen Fredensborg.

- Vi foretager altid en individuel vurdering af sagerne, og der er også sager, hvor vi støtter en nedrivning. Vi har lige haft et gammelt udhus på Endrupvej, hvor ejeren i sin ansøgning beskrev, hvordan en tilbygning eller nybygning bliver opført, så det passer til omgivelserne.

- Det er nemlig et af de helst store spørgsmål: Hvad vil ejerne opføre bagefter, når de har revet ned? I mange sager er det halvdelen af en sag, for vi kan ofte godt støtte en nedrivning, hvis et nyt byggeri passer til omgivelserne, siger han.

No Widding tilføjer:
- Desværre har medarbejderne i forvaltningen for travlt til at tage den dialog med ejerne. De vil ikke være smagsdommere, siger de, men en konstruktiv dialog med bygherren vil altid gavne. Jeg tror desværre mest, at det er fordi, at medarbejderne ikke har tid, mener No Widding, der opfordrer alle til at køre forbi Sørup for at se erstatningen for det gamle fiskerhus, der lå på Sørupvej 41.

- Sørup har en bevarende lokalplan. Det nye hus, der blev givet tilladelse og dispensationer til, passer slet ikke ind det miljø, der er i Sørup, mener No Widding.

arrow Baggrund: Derfor kan bevaringsværdig bolig styrte i grus efter 14 år
08. december 2020 kl. 18:46 Opdateret: kl. 13:17
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?