7. maj 2021
Sommermorgen af Harald Foss, 1873, er et af de kunstværker, der træder ud af skyggen.
Sommermorgen af Harald Foss, 1873, er et af de kunstværker, der træder ud af skyggen.
Foto: Torben Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Oplev alt det, der oftest er gemt væk på magasinet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Oplev alt det, der oftest er gemt væk på magasinet

Malerisamlingen genåbner med halv pris efter klokken 16.00 og med færre åbne sale, da museet klimarenoveres. Det giver et sjældent kig på museets ukendte værker.

Fredensborg - 13. april 2021 kl. 18:58
Af Steffen Slot

Nivaagaards Malerisamling genåbner med en samlingsudstilling, der viser kunstværker, som publikum sjældent oplever i salene. Det skyldes en stor renovering og museets beslutning om, at udlåne størstedelen af museets mest kendte værker i den periode, hvor håndværkerne arbejder på museet.

arrow Læs også: Den ene havde livet foran sig, den anden skulle snart dø

50 værker fra den danske guldalder vises i Rijksmuseum Twenthe i Enschede i Holland, mens 70 af Nivaagaards værker fra den italienske renæssance og den nederlandske barok fra slutningen af juni kan opleves på Skovgaard Museet i Viborg.

Et af museets absolutte hovedværker, Sofonisba Anguissolas gruppeportræt af hendes far og søskende præsenteres hen over sommeren på Alte Nationalgalerie i Berlin. Herudover indgår 20 Marstrand-værker i udstillingen 'Wilhelm Marstrand. Den store fortæller', der denne sommer vises på Ribe Kunstmuseum og dernæst på Skovgaard Museet i Viborg, inden den kommer til Nivaagaards Malerisamling i januar 2022.

Hvad er der tilbage, kan De med rette spørge? Ganske meget og ikke mindst overraskende værker. Udstillingen »En skønsom blanding« præsenterer helt nye relationer mellem samlingsværker, der længe har stået i magasinerne, og hjemvendte perler, som har været udlånt.

Stifterens smag

Et særligt fokus er på motiver, der er kendetegnende for stifteren Johannes Hages foretrukne smag, men også billeder fra hans egen samtid, der ikke udstilles så ofte, da de sjældent passer ind i ophængninger med Malerisamlingens tre gennemgående perioder: italiensk renæssance, nederlandsk barok og dansk guldalder, fortæller museet i en pressemeddelelse.

»En skønsom blanding viser også enkelte modernistiske værker inspireret af ældre kunsthistorie, som er indkøbt af senere museumsdirektører.

Udstillingen vises i museets Gl. Afdeling og den tilstødende sal, mens to øvrige sale er lukket ned på grund af klimarenoveringen.

I et af udstillingens sidegallerier indgår en række af museets store sort-hvide fotografier, der fortæller den enestående historie om godsejeren, politikeren og kunstsamleren Johannes Hage og hans sociale engagement og betydning for egnen omkring Nivå.

»En skønsom blanding« vises frem til en gang i juni måned, hvorefter museet åbner dørene for Anette Harboe Flensburgs udstilling 'Træerne findes' i den nyrenoverede Søjlesal.

Museumsgæsterne skal ved ankomst fremvise et gyldigt coronapas samt legitimation. Læs mere på nivaagaard.dk, hvor man også kan bestille entrebilletten på forhånd for at sikre sig, at der er plads på museet, når man kommer. Der tilbydes derfor i øjeblikket halv pris på entrébilletten alle hverdage klokken 16-20.slot

arrow Guld fra arkivet: Gamle skitser fortæller om rigmandens drøm
05. januar 2021 kl. 06:44 Opdateret: kl. 12:14
arrow 50 år: Giv livet fylde, tag på en tidsrejse eller to
14. september 2020 kl. 15:22 Opdateret: kl. 10:02
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?