22. juni 2021
Historien er fuld af spændende steder og personer, og en tur med Bådfarten Esrum Sø emmer af historiens vingesus. Det blev forleden til en snak om at sætte kurs og invitere på frokost - kortvarigt kom Hans Scherfig og Horatio Nelson forbi... Foto: Steffen Slot
gallery icon

Se billedserie

Historien er fuld af spændende steder og personer, og en tur med Bådfarten Esrum Sø emmer af historiens vingesus. Det blev forleden til en snak om at sætte kurs og invitere på frokost - kortvarigt kom Hans Scherfig og Horatio Nelson forbi... Foto: Steffen Slot
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ohøj, kaptajn, hvilken havn skal vi til? Når søens luft sætter fantasien i sving

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ohøj, kaptajn, hvilken havn skal vi til? Når søens luft sætter fantasien i sving

Hvis verden og historien lå åben, ville én sejle med guldaldermalere i Middelhavet - en anden ville stikke af til USA for at følge opsvinget efter 2. Verdenskrig. Tag fantasien med ombord på bådfartens gamle færge, Viking, der sejler fra Skipperhuset.

Fredensborg - 08. maj 2021 kl. 05:07
Af Steffen Slot

Tænk hvis man kunne tage Horatio Nelson med på sejltur over Esrum Sø og spørge ham, hvorfor han satte kikkerten for det blinde øje under Slagen på Reden i 1802?

Og hvad ville Hans Scherfig, den gamle kunstner, forfatter og kommunist sige til den socialdemokratiske borgmester, Thomas Lykke Pedersen (S)?

Hvor ville De, kære læser, rejse hen, hvis De var kaptajn på et skib i perioden fra slutningen af 1700-tallet og til nu? Og hvis De kunne invitere en afdød person på frokost i Fændrikhus i Gribskov - hvem ville De invitere?

Det er et sjovt tankespil, som Bådfarten Esrum Søs reder, Ole Birch, blev udsat for torsdag eftermiddag i blæst og regn, hvor han havde inviteret borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) og advokaten Christian de Jonquiéres på sejltur sammen med denne skribent. De to herrer holder altid tale ved de festlige sæsonåbninger for bådfarten, men det var ikke muligt i år på grund af Covid-19-restriktioner.

Ohøj, Thorvaldsen!

Ved Skipperhuset og bådhuset på kanten af Esrum Sø er sæsonstarten altid muntre og folkelige begivenheder, der siden genskabelsen af bådfarten i 2010 jævnligt har trukket kongehuset som gæster - med Prins Henrik som den mest trofaste.

Hvordan skabe en festlig indvielse i år? Lad os sætte fantasien i sving, for at sejle handler om at sætte kurs mod nye steder, og den lille cafe i Fændrikhus handler om at mødes med mennesker, der betyder noget.

- Jeg ville helst ikke være kaptajn under Slagen på Reden, begynder Christian de Jonquiéres, for det gik som bekendt ikke godt for den danske flåde.

- Men Middelhavet ville jeg gerne sejle på. Det har jeg aldrig oplevet, og hvis jeg var kaptajn, ville jeg tilbyde danske kunstnere fra guldalderen at sejle dem på dannelsesrejser. De rejste jo til Rom og Grækenland - tænkt at kunne sejle Thorvaldsen til Spanien, Malta og Grækenland, funderer han.

Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) ville vælge en senere periode. I tiden efter 2. Verdenskrig ville han sætte kursen mod USA og på vej hjemad runde Tyskland.

Humøret var højt og solen skinnede, da Prins Henrik i maj 2013 klippede den røde snor til bådfartens sæsonstart. Foto: Allan Nørregaard

- Jeg synes, at det er fascinerende med den udvikling, der skete i lige netop årene efter 2. Verdenskrig. Et kæmpe teknologisk og økonomisk opsving, som jeg gerne ville have oplevet - samtidig med at Tyskland var sønderbombet og blev genopbygget, siger han.

Imens har skipper Birch lyttet til svarene og kigger smiler skælmsk under kasketten, da han svarer:

- Siden 1820 har der sejlet færger på Esrum Sø. Jeg kan ikke forestille mig noget bedre sted at sejle end her, lige nu.

På det tidspunkt er den gamle færge »Viking« nået over på den vestlige side af søen, hvor skoven giver læ - altid en fantastisk oplevelse i vestenvind, fordi der er så stille derovre. Mod øst ligger slotshaven og slottet, og det meste af horisonten hele vejen rundt er brune trækroner ved at træde i baggrunden, dækket af lysegrønne blade.

Ja, det forsømte forår!

Fændrikhus på vestsiden af søen, på kanten af Gribskov, drives af Bådfarten Esrum Sø, og hvis borgmesteren og Christian de Jonquiéres kunne vælge gæster fra historiebøgerne, ville Horatio Nelson, H. C. Andersen og Hans Scherfig sidde med ved bordet.

Ikke Søren Kierkegaard, brummer Christian de Jonquiéres, for det bliver for højtravende.

- H. C. Andersen havde en god humor, så ham ville jeg gerne sidde til bords med. Og så selvfølgelig Horatio Nelson. Hvorfor satte han den kikkert for det blinde øje? Det ville jeg gerne spørge ham om, lyder det en anelse forbitret fra Christian de Jonquiéres, fordi det blodige søslag havde så store konsekvenser historisk set for Danmark.

- Hans Scherfig, udbryder Thomas Lykke Pedersen (S).

Den festlige fejring af bådfartens kommende sæson blev i år aflyst på grund af Covid-19-restriktioner. Foto: Allan Nørregaard

- Jeg vil vise ham alt det, der er sket, siden han døde. Og jeg vil fortælle ham, at vi alle sammen har haft »Det forsømte forår« på pensum, og mange har været til eksamen i den.

Det sidste siger han grinende - knap så højt griner ham ved spørgsmålet om, hvorvidt Hans Scherfig ville tage ham i skjortekraven og ruske ham lidt med ordene om, at han er for borgerlig en socialdemokratisk borgmester?

- Jo, jo, måske, men så får vi en god snak om det, og det vil også være en spændende snak, siger borgmesteren.

Og skipper Birch? Han er mere til nutiden. Men sådan lød spørgsmålet ikke, afbryder de to, der har valgt at sidde til bords med Nelson og Scherfig, men Ole Birch ryster bare på hovedet og svarer med kaptajnens autoritet:

- Udskyd ikke til i morgen, hvad du kan gøre i dag, siger han med det klare budskab, at bådfarten sejler og kan bookes - og Fændrikhus åbner i dag klokken 11.00.

Hvad venter I på?

Sagen i stikord

  • Sæsonen er begyndt for Bådfarten Esrum Sø, der igen sejler med de historiske færger Rolf og Viking. Det sker under hensyntagen til de regler, der gælder her under Covid-19-epidemien.

  • Normalt plejer der at være stor åbningsreception i begyndelsen af maj, men den blev aflyst igen i år. Man kan læse mere om at booke en tid til sejltur på www.baadfarten.com

  • 35 frivillige er med til at sikre, at der stadig er bådfart på Esrum Sø, og at cafeen i Fændrikhus kan holde åbent fredag, lørdag og søndag i sommerhalvåret.

  • Første åbningsdag i Fændrikhus er lørdag den 8. maj fra klokken 11.00 til 15.00. Man kan også komme til Fændrikhus fra landsiden, men parkering sker ude ved Hillerødvejen gennem Gribskov.

  • Dagens artikel markerer sæsonstarten for bådfarten i et år, hvor sæsonstarten med taler og reception blev aflyst. Det er samtidig en opfordring til en lille tankeøvelse: Hvor ville De sætte kursen som kaptajn? Hvem ville De invitere til frokost, hvis De kunne invitere en person fra historiebøgerne.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?