16. december 2018
Jørgen Rosenkrantz Fuglsang (th) fra Karlebo Tømreren var begejret for den nye særudstilling på Fredensborg Lokalhistoriske Museum, som blandt andre museumsleder Niels Storgaard Simonsen (tv) har været med til at skabe. Udstillingen giver et indblik i syv forskellige håndværk gennem tiden.  Foto:  Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Rosenkrantz Fuglsang (th) fra Karlebo Tømreren var begejret for den nye særudstilling på Fredensborg Lokalhistoriske Museum, som blandt andre museumsleder Niels Storgaard Simonsen (tv) har været med til at skabe. Udstillingen giver et indblik i syv forskellige håndværk gennem tiden. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny udstilling viser det hårde liv som håndværker gennem tiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny udstilling viser det hårde liv som håndværker gennem tiden
Opdateret 17. marts 2018 kl. 17:02
Fredensborg - 17. marts 2018 kl. 17:00
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Før i tiden lavede tømrerne alt fra bunden. Det er der noget særligt tilfredsstillende ved, mener 26-årige Philip Rønne og 46-årige Jørgen Rosenkrantz Fuglsang, der er inde og se den nye særudstilling på Fredensborg Lokalhistoriske Museum. Begge er de ansat ved Karlebo Tømreren.

Udstillingen viser lokale håndværkeres virksomhed fra 1700-tallet og frem til 1900-tallet. Gamle økser, manuelle bor, store skruetvinger og høvle af træ er blandt andet hængt op på store hvide plader midt i et af udstillingsrummene på museet. Alle giver de et indblik i, hvordan livet som tømrer har udfoldet sig for 300-400 år siden.

- Jeg tror, at de har haft det rigtig hårdt. De har knoklet med hårdt fysisk arbejde, fordi alt skulle laves fra bunden. Når vi klager i dag, skal vi bare tænke tilbage på de forhold, de arbejdede under, siger Jørgen Rosenkrantz Fuglsang.

Udstillingen viser blandt andet, hvordan fortidens tømrere selv skulle lave alle byggeelementer fra bunden. Et billede, der hænger ved siden af det gamle værktøj, viser en flok håndværkere med en masse træstammer omkring sig. Tømmeret skulle de selv hugge ud og lave til bjælker.

På trods af at fortidens håndværkere knoklede fysisk, mener både Philip Rønne og Jørgen Rosenkrantz Fuglsang, at arbejdet dengang var forbundet med en større tilfredsstillelse end tømrerarbejdet i dag.

- Dengang lavede man alting fra bunden. I dag består størstedelen af tømrerarbejdet i at montere byggeelementerne. Alle delene får vi jo færdigproduceret. At se noget færdigt, man har lavet fra bunden, tror jeg har givet håndværkerne en stor tilfredsstillelse, siger Jørgen Rosenkrantz Fuglsang.

Se billedserien fra udstillingen her.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk