18. september 2021
Knut Gotfredsen taler ved 10 års jubilæet og åbningen af de 10 nye golfhuller. Daværende borgmester Olav Aaen stod klar til klippe snoren. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Knut Gotfredsen taler ved 10 års jubilæet og åbningen af de 10 nye golfhuller. Daværende borgmester Olav Aaen stod klar til klippe snoren. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nivå Golf Klub fejrer 25 års jubilæum i en hel uge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nivå Golf Klub fejrer 25 års jubilæum i en hel uge

25 års jubilæum fejres i en hel uge med turneringer, sociale arrangementer og reception

Fredensborg - 29. juli 2021 kl. 06:55

Nivå Golf Klub havde allerede 14. marts i år 25-års jubilæum, men kunne på grund af Corona ikke markere dagen. Det er der nu taget revanche for, idet klubben afholder jubilæumsuge i uge 31 fra 1. til 7. august.

"Hele ugen er tæt besat med turneringer og sociale arrangementer, der starter søndag 1. august med reception med deltagelse af Fredensborg Kommunes borgmester Thomas Lykke Pedersen, øvrige repræsentanter fra kommunen og Dansk Golf Union, klubbens tidligere formænd og andre af klubbens ildsjæle gennem årene, ligesom mange af klubbens medlemmer deltager. Efterfølgende afholdes der jubilæumsturnering for gæster og medlemmer på klubbens 18-hullers bane Toftegård. Resten af ugen afholdes der forskellige turneringer for medlemmer og gæster, der afsluttes med sociale musik- og spisearrangementer. Ugen afsluttes lørdag med parturnering og efterfølgende klubfest," skriver klubben i en pressemeddelelse.

Overflødig mark

Når Nivå Golf Klubs medlemmer og besøgende i dag kan spille golf i Nivå, så skyldes det en heldig kombination af en golfinteresseret osteproducent, en overflødig mark til en Kosan-fabrik, en redningsmand i nødens stund og entusiastiske golfspillere, som var klar til at smøge ærmerne op for at skabe en klub, skriver klubben.

"Historien om Nivå Golf starter ifølge en opbyggelig, men ikke nødvendigvis helt sand anekdote på en ukendt dag midt i tresserne, hvor ostefabrikant Henrik Tholstrup var inviteret til at spille golf på banen i Rungsted Golfklub. Tholstrup oplevede på første hånd, at golf dengang var en dyr sport, hvor man først skulle købe dyrt udstyr, og dernæst i de fleste klubber skulle betale et stort indskud og et betydeligt årligt kontingent. Og det ville Tholstrup ifølge anekdoten ændre på," skriver klubben i pressemeddelelsen og fortsætter:

"I den virkelige verden handlede det formentligt også om, at Tholstrup som en klog erhvervsmand havde forstået, at det i tresserne var en lovende forretning at opkøbe jord nord for København. Tholstrup købte derfor Toftegården.

Henrik Tolstrup var en driftig mand, og han var også direktør for en fabrik, Teknova, som Kosan Gas havde anlagt lige på den anden side af Kongevejen, og som havde noget jord i overskud. Tolstrup ville ikke dyrke korn i al den overskydende jord, derfor ansatte han Asta og Konstantin Poulsen til at anlægge og drive en nyanlagt drivin-grange og senere en meget lille golfbane. Ideen bag banen var et opgør med det, som Tholstrup havde oplevet i Rungsted. I Nivå kunne man betale for en enkelt runde, og man kunne leje udstyr. Golf skulle være for alle - rig som fattig.

Nivå får DGU-bane i 1995

Det store og afgørende spring for golfen i Nivå kom i 1995, hvor den nuværende Toftegårdsbane blev indviet med det, som dengang blev beskrevet som "de 9 lange huller". Men pay-and-play spillerne i Nivå ville gerne have adgang til andre baner gennem et DGU-kort, og det krævede to ting: En ni-hullers bane på mindst 2.000 meter og en klub med mindst 50 medlemmer.

Med anlægget af Toftegaard var banen der, og med 51 interesserede var der lige præcis nok til at stifte Nivå Golfklub den 14. marts 1996. Allerede i august samme år passerede Nivå Golfklub 200 medlemmer, og derfor gik det stærkt med at etablere bane-, match-, og handicapudvalg. Den store fremgang betød, at overvejelsen om en udvidelse til 18 huller gik i gang. Nivå Golf - altså ejeren Tholstrup-cheese - havde købt Løvbjerggaard og fået en lokalplan til baneudvidelse.

Byggeriet af de sidste 9 huller, som i dag indgår i Løvbjerggaard, blev en svær proces. Først forsinkede regnvejr arbejdet og da gravemaskinerne endeligt kom i gang, fandt man en stenalderboplads, hvor det daværende 12. green skulle placeres. Men til sidst blev banen anlægt.

En lidt primitiv 18-huls bane

Medlemstallet passerede 400 medlemmer, og alt gik næsten perfekt indtil Tholstrup Cheese i midten af februar 2000 meddelte, at virksomheden ville sælge alle aktiviteter fra, som ikke havde med mejeriproduktion at gøre.

"Nivå Golfklub gjorde et ihærdigt forsøg på at købe banen, men selvom klubben gav det højeste bud, så var prisen ikke høj nok til at Tholstrup Cheese ville sælge. Og køberne stod ikke ligefrem i kø, og interessen blev ikke bedre af, at både Børsen og Erhvervsbladet havde omtalt banen som "en lidt primitiv 18-hullers bane". Fremgang var pludseligt vendt til krise. Klubben havde kun en etårig brugeraftale til banen og usikkerheden fik flere medlemmer til at forlade klubben, og samtidig var det svært at optage nye medlemmer.

Midt i al kaos trådte Knut Gotfredsen til og tilbød Tholstrup Cheese en acceptabel pris, så han kunne overtage banen fra 1. januar 2001. Gotfredsen havde en stærk tro på, at man kunne udvikle Nivå Golf og tiltrække mange flere medlemmer. Det skulle vise sig, at Gotfredsen så rigtigt. Allerede i 2003 var målene nået, og Nivå var pludseligt en klub, som var større end gennemsnittet i Danmark. Gotfredsen købte nabogården og gik i gang med planer om at udvide med yderligere ni huller, så Nivå kunne få både en intermediate pay-and-playbane (Toftegaard), en par tre bane og en 18-huls bane. - altså præcis som anlægget er i dag.

Den nye bane blev indviet ved klubbens ti års jubilæum den 20. maj 2006.

Synes du, at kommunen er der for dig?