23. oktober 2019
Louise Vendelbo Mogensen (th) har oplevet, at hverdagen i en integreret institution er så sårbar, at et sammenfald af uheldige omstændigheder på meget kort tid kan ende i mistrivsel for børn og personale. Her ses hun på legepladsen ved Dageløkke Ege i Humlebæk med Birgitta Gomez Nielsen. Foto: Allan Nørregaard
Louise Vendelbo Mogensen (th) har oplevet, at hverdagen i en integreret institution er så sårbar, at et sammenfald af uheldige omstændigheder på meget kort tid kan ende i mistrivsel for børn og personale. Her ses hun på legepladsen ved Dageløkke Ege i Humlebæk med Birgitta Gomez Nielsen. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Når børnehaven bliver så stor en mundfuld, at en søn ændrer adfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når børnehaven bliver så stor en mundfuld, at en søn ændrer adfærd
Fredensborg - 03. oktober 2019 kl. 06:07
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børn, der bider. En søn, der pludselig blev aggressiv og udadreagerende og ikke ville i børnehave. Opsigelse fra en pædagogmedhjælper, der følte, at opgaverne var for stor en mundfuld for hende.

arrow Læs også: »Pludselig betød 15 minutter, om en morgen var reddet«

Det er blot nogle af de ting, om Louise Vendelbo Mogensen har oplevet i Humlebæk Børnehave de seneste måneder.

- Hverdagen er simpelthen så sårbar, fordi der ikke er nok hænder ude på stuerne, og det er vigtigt, at det kommer frem. Der skal være en forståelse for, at der er behov for flere hænder ude på gulvet, siger Louise Vendelbo og fortæller, at hendes ældste søn altid har været glad for at gå i børnehave.

Lige indtil efter sommerferien.

-Der er altid en vis omvæltning forbundet med at komme tilbage efter en sommerferie med familien, men i begyndelsen af august kunne man koge det ned til, at der ikke var hænder nok til at tage imod om morgenen. Og så ved vi jo som forældre ikke, hvad der sker resten af dagen. Vores søn begyndte at blive aggressiv og uadreagerende, og han ville ikke i børnehave, selvom han havde været glad for det.

- En pædagog var sygemeldt i to-tre uger, og en af de pædagogmedhjælpere, der kommer i studiejob efter gymnasiet, sagde op med den begrundelse, at det var for stor en mundfuld for hende. Min bekymring er, at mange af de dygtige pædagoger, der forsøger at klare det hele, også begynder at gå ned, uddyber Louise Vendelbo Mogensen, der har to børn i institutionen.

Børn begyndte at bide

Familiens mellemste barn går i vuggestuen, og en dag havde han mærker efter bid. Ikke dybt, men bidemærket var der, og Louise Vendelbo Mogensen stillede et par forsigtige spørgsmål og hørte, at der var tre blebørn på stuen, der bed. På det tidspunkt var der 11 børn på stuen. For Louise Vendelbo Mogensen er det et tegn på en institution, der er under for stort et pres.

Hun kan også fortælle om en anden dag, hvor et barn slog sig, så det blødte ganske meget. Stuens pædagog måtte trøste barnet og rense såret ude på badeværelset, og imens sad pædagogmedhjælperen alene med 10 børn, hvoraf to skreg - og de andre løb rundt og var ved at glide i blodet på gulvet.

Derfor disse artikler
  • Er der forskel på den virkelighed, som politikerne får beskrevet - og den virkelighed, som forældre oplever i daginstitutionerne, når de afleverer og henter deres børn?
  • Hvis Fredensborg Kommune brugere flere penge end landsgennemsnittet på vuggestuer og børnehaver, hvordan kan det så være, at 29 forældre på tværs af tre bysamfund i et læserbrev har spurgt "Er Fredensborg Kommune for børn?"
  • Det undersøger Frederiksborg Amts Avis i en række artikler i de kommende dage og uger.

Louise Vendelbo Mogensen trådte til og hjalp med at få tørret op. Ingen problemer i at hjælpe til i den situation, men det er udtryk for, hvor sårbar bemandingen er, påpeger hun og fortæller, at hun flere gange har set én pædagog tage imod på en stue med 11 vuggestuebørn.

Hun ved godt, at Humlebæk Børnehave efter sommerferien har været ramt af en helt særlig kombination af uheldige omstændigheder, men deri ligger en særskilt pointe. For selvom hendes ældste dreng var glad for børnehaven før sommerferien, oplevede forældrene også dengang, at personalet var presset. Hvorfor have en struktur, der er så let at vælte omkuld?, spørger hun og understreger det, som er hele pointen med at stå frem. At kæmpe for børnenes og pædagogernes vilkår.

- Jeg er lige gået på barsel, fordi vi har en nyfødt derhjemme, så vi kan kompensere og aflevere ved 8.30-9-tiden, hvor flere af medarbejderne er mødt ind. Men vi er da bekymrede for den tid, hvor jeg igen er på arbejde, og hvor vi ikke har samme fleksibilitet. Jeg er også ked af, hvis det bliver opfattet som kritik af personalet, for det er deres arbejdsvilkår, vi håber at kunne forbedre, understreger hun.

grafik køb billede