22. juni 2021
Hvis man har folkeregisteradresse på Asminderødgade, skal det også være stedet, hvor man hyppigst sover og opholder sig, lyder reglerne. Bjarne Henneman, formand for Menighedsrådet i Asminderød Sogn, er nu en del af en klagesag, fordi der rejses spørgmål ved hans valgbarhed til menighedsrådet. Han har folkeregisteradresse i en værelsesfløj på Asminderød Kro. Foto: Lars Skov
Hvis man har folkeregisteradresse på Asminderødgade, skal det også være stedet, hvor man hyppigst sover og opholder sig, lyder reglerne. Bjarne Henneman, formand for Menighedsrådet i Asminderød Sogn, er nu en del af en klagesag, fordi der rejses spørgmål ved hans valgbarhed til menighedsrådet. Han har folkeregisteradresse i en værelsesfløj på Asminderød Kro. Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov/Fotograf Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Menighedsrådsformands faste adresse på kroen giver ballade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Menighedsrådsformands faste adresse på kroen giver ballade
Opdateret 01. oktober 2020 kl. 06:17
Fredensborg - 01. oktober 2020 kl. 05:34

Bjarne Hennemans folkeregisteradresse på Asminderød Kro er blevet til en klage over valget til Asminderød Menighedsråd. Der stilles spørgsmål ved, om menighedsrådets formand bor i sognet. Ubehagelig anklage knyttet til en kort overgangsperiode, svarer Bjarne Henneman.

arrow Læs også: Klagesag afgjort: Biskop giver grønt lys for adresse på kroen

Reglerne er rimelig firkantede - og så alligevel ikke...

Det skal stiftet nu vurdere i en klagesag fra Asminderød Sogn.

Hvis man skal stille op til menighedsrådet, skal man have folkeregisteradresse i sognet per 1. september op til valget eller løse sognebånd inden skæringsdatoen.

For et par uger siden blev Bjarne Henneman, mangeårig formand for menighedsrådet i Asminderød Sogn, genvalgt til menighedsrådet i et par hektiske uger, hvor der fra sidelinjen blev stillet kritiske spørgsmål til Bjarne Hennemans egentlige bolig.

På kroen og i sommerhus

Han har nemlig folkeregisteradresse på Asminderødgade 53, 1. sal, i den øst-vestgående værelsesfløj på Asminderød Kro, hvor han deler postkasse med tre-fire andre personer. For et år siden boede han og hustruen i en større villa i Fredensborg, som de solgte.

På Krak står hans adresse dog i et sommerhusområde i Rørvig.

- Sagen begyndte, da jeg op til menighedsrådsvalget ville se, hvem der i øjeblikket sidder i menighedsrådet. Jeg kunne se, at Bjarne Hennemans adresse ikke passede fordi han havde solgt sit hus, men den gamle adresse stod stadig på hjemmesiden. Derfor begyndte jeg et stille spørgsmål, og jeg blev senere også vred over forløbet, fordi jeg fik den opfattelse, at det skulle jeg ikke stille spørgsmål til.

- Men der er nogle regler, der skal overholdes omkring folkeregisteradresser, og det gælder for os alle sammen. Hvis man er flyttet til Rørvig, må man ændre sin folkeregisteradresse og løse sognebånd, hvis man vil i menighedsrådet, fortæller Erik Frøkjær, der i begyndelsen af september begyndte at stille spørgsmål til emnet og efter valget den 15. september har klaget til Helsingør Stift over forløbet.

Undervejs blev adressen på sognets hjemmeside rettet til Asminderødgade, der har været menighedsrådsformandens folkeregisteradresse siden hussalget sidste år.

Klagen har tre punkter. Bor menighedsrådsformanden i sognet? Har valgbestyrelsen været inhabil i behandlingen af klagerne? Og blev Erik Frøkjær frataget sin taleret ved valgforsamlingen, da han ville gøre opmærksom på emnet?

På valgforsamlingens møde oplevede Erik Frøkjær, at han fik frataget ordet af dirigenten, der lod til at være orienteret på forhånd om Erik Frøkjærs synspunkter - selvom han på det offentlige møde lagde op til at stille spørgsmål også til andre ting.

Ikke til at finde

Erik Frøkjær undrer sig over folkeregisteradressen på Asminderød Kro, hvor han i midten af september forsøgte at opsøge Bjarne Henneman. Han fandt en postkasse, der deles med adskillige andre - navnene står med og uden stavefejl på printede plastik-strips.

På stedet kunne han ikke få udpeget det sted, der var menighedsrådsformandens lejlighed, og det virkede ikke som et sted, der var fast bolig i form af en folkeregisteradresse, både i lovens ånd og bogstav. Bjarne Hennemans anpartsselskab er desuden tilknyttet sommerhusadressen.

Erik Frøkjær påpeger, at korrekte oplysninger om en folkeregisteradresse har stor betydning i et retssamfund og nøje beskrevet i vejledningen om folkeregistrering. Det skal - forenklet sagt - være det sted, hvor man oftest opholder sig og sover.

Da Erik Frøkjær begyndte at stille spørgsmål til det nuværende menighedsråd og valgbestyrelsen, oplevede han ikke, at han fik fyldestgørende svar eller fik lov til at udtrykke sig på det offentlige møde den 15. september, hvor det kommende menighedsråd skulle vælges, og det er også en del af klagen til biskoppen.

Corona og Kongeparken

Bjarne Henneman ærgrer sig over sagen, som han finder ubehagelig og urimelig.

- Lige i øjeblikket bor vi ikke i Fredensborg. Vi er i vores sommerhus på grund af Coronaen. I slutningen af sidste år solgte vi vores hus, og vi vil gerne flytte i seniorbofællesskabet Kongeparken, men vi måtte sig nej til en bolig i den første etape, fordi boligen var med trapper. Nu venter vi på næste etape, men der går jo hvert fald et år, fortæller Bjarne Henneman og tilføjer, at ægteparret har boet i Fredensborg i mange årtier og flytter tilbage igen.

Lige dette år er en overgangsfase med brug af sommerhuset i Rørvig:

- Adressen på Asminderødgade er ikke en dækadresse. Vi har boet der, indtil vi flyttede ud i sommerhuset, og vi planlægger også at flytte tilbage igen, når det bliver vinter, men vi vil helst være et sted uden trapper, og der er ingen trapper i sommerhuset, siger Bjarne Henneman, der hele tiden har haft den opfattelse af reglerne, at folkeregisteradressen er afgørende for valgbarhed til menighedsrådet.

- Hvis jeg havde hørt, at det gav problemer, havde jeg indløst sognebånd, siger han og tilføjer, at han umiddelbart finder det bureaukratisk for så kort en periode, når valgbarhed knyttes til folkeregisteradressen.

Man kan heller ikke løse sognebånd, når man stadig har folkeregisteradresse i sognet.

Desuden var det rent formelt for sent i begyndelsen af september, hvor Erik Frøkjær stillede sine første spørgsmål til emnet.

Op til valgforsamlingens møde den 15. september blev valgbestyrelsen gjort opmærksom på emnet.

Bjarne Hennemann oplyser, at han også sidder i valgbestyrelsen som et af tre medlemmer, og han var ikke med til behandlingen af sin egen sag, da han var inhabil. Valgbestyrelsen fandt ikke anledning til at erklære den siddende menighedsrådsformand som ikke valgbarg.

Bjarne Henneman har været medlem af menighedsrådet siden 2000 og fire år senere blev han formand.

- Jeg har altid passet møderne og mine opgaver i menighedsrådet, ja også mere end det, og jeg ser det her som en ubehagelig sag om formalia. Hvis jeg fra kommunen får besked på, at reglerne ikke er overholdt, må jeg jo skifte folkeregisteradressen fem og tilbage, siger han.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?