21. september 2020
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Malerisamling viser Eva Kochs hovedværk - videoinstallationen VILLAR

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Malerisamling viser Eva Kochs hovedværk - videoinstallationen VILLAR
Fredensborg - 08. december 2019 kl. 17:12
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 12. januar til 19. april 2020 viser Nivaagaards Malerisamling videoinstallationen VILLAR (2001) af Eva Koch; et kunstværk om migration, krig og identitet. Det er en både smuk, personlig og universel fortælling, der stadig er aktuel i dag, hvor mange mennesker er mærket af en familiehistorie med krig eller flugt.

Det store videoværk blev sidst vist i Danmark i 2002 og er i anledning af visningen på Malerisamlingen blevet opgraderet og fremføres i ny teknisk kvalitet.

Museumsdirektør Andrea Rygg Karberg fortæller:

- VILLAR er et særdeles vigtigt værk i dansk eller rettere global kunsthistorie. Den interaktive videoinstallation var teknisk banebrydende, da værket blev til, men fortællingen bag er både personlig og universel, og vi er overbeviste om, at værket vil vise sig at have beholdt sin relevans og betydning.

Når krig skaber familiehistorier

VILLAR vises gennem 6 monumentale interaktive projektioner, der lader den besøgende møde værkets personer i landsbyen Villar del Cobo, hvor historien tog sit udgangspunkt i 1934. Den interaktive installation fortæller historien om kunstneren Eva Kochs mor, der blev bortadopteret under Den Spanske Borgerkrig. Kun ved et tilfælde blev hun genforenet med sin familie mange år senere.

Værket handler om en krigs langtrækkende konsekvenser, traumer og erindringens kraft. I videoinstallationen fortæller forskellige stemmer om den samme begivenhed og fremkalder oplevelsen af, at erindring og sandhed er subjektive størrelser. Beskueren inviteres på en rejse gennem de 6 projektioners forskellige steder og episoder - hvor man selv må vælge, hvor længe man fordyber sig i og hvor tæt man kommer på de enkelte historier.

Eva Koch fortæller:
- VILLAR handler om en familie, der bliver berørt af krig, sådan som familier er blevet det overalt i verden til alle tider. Den handler også om adoption, om at starte på ny i et nyt land, om at genfinde sin familie - og hvilke følelser og situationer, det fører med sig. Værket tager udgangspunkt i min families historie omkring Den Spanske Borgerkrig, men handler om familien i almen forstand; om de ofte meget divergerende fortællinger, der udgør en families historie, om den sorg og smerte og de tab, som også er en del af mange familier. Ikke mindst de familier, der kommer hertil som flygtninge.

Perspektiv til Kokkedal

Billedkunstneren Eva Koch (f. 1953) arbejder rumligt med videoinstallation, lyd og skulptur. Hun står også bag den nye lokale kunstinstallation Skålen og Perlen - En Buket til Kokkedal. Et stedsspecifikt kunstværk ved Holmegårds Plads i Kokkedal, der både tjener som regnvandsopsamling og en fredfuld oase for de lokale børns lege og drømme. Værket benytter også her en projektion, der får pladsen til at skifte udtryk i løbet af døgnet. Skålen og Perlen blev skabt med støtte fra Statens Kunstfond i anledning af Klimatilpasning Kokkedal - Danmarks største klimatilpasningsprojekt og indviet i 2018.

Nivaagaards Malerisamling er glade for at kunne vise Eva Kochs videoinstallation VILLAR, der i sin tid vakte stor international opmærksomhed, ikke mindst i Spanien, hvor værket brød med et nationalt følelsesmæssigt tabu. I 2003 opnåede værket at blive udstillet på Venedig Biennalen i Arsenalets første rum. VILLAR taler stadig stærkt ind i vores samtid og kan med visningen på Malerisamlingen medvirke til at perspektivere kunstværket Skålen og Perlen i Kokkedal.

Teknisk opgradering af VILLAR 2020 er støttet af Beckett-Fonden.

Har debatten om sexisme taget overhånd?