29. november 2020
Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: LA-minister: Nordsjælland er ramt af uddannelsessnobberi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LA-minister: Nordsjælland er ramt af uddannelsessnobberi
Fredensborg - 05. april 2019 kl. 04:05
Af Christoffer Schyth Kjær

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) langer ud efter en række kommuner i Nordsjælland. Det skyldes, at under ti procent af kommunernes unge har søgt ind på erhvervsuddannelser i år.

arrow Læs også: Mette Frederiksen besøgte Skills

- Jeg vil råbe borgmestrene op, fordi det simpelthen ikke er godt nok. Jeg mener, at det er uddannelsesnobberi, at nogle kommuner begrunder det med, at der i kommunen er tradition for at vælge gymnasiet. Det kan ikke passe, at vi har kommuner, hvor under ti procent af de unge ikke kan holde på et værktøj. Unge mennesker er forskellige, og de har behov for at blive introduceret til forskellige uddannelser, siger Merete Riisager.

Sidste år indgik et bredt flertal af partier i Folketinget Erhvervsuddannelsesaftalen, som betyder, at kommuner med søgetal under ti procent fra 2020 skal lave en handleplan om, hvordan de vil få flere til at søge ind på de praktiske uddannelser. Ifølge tallene fra 2019 ligger Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Allerød, Lyngby-Taarbæk og Fredensborg blandt kommunerne med det laveste antal ansøgere. I Hørsholm Kommune er søgetallet på 6,01 procent, og grænsen på ti procent giver borgmester i Morten Slotved (K) ikke meget for.

- Når unge skal vælge, hvordan de vil uddanne sig, er deres mor den, der påvirker valget mest. Derfor vil de fleste hos os helst på gymnasiet eller HHX. Jeg mener simpelthen ikke, at det er realistisk at nå op på de ti procent, siger han.

I Fredensborg Kommune er antallet faldet fra 12,60 til 8,85 procent siden 2015, men hvad det skyldes vides ikke. Og da aftalen endnu ikke er endegyldigt vedtaget, maner de til ro.

- Aftalen er jo ikke vedtaget endnu, men når den bliver det, vil vi helt sikkert gå i gang med at lave en handleplan. Men det står jo altså de unge frit for, hvilken uddannelse de gerne vil have, lyder det fra Børne- og Skoleudvalgsformand Per Frost Henriksen (S).

Læs mere i fredagens Frederiksborg Amts Avis.

arrow Billeder: Skills-deltagerne murer sig inde i dyb koncentration
05. april 2019 kl. 09:39 Opdateret: kl. 08:37
arrow Her skal den nye Skills Skov ligge
05. april 2019 kl. 08:08 Opdateret: kl. 07:20
arrow V-drop til S-borgmester
04. april 2019 kl. 15:32 Opdateret: kl. 14:55
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?