14. juni 2021
Efter to en halv måneds nedlukning var statsminister Mette Frederiksen og kulturminister Joy Mogensen forbi kunstmuseet Louisiana, da det genåbnede. Museet får 16-17 millioner kroner via hjælpepakkerne og tager selv et underskud på 14-15 millioner kroner, med museets bagvedliggende fonde som buffere. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Efter to en halv måneds nedlukning var statsminister Mette Frederiksen og kulturminister Joy Mogensen forbi kunstmuseet Louisiana, da det genåbnede. Museet får 16-17 millioner kroner via hjælpepakkerne og tager selv et underskud på 14-15 millioner kroner, med museets bagvedliggende fonde som buffere. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kunstmuseum har mistet 350.000 gæster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kunstmuseum har mistet 350.000 gæster

Kunstmuseet Louisiana har næsten halvdelen af sine gæster i Corona-året og forventer et underskud på 13-14 millioner kroner.

Fredensborg - 28. december 2020 kl. 05:55
Af Steffen Slot

Hvad kan kunstmuseet Louisiana præstere uden international turisme, med rejserestriktioner for svenskerne og med to perioder med nedlukning og markante begrænsninger på antallet af gæster?

arrow Læs også: Louisiana efterlyser værker af den unge malermyte Jerichau

Svaret er 402.925 gæster, hvoraf langt de fleste er det danske publikum.

Prisen er 13-14 millioner kroner i forventet underskud. Det er vel at mærke efter hjælpepakker fra staten, der nedbringer driftsunderskuddet med knap 17 millioner kroner og ekstraordinær fondsstøtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden og Ny Carlsberg Fondet og C.L. Davids Fond og Samling. De har tilsammen bidraget ekstraordinært med 8,9 millioner kroner.

Uden den ekstraordinære hjælp havde museets underskud været op mod 40 millioner kroner, fortæller kunstmuseet Louisiana.

Det i det lys er museet ganske godt tilfreds og ser trods alt meget at glæde sig over. 2019 var et rekordår på museet med 757.163 gæster, og dermed er der sket et fald på 47 procent. Hvis man alene sammenligner besøgstallene på de dage, hvor museet har haft åbent, er faldet på 31 procent., hvilket naturligvis også skyldes de omfattende krav til at regulere antallet af gæster på samme tid.

Opdag nu de aftner

Museet var hurtig til at indføre timeslots og har holdt fast i timeslots også i løbet af sommeren, hvor smitterisikoen var lav.

- Når vi ser tilbage på året, der er gået, så er vi godt tilfredse med og lettede over, at vi træf beslutningen om at indføre timeslot-systemet - og at vi fastholdt systemet året ud. Det er i vores øjne det mest ansvarlige, vi kunne gøre, udtaler publikumschef Katrine Mølstrøm og tilføjer:

- Efterhånden fik vi flere og flere gæster om aftenen, hvor der typisk er mere roligt på museet - mange opdagede og benyttede, at vi altid har åbent indtil klokken 22 tirsdag til fredag.

Fantastiske kvinder fra den surrealistiske periode var en succes dette efterår, hvor det danske publikum på nogle dage fyldte alle timeslots.

For at forstå museets forretningsmodel er det en vigtig oplysning, at kun omkring 20 procent af museets driftsmidler normalt er finansieret af offentlige støttekroner.

Resten kommer fra fonde og fra det høje besøgstal og deraf følgende høje indtjening i cafeen og museets butik. Alle indtægterne fra cafeen og butikken går til museets aktiviteter, arrangementer, Børnehuset, undervisningstilbud og i de fleste år også indkøb af kunst til samlingen.

Lidt kø foran museet

Museet oplyser desuden, at det ikke har været muligt helt at undgå, at der i perioder var kø til museet.

»Gæster med booket timeslot til museet bliver lukket ind i et roligt tempo således, at vi ikke skaber tæt trængsel lige inden for indgangen. Så gæster med timeslot oplevede i perioder kø udenfor«, oplyser museet, der også tilføjer, at mange efter genåbningen kom uden at have booket timeslot. Det betød, at der opstod en separat kø uden for museet, hvor gæster blev lukket ind i det omfang, at der var ledige timeslots.

Desuden har museet haft et skarp fokus på at bruge Louisiana Channel i et år, hvor den populære litteraturfestival blev aflyst. I nye videoer kan man møde 12 danske forfattere, og den danske filminstruktør Lars von Trier har netop givet et af sine sjældne interviews til Louisiana Channel. I den næsten time-lange video taler den 64-årige instruktør om at læse, om at skrive og, ikke mindst, sit forhold til litteratur, der er »grund-mediet« hos von Trier. Og han taler for første gang i et interview om den netop annoncerede tredje sæson af serien Riget, »Riget Exodus«.

Bedre end forventet

De seneste tal for det forventede underskud er lavere end midt på sommeren, hvor museet forventede et underskud på 18-20 millioner kroner.

De lidt bedre regnskabstal skyldes dog ikke en håndsrækning fra Fredensborg Kommune, hvor byrådspolitikerne blev spurgt, om de ville eftergive ejendomsskatter i år og næste år. Imidlertid afviste kommunen det som en mulighed, og byrådet sagde nej til at give en ekstraordinær støtte til museet. Konservative stemte dog for en sådan støtte til museet, der aldrig nogensinde har fået kommunale støttekroner.

Borgmesteren understregede dog, at han oplever et godt samarbejde med museet, og at han ser en mulighed for øget kommunal støtte til flere parkeringspladser.

arrow Louisiana bringer interview med Lars von Trier på egen kanal
24. december 2020 kl. 08:32 Opdateret: kl. 08:21
Hvor langt tror du Danmark når ved EM