17. oktober 2021
Her er vi i Blåbærhaven, hvor beboerne allerede nu kan lægge metal, plastik og pap i fine containere. Borgmester og formand for Fredensborg Forsyning, Thomas Lykke Pedersen (S), anerkender, at det er billigere at indsamle affald fra de store bebyggelser, der har fælles indsamling. Alligevel skal de små etageboliger betale for at holde parcelhusejernes gebyr nede, fordi en enig bestyrelse ønsker en solidarisk  opkrævning.  Foto: Steffen Slot
Her er vi i Blåbærhaven, hvor beboerne allerede nu kan lægge metal, plastik og pap i fine containere. Borgmester og formand for Fredensborg Forsyning, Thomas Lykke Pedersen (S), anerkender, at det er billigere at indsamle affald fra de store bebyggelser, der har fælles indsamling. Alligevel skal de små etageboliger betale for at holde parcelhusejernes gebyr nede, fordi en enig bestyrelse ønsker en solidarisk opkrævning. Foto: Steffen Slot
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kritik: Byrådet laver en omvendt Robin Hood med affaldsgebyrer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kritik: Byrådet laver en omvendt Robin Hood med affaldsgebyrer
Fredensborg - 06. december 2019 kl. 06:39
Af Steffen Slot

Politikerne tørrer regningen for en dyr affaldsindsamling af på lejeboliger og små boliger, og ingen protesterer over det, fordi det ligger »skjult« i huslejen for tusindvis af lejeboliger, mener Finn Langgaard, formand for Agenda 21-foreningen.

arrow Læs også: Gebyrer vedtaget med piv, piv og flertallets solidaritet

I løbet af næste år skal borgerne i Fredensborg Kommune til at sortere plads, glas, metal, papir og pap, inden affaldet bliver hentet af skraldebilerne.

Men for mange tusinde borgere vil det ikke være den store forskel, og det bliver heller ikke markant dyrere at hente deres affald. På Skovengen går beboerne allerede nu ned til flaskecontaineren med flasker og lægger papir i containeren ved siden af. I andre boligområder bliver affaldet indsamlet fra store »affaldsøer«, og i Blåbærhaven er der allerede containere til metal, plast, pap og papir.

Beregninger viser, at for den type boliger er merudgiften til den øgede indsamling 265 kroner, imens de udregnes til knap 1100 kroner for individuel opsamling i parcelhusene.

Alligevel skal alle betale 500 kroner ekstra, og Finn Langgaard, formand for Agenda 21-foreningen vurderer, at den reelle forskel er langt større. Det er mere end 235 kroner årligt, som udgør etageboligerne og de små boligers »solidaritet« med villaejerne. Snarere er det 600 kroner årligt per husstand, mener Finn Langgaard, der også bygger sit tal på, at det allerede i dag er billigere at indsamle affald fra boliger med fælles opsamling, uden at det afspejles i affaldsgebyret.

- Og der er ingen, der protesterer, fordi mange lejeboliger bare regner den ekstra omkostning ind i de fælles omkostninger, så lejerne ikke opdager det, siger Finn Langgaard, der oprigtigt er dybt forundret og indigneret over den beslutning, som byrådspolitikerne endelig vedtager her i december måned.

Han mener sagtens, at det er muligt at indføre et differentieret system.

- Det gjorde vi, da vi lavede biogasanlægget. Lejligheder med et og to værelser betalte 40 procent af taksten, større lejligheder 70 procent af taksten og parcelhusene 100 procent. Dengang havde vi jo ikke EDB på samme måde som i dag, men alligevel kunne vi administrere det. Selvfølgelig kan man også lave den opdeling i dag, uddyber Finn Langgaard, der vurderer, at politikerne frygter reaktionen på, at det rent faktisk bliver dyrt at indsamle plast, metal, pap og papir individuelt ude på de enkelte villaveje og derfor ønsker at sprede udgiften over flere.

Ifølge Rambøll-rapporten, der var grundlaget for politikernes beslutning om at indsamle affald i sorteret form ude ved boligerne, er der cirka 9.100 boliger med fælles opsamling og cirka 8.900 med individuel opsamling. Hvis Finn Langgaards tal holder, er det 5,4 millioner kroner, som de små boliger overfører rent solidarisk til parcelhusejerne.

Men, men, men... er det ikke småpenge i den store sammenhæng, hvor også lejeboliger har dyre månedlige huslejer?

- Synes du selv, at 600 kroner om året er småpenge? Jeg synes ikke, at det er småpenge, og husk at det er hvert eneste år, at de skal betale for at holde omkostningerne nede for parcelhusene, siger Finn Langgaard.

Sagen i stikord

  • Dagens artikler handler om, hvorfor 9100 husstande i rækkehuse og etageejendomme skal være solidariske for mellem 250 og 600 kroner årligt med 8.100 husstande, der får individuel affaldsindsamling.

  • Byrådet har besluttet, at borgerne i Fredensborg Kommune skal til at plast, metal, pap, papir og glas som kildesortering, hvilket betyder, at det skal ske ude tæt på hjemmene.

  • De individuelle boliger får nye affaldsspande. Mange af bebyggelserne med etageejendomme og rækkehuse får færre ændringer, da de eksisterende fælles indsamlingspladser kan udbygges og genbruges.

  • Fælles opsamling er markant billigere for Fredensborg Forsyning end opsamling af affald ude på villavejene.

  • Definitionen på at være solidarisk er, at man »føler eller udviser tilknytning, loyalitet og ansvar i forhold til nogen eller noget; som står last og brast med nogen«.

arrow Ens for alle husstande: Så meget stiger dit affaldsgebyr
11. december 2019 kl. 19:28 Opdateret: kl. 19:28
arrow Debat: Man tager fra de fattige og giver til de rige
06. december 2019 kl. 06:07 Opdateret: kl. 19:49
Rejser du til udlandet i år?