27. juli 2021
Biskop Lise-Lotte Rebel har afgjort, at mangeårig menighedsrådsformand Bjarne Henneman er valgbar med sin folkeregisteradresse på Asminderød Kro. Det sker efter en klage over valget i Asminderød Sogn. Foto: Lars Skov
Biskop Lise-Lotte Rebel har afgjort, at mangeårig menighedsrådsformand Bjarne Henneman er valgbar med sin folkeregisteradresse på Asminderød Kro. Det sker efter en klage over valget i Asminderød Sogn. Foto: Lars Skov
Foto: Lars Skov/Fotograf Lars Skov
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klagesag afgjort: Biskop giver grønt lys for adresse på kroen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Klagesag afgjort: Biskop giver grønt lys for adresse på kroen

Det er folkeregisteradressen, der tæller - en valgbestyrelse skal ikke være »dyneløfter«. Her på falderebet af sin periode som biskop i Helsingør Stift har Lise-Lotte Rebel nu afgjort en klagesag fra Asminderød Sogn.

Fredensborg - 30. oktober 2020 kl. 05:28
Af Steffen Slot

En klager mente ikke, at den mangeårige menighedsrådsformand, Bjarne Henneman, var valgbar, da han stillede op til menighedsrådet. Han havde i slutningen af 2019 solgt sit hus og opholde sig store del af året i familiens sommerhus i Rørvig, men han har folkeregisteradresse på Asminderød Kro, hvor han deler postkasse med flere andre beboere.

arrow Læs også: Adresse på kroen gik alligevel ikke: Formand for menighedsråd skal gå af

Erik Frøkjær har forsøgt at opsøge Bjarne Henneman på adressen, men forgæves,og han mener ikke, at det reelt er en adresse.

Bjarne Hennemann har til Frederiksborg Amts Avis oplyst, at han og hustruen her i Corona-tiden og sommeren har opholdt sig meget i sommerhuset, men at de tidligere på året har boet i lejligheden i sidefløjen til kroen og igen vil bo i Fredensborg i løbet af vinteren.

Biskop Lise-Lotte Rebel har i sin afgørelse lagt vægt på, at »det ikke fremgår af regelgrundlaget, at valgbestyrelsen i forbindelse med optagelse på valglisten skal læge vægt på yderligere omstændigheder end oplysninger fra Det Centrale Personregister«.

Og det var netop det, som valgbestyrelsen forklarede sig med i et høringssvar til biskoppen. En valgbestyrelse skal ikke være »dyneløftere« - et synspunkt, som Erik Frøkjær dog i sit høringssvar var uenig i.

»Det har intet med dyneløfteri at gøre. Folk skal kunne kontaktes på deres CPR-adresse i et retssamfund som det danske«, skriver Erik Frøkjær, der imidlertid ikke har fået medhold i sin klage.

Ingen inhabilitet

I det hele taget får Erik Frøkjær ikke medhold i nogle af sine klagepunkter, selvom biskoppen dog i et afsnit gør menighedsrådet opmærksom på, at menighedsrådet løbende skal følge med i, om et medlem mister sin valgbarhed i løbet af den næste valgperiode.

Centralt i sagen står et møde i valgbestyrelsen, der er et udvalg under det siddende menighedsråd. Det er valgbestyrelsens ansvar at sikre, at valget til menighedsrådet lever op til de gældende regler.

Biskoppen slår i sin afgørelse fast, at en valgbestyrelse godt kan behandle en klagesag over en af valgbestyrelsens medlemmer, hvis blot det pågældende medlem går uden for - og det gjorde Bjarne Henneman, da punktet om hans egen valgbarhed skulle behandles. Og det gjorde valgbestyrelsen i Asminderød Sogn forud for selve valget til menighedsrådet.

Den interne klagesag i sognet var dermed afgjort, inden valgforsamlingen mødtes for at lytte til kandidaterne og stemme den 15. september i år.

Ok til at gribe ind

Erik Frøkjær har også klaget over, at han ikke fik lov til at fortælle valgforsamlingen, at der havde været en sådan klagesag. Erik Frøkjær mener, at det var en vigtig oplysning for de cirka 50 fremmødte, der kunne stemme til menighedsrådsvalget. Dirigenten på mødet fratog ham taleretten, og biskoppen vurderer, at det var korrekt.

»Jeg har forståelse for, hvis det har været ubehageligt for Dem, at opleve at blive frataget ordet og at det har været ubehageligt, at De ikke fik lov til at fremføre Deres ærinde til slut.

Det fremgår imidlertid af § 6a, stk. 5 at debatten skal være med kandidaterne. Det er ikke hensigten, at der skal være en debat om, hvem der skal stå på valglisten. Det er netop en afgørelse, som tilkommer valgbestyrelsen at træffe, jf. 24 i cirkulære om valgret og valgbarhed.

På den baggrund finder jeg dirigentens indgriben på valgforsamlingen for korrekt«, skriver biskoppen.

arrow Sag om menighedsrådsformands adresse er anket til Kirkeministeriet
03. april 2021 kl. 06:12 Opdateret: kl. 16:48
arrow Menighedsrådsformands faste adresse på kroen giver ballade
01. oktober 2020 kl. 05:34 Opdateret: kl. 06:17
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?