28. juli 2021
Lergravssøen lige nord for Nivåvej, øst for Kystbanen, har en enorm kapacitet som forsinkelsesbassin, hvis vandstanden sænkes cirka en meter. Fredensborg Forsyning vil i så fald sørge for, at de nye broer også sænkes og etablere et renseanlæg, så overfladevandet renses. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Lergravssøen lige nord for Nivåvej, øst for Kystbanen, har en enorm kapacitet som forsinkelsesbassin, hvis vandstanden sænkes cirka en meter. Fredensborg Forsyning vil i så fald sørge for, at de nye broer også sænkes og etablere et renseanlæg, så overfladevandet renses. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Historisk lergrav kan blive værn mod oversvømmelser, men kritikerne advarer mod at skade det uvurderlige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Historisk lergrav kan blive værn mod oversvømmelser, men kritikerne advarer mod at skade det uvurderlige
Fredensborg - 08. april 2021 kl. 06:17
Af Steffen Slot

Det lød så smukt, da planerne kom frem. I stedet for at bruge mange millioner kroner ekstra på at nedgrave store rør langt ud i Øresund eller bygge forsinkelsesbassiner i beton, kan Fredensborg Forsyning bruge en af de lergrave, der er en del af Nivås identitet.

arrow Læs også: DN: Nej tak til at skade en ren lergravssø

Lergraven er et billede på storhedstiden for produktion af mursten. Den fede ler blev formet og hærdet i ovne, der slugte fossile brændstoffer. Nu et lergravene skønne naturområder, der kan bruges som forsinkelsesbassin, når det regner meget og langvarigt i Nivå - en følge af de menneskeskabte klimaforandringer.

Vandstanden skal bare lige sænkes cirka en meter, og der skal laves et særligt rensningsanlæg med Rockwoll, der renser overfladevandet fra dele af Nivå, inden det løber ud i søen. Men, men, men...

Nu er der opstået en diskussion om miljøpåvirkningen af søen. Sagen har netop fået sin 2. behandling i Infrastruktur- og Teknikudvalget, hvor formand Flemming Rømer (DF) kan fortælle, at sagen - på ideplan . endnu engang blev godkendt af et enigt udvalg.

- Vi skal dog lige have undersøgt, om vi får problemer efter saltning på de nærliggende veje. Det skal vi nok få styr på, og derudover mener jeg, at det var en misforståelse, at sagen skulle sendes tilbage. Det er rigtigt, at der var en rapport, der ikke var sendt til byrådet, men rapporten dannede grundlag for sagsfremstillingen, og indholdet af rapporten stod genfortalt i teksten. Jeg - og resten af udvalget - mener, at den negative miljøpåvirkning, der opstår, vil være meget lille, siger Flemming Rømer.

Udvis rettidig omhu

Dertil er SF's Hanne Berg ikke nået i sin accept af projektet. Hun ved godt, at Fredensborg Forsyning har beskrevet en løsning, hvor regnvandet løber igennem et mindre rensningsanlæg, inden det løber ud i søen.

Rensningsanlægget er blot ikke i stand til at sikre søens nuværende kvalitet, og derfor mener Hanne Berg, at byrådet skal gå frem med stor varsomhed.

- Jeg var yderst bekymret, fordi man vælger den reneste sø i hele Nivå til at bruge til opsamlingsbassin. Nu har vi lige besluttet, at vi skal deltage i konkurrencen om at have den vildeste natur, den vildeste kommune, og så er det jo grotesk, hvis vi begynder med at forringe vandmiljøet i en ren sø - og det er faktisk ikke særlig mange søer i Danmark, der kan kaldes rene, siger Hanne Berg og fortsætter:

- Derfor - for en sikkerhedsskyld - pressede jeg på for at få en grundigere diskussion, og jeg mener også, at Grønt Råd skal inddrages. Det er jo derfor, at vi har et Grønt Råd, og selvfølgelig sidder der også folk med partsinteresser i Grønt Råd, men der sidder også folk med stor ekspertise og viden.

Rapport dukkede op

Hun er glad for, at byrådspolitikerne fik tilsendt den rapport, som beskriver lergravssøens vandmiljø og vurderer, hvordan påvirkningen bliver, hvis vandstanden i søen skal sænkes en meter og derefter udnyttes til overløbsbassin.

Rapporten konkluderer, at det næppe kan undgås, at der sker en negativ påvirkning af vandmiljøet, når store mængder regnvand på kort tid skal opstuves i søen - selvom det først løber igennem en slags rensningsanlæg.

- Det har hele tiden været planlagt, at sagen skal belyses yderligere, og der kommer også en senere høringsproces. Kan man ikke kritisere dig for at forsinke sagen på et tidligt tidspunkt, med risiko for at det forsinker nogle grundlæggende ting, der skal på plads, inden Nivås nye bymidte skal skabes?

- Nej, det mener jeg ikke. En forhastet proces kan vise sig at blive værre, hvis det ikke er den rigtige løsning. Jeg synes tværtimod, at det er rettidig omhu, fordi hvis lergraven ikke kan fungere som opsamlingsbassin, skal Fredensborg Forsyning jo allerede nu forberede en anden løsning.

- Grønt Råd kan godt tages med på råd med en kort frist, og Infrastruktur- og Teknikudvalget kan jo indkaldes til et ekstraordinært møde. Min pointe er, at vi skal tænke os godt om, fordi vi risikerer at give Nivås reneste sø en dårligere vandkvalitet - og en ren sø i Danmark er efterhånden uvurderlig, siger Hanne Berg.

Sagen i stikord

  • Den store lergravssø nord for Nivåvej, øst for banen, kan fungere som forsinkelsesbassin for regnvandet i fremtiden og allerede nu give bedre vandmiljø i Nivåen.
  • Projektet er et forslag, der kræver godkendelse af Fredensborg Kommune, der er myndighed.
  • Selve arbejdet skal udføres af Fredensborg Forsyning, hvor bestyrelsen senere skal tage stilling til et konkret projekt og økonomien i projektet.


  • Det er nødvendigt at tage stilling til planen nu, eftersom Nivås bymidte skal byfortættes i de kommende år, og det kræver en del kloakarbejde.

  • På det seneste byrådsmøde skulle politikerne have vedtaget den første opbakning til planen, men SF's Hanne Berg fik beslutningen bremset og sendt tilbage til fornyet udvalgsbehandling.

  • Det skyldes blandt andet eksistensen af en rapport fra oktober 2020, lavet af Fiskeøkologisk Laboratorium. Rapporten var ikke vedlagt som bilag til sagen.

På skitsen her ses, hvordan det røde område skal indeholde et nedgravet anlæg, der kan rense regnvandet for fosfor, inden det løber ud i Nivaagaard Sø. Den skal i så fald sænkes en meter fra det nuværende niveau for at kunne fungere som bassin i perioder med vedvarende eller voldsom regn.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?