13. juni 2021
Torsdag formiddag brugte Sally Altschuler ordet »sjov« og »sjovt« mindst fem gange, da han skulle fortælle om sine seneste to bøger. Er det komedier? Nej, slet ikke, men se blot på dette billede. Der er en finurlig undertone i det meste, som Sally Altschuler beskæftiger sig med fra hjemmet på Toftevej i Fredensborg.  Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Torsdag formiddag brugte Sally Altschuler ordet »sjov« og »sjovt« mindst fem gange, da han skulle fortælle om sine seneste to bøger. Er det komedier? Nej, slet ikke, men se blot på dette billede. Der er en finurlig undertone i det meste, som Sally Altschuler beskæftiger sig med fra hjemmet på Toftevej i Fredensborg. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Heltene er altid de kedeligste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Heltene er altid de kedeligste

Jeg ville ønske, at man kunne vaccinere børn mod at tro på eviggyldige sandheder, siger forfatteren Sally Altschuler, der er aktuel med flere nye børne- og ungdomsbøger.

Opdateret 05. marts 2021 kl. 22:31
Fredensborg - 05. marts 2021 kl. 19:46
Af Steffen Slot

Tænk hvis man kan hjælpe forskere til at finde en kilde til ubegrænset energi? Det kræver bare nogle forsøgspersoner, der i deres drømme skal bevæge sig et bestemt sted og hjælpe forskerne til at høste den enorme energi, der er i menneskers drømme?

arrow Læs også: Tænk hvis David var en pralrøv og blev venner med Goliat, der hadede at slås...

Bivirkninger... Nej, jo, måske... Og der er også et pres, en slags afpresning for Rose, der er hovedpersonen i Sally Altschulers seneste ungdomsroman. Hun bliver nødt til at foretage nogle valg, men hvad er egentlig rigtigt og hvad er forkert?

Det er et halvt år siden, at »Drømmeren« udkom som en ungdomsroman, og den 67-årige Sally Altschuler ser ud til at have ramt noget aktuelt med sin roman, der har fået flotte anmeldelser. Der er både klima, bivirkninger, forsøg og svære valg.

Men, men, men - sådan fungerer det ikke for Sally Altschuler, der i en årrække har brugt mere af sin sprudlende energi ude i værkstedet i færd med at lave møbler - og ikke ved computeren, hvor han skriver sin romaner.

I en periode har Sally Altschuler ikke skrevet så mange romaner. Hvad har han så lavet? Med et stort smil viser han værkstedet bag huset i Fredensborg, hvor han snedkerer møbler, ofte sammen med den voksne søn Simon. Datteren Sascha har lavet omslaget til »Drømmeren«. Foto: Allan Nørregaard

Nu er han inde i en stime med ordene, og strømmen er fyldt med en smilende livsglæde, der får ham til at læne sig frem, når han fortæller, at inspirationen kommer mere spontant, ikke så kalkuleret.

- Min første tanke er ikke, at jeg skal ramme noget i tiden. Det er mere... Kan det her være sjovt at skrive om? Kan det blive til noget? Her tog jeg udgangspunkt i det at drømme, fordi jeg altid har været fascineret af drømme. Nogle siger at det er hjernen, der rydder op. Jeg fik den ide at lave historien om en pige, der kan følge dig ind i dine drømme. Hun finder ud af, at hvis hun holder sin veninde i hånden på lejrskolen, når de skal til at sove, kommer hun med ind i venindens drøm og kan handle aktivt. Og så kommer der noget klimahalløj ind i det, smiler han og tilføjer om det med at »ramme noget i tiden«:

- Hvis man er dygtig nok, kan man lave en fængende historie ud af alt... nej, måske ikke af korsstingsbroderi. Jo, måske hvis man lægger en kode ind i broderiet.

Og så griner han.

Ondskabens anden side

I historien om Rose har faderen en spillegæld, og to forskere tilbyder at betale gælden, hvis Rose vil hjælpe med at føre børn ind i forskernes forsøg, alt sammen i deres drømme.

Og da Rose kan tage aktiv del i andre menneskers drømme, har hun muligheden for både at hjælpe med at redde verden og sin egen familie. Men virkeligheden er sjældent helt så enkel, og det har igennem alle årene været en drivkraft i Sally Altschulers romaner.

At ondskab ikke altid er den rene ondskab. At det onde, det forkerte, også kan være båret af ønsket om at gøre noget godt. Ligeledes er det gode sjældent kun godt.

- Helte er jo som regel kedelige at skrive om. Superman, der altid er god, er jo en kedelig figur, og Batman som figur blev jo først interessant i de film, hvor han også havde en anden side. Det er jo karakterer som Loke, der er interessante, siger han og fortsætter:

- Jeg har det svært med folk, der har svaret på alt, fordi det ender med fundamentalisme. Livet ikke er sådan, at der kun er én sandhed. Jeg ville ønske, at man kunne vaccinere børn mod at tro på den eviggyldige sandhed. For den kommer der aldrig noget godt ud af.

Drømmeren. Sally Altschuler. Jensen & Dalgaard. Vejledende udsalgspris 299 kroner.

Sally Altschuler har selv genudgivet sin roman »En engel bag øret«, og han er aktuel med børnebogen »David og Goliat« og ungdomsromanen »Drømmeren«.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM