14. juni 2021
Henrik Elsner går dagligt ene mand og producerer fortrinsvis gin og vodka. Idéen om at filtrere vodka-dampe gennem guld kom bare til ham. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Henrik Elsner går dagligt ene mand og producerer fortrinsvis gin og vodka. Idéen om at filtrere vodka-dampe gennem guld kom bare til ham. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En vodka af 24 karat guld er det nyeste påfund fra ELG's laboratorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

En vodka af 24 karat guld er det nyeste påfund fra ELG's laboratorie
Fredensborg - 12. marts 2019 kl. 05:03
Af Christoffer Schyth Kjær

Der findes en russisk vodka med en værdi af omkring otte millioner kroner. Den høje værdi skyldes, at flasken består af tre kilo guld og tre kilo sølv, så den er særligt eksklusiv. Men nu er det også muligt at anskaffe sig en guld-vodka i et prisleje, der er lidt mere tilforladeligt.

arrow Læs også: Dansk akvavit røg til tops i tysk VM

Den lokale gin-specialist, Henrik Elsner, der står bag mærket ELG, har nemlig begivet sig ud i en ny produktion. Han laver en vodka på sit destillationsapparat, hvor dampene bliver filtreret gennem et tyndt net, der består af 24 karat guld.

- Det er en meget blød vodka, som slet ikke smager sprittet, forklarer 64-årige Henrik Elsner, der har en ph.d. i organisk kemi fra Københavns Universitet, og fortsætter:

- Guldet gør et eller andet ved smagen, men jeg kan bare ikke finde ud af, hvad det er for en kemisk proces, der sker.

Han producerer vodkaen i en bygning, der er sunket ned i jorden ved siden af sit hus, Stengården, der ligger med udsigt over Esrum Sø. Destillationsapparatet købte han for 250.000 kroner, og det kostede cirka det samme at få det sat op til brug.

- Det er kendt at man bruger ædelmetaller som katalysator i kemien, så det var ren intuition at begynde at filtrere vodka-dampene gennem det her filter, som er forgyldt. Jeg arbejder på den måde, at jeg giver mig i kast med det, der falder mig ind. Bagefter smager jeg det så og sammenligner med konkurrenten, forklarer Henrik Elsner fra en læderstol, der er står foran en lille bar, som han har indrettet i hjørnet af lokalet. Resten er fyldt med flasker, propper og papkasser til at pakke gin-produktionenerne ned i.

ELG er navnet på den gin, og nu også vodka, som Henrik Elsner producerer, mens hans destilleri hedder Stone Grange, som er engelsk for navnet på hans gård. Sidste år omsatte han for fire millioner kroner, så produktionen er ikke bare et fritidsprojekt.

- Det går rigtig godt. Her er snart ikke plads nok, så på et tidspunkt skal jeg vel finde et sted, hvor der er plads til det hele. Men jeg har ikke tænkt mig at flytte destillationsapparatet. Det bliver stående, sider han.

Laver egne undersøgelser

Henrik Elsner er en erfaren mand i innovationsbranchen, og virksomheden er da heller ikke hans første. Han var medstifter af biotekvirksomheden, M&E Biotech, der senere kom til at hedde Pharmexa. I 2000 blev firmaet solgt for en milliard kroner, og han solgte derfor sine aktier. Udbyttet lød på 50 millioner. Sammen med sine kone købte han efterfølgende gården i Fredensborg, hvor de producerer rødvin, gin og nu også vodka.

Ved siden af det skinnende destillationsapparat har Henrik Elsner et lille laboratorium, hvor han bruger en del tid. På grund af baggrunden som kemiker nyder han nemlig at lave undersøgelser.

- Jeg har styr på kvaliteten af mine produkter og går meget op i at få det samme resultat hver gang. Det kræver, at man er meget omhyggelig. Man skal være på hele tiden, siger han med en ophøjet ro og forklarer, at destillationsapparatet bliver skyllet igennem og kogt op med lud, inden det skal bruges til at producere vodka, så han undgår bismage fra den gin, han også producerer.

Flaskerne bliver lukket med en prop, hvor der står »Stone Grange Craft Destillery« rundt i kanten, og på midten er der noget, som ligner en lille hund. Det er det dog ikke.

- Det er faktisk en alkoholmolekyle. Det er bygget sådan op, at det kommer til at ligne en hund, og det synes jeg er meget sjovt.

En forkortelse?

Den store produktion drejer sig om gin, og Henrik Elsner producerer i alt seks forskellige. De ligner ikke hinanden og smager ikke ens. En ganske væsentlig ting har de dog til fælles.

- De består faktisk allesammen af de tre samme ingredienser: enebær, gulerødder og korianderfrø, forklarer Henrik Elsner.

ELG er navnet for den fælles produktion af både gin og vodka, og skulle man undre sig over, hvad de tre bogstaver står for, kan man komme til at tænke længe. Det er nemlig ikke en forkortelse.

- Historien bag navnet er lidt spøjs. Jeg hedder jo Elsner til efternavn, og da jeg studerede, boede jeg på Rigshospitalets Kollegium. Der blev jeg kaldt »Elg«, og det har så hængt ved lige siden blandt mine venner. Så da jeg lavede min første gin, gav jeg den det navn, lyder det fra Henrik Elsner.

ELG gin og vodka sælges ifølge Henrik Elsner i de fleste specialbutikker på Sjælland. På hjemmesiden sælger han dog ikke sin alkohol, og man kan derfor ikke se prisen. Det skyldes, at han vil vise respekt over for forhandlerne.

Hans nye guld-vodka kommer til at koster omkring 300 kroner.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM