22. september 2021
Susanna Zenani
Foto: Susanna Zenani
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter kritik af plejecenter: Nu skal kommunens ældre på dagsordenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter kritik af plejecenter: Nu skal kommunens ældre på dagsordenen

Det på tide at få ryddet op på Fredensborg Kommunes ældreområde, og ikke mindst få indsamlet viden om forholdene på plejecentrene og i hjemmeplejen. Det skal der til for at forbedre forholdene, mener Bjørn Svensson (EL), der nu anmoder om, at få ældreplejen på dagsordnen.

Fredensborg - 28. juli 2021 kl. 06:19
Af Trine Lønbro Nielsen

Det nytter ikke noget at tale udfordringerne på kommunens ældreområde ned. Det nytter heller ikke noget, at rette op på de enkelte fejl, hvis ikke man samtidig kigger på, hvorfor de sker, og så får sat ind for at undgå lignende tilfælde i fremtiden. Det er derfor, at Bjørn Svensson fra Enhedslisten nu anmoder Social- og Seniorudvalget i Fredensborg Kommune, om at få ældreplejen - næsten i sin helhed - på dagsordenen.

I sin anmodning har han listet en række punkter op, som han ønsker, at udvalget og forvaltningen forholder sig til. Blandt andet har sagen om forholdene på Skovgården fået ham til at spekulere i arbejdsgangene på stedet - hos visitationen og i den hjemmepleje, der skal hjælpe mange af borgerne i deres eget hjem, når de bliver udskrevet fra plejecentret.

- Jeg synes, at det er nødvendigt, at vi få bragt det her i orden. Vi må få undersøgt, hvordan virkeligheden reelt er på plejecentrene, og hvorfor det er, at vi har modtaget så mange klager. Vi ved jo, at dårlige historier har det med at rygtes, også selvom der ikke er hold i det hele, og det skal ikke være sådan, at man er bekymret for at komme på plejecenter i Fredensborg Kommune, fortæller han.

Mange punkter

I alt fylder anmodningen tre og en halv side med punkter, der er inddelt i forskellige emner. Blandt andet kan man læse, at Bjørn Svensson gerne vil have udvalget til at debattere sagerne fra Skovgården, kommunens såkaldte 'midlertidige pladser' på rehabiliteringscentrene, presset på hjemmeplejen og den generelle værdighed i ældreplejen.

Han ønsker blandt andet svar på, om det er korrekt, at Skovgården ikke har et nødlager med bleer, og at de pårørende derfor må skaffe bleer med det samme, deres pårørende kommer til stedet, hvordan kommunen i dag sikrer, at det er færrest muligt forskellige medarbejdere, der kommer til de enkelte borgere, og så ønsker han at få oplyst, hvordan kommunen afgør om en borger er berettiget til en såkaldt akutplads uden egenbetaling eller en midlertidig plads med egenbetaling.

- Jeg vil gerne have svar på de her ting, fordi jeg har en fornemmelse af, at der er noget galt på ældreområdet i kommunen, og jeg synes, at emnet nogle gange bliver talt lidt for meget ned, og det går ikke. Vi bliver simpelthen nødt til at lytte til dem, der har skoen på. Hvad er det for nogle behov vores medarbejdere i hjemmeplejen eller på plejecentrene har? Hvad er det for nogle behov de borgere, de arbejder med har? Og så er det vores opgave som politikere at finde økonomien til det, forklarer Bjørn Svensson.

Mangel på viden

Han peger på, at netop økonomien er en stor udfordring for området. Der bliver flere og flere ældre, og derfor kræver det også flere penge at drive en sund og værdig ældrepleje - og de penge må komme fra Folketinget. Overskrider kommunen budgettet for området, så får den nemlig en, hvad Bjørn Svensson kalder en dummebøde fra staten.

- Økonomien er et klart problem, men jeg synes også, der ligger en udfordring i, at vi som kommune ikke er gode nok til at forstå, hvordan tingene fungerer på et plejecenter eller i hjemmeplejen, siger han.

- Vi må simpelthen gøre det bedre ved at prioritere området.

Synes du, at kommunen er der for dig?