23. oktober 2019
Medarbejderne forsøger også at undgå, at døde fisk skal flyde videre ned i åen, men det er ikke sikkert, at det helt kan undgås.
Medarbejderne forsøger også at undgå, at døde fisk skal flyde videre ned i åen, men det er ikke sikkert, at det helt kan undgås.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Døde fisk ved udløb til Usserød Å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Døde fisk ved udløb til Usserød Å
Fredensborg - 06. december 2018 kl. 11:14
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I den seneste tid er der ved starten af Usserød Å, ved udløbet fra Sjælsø, sket en stor ophobning af dette års yngel af brasen, der er en af de arter af fisk, som man også kalder for skidtfisk.

arrow Læs også: Ilthungrende fisk får hjælp af muslinger

Lav vandstand har betydet, at mange af dem er døde af iltmangel, fortæller Fredensborg Kommune.

Fiskene er her om efteråret og starten af vinteren naturligt trukket ud i søens til- og udløb for at undslippe eventuel isdække på søoverfladen, da vandløb typisk sjældent fryser til og derfor bedre kan forsyne dem med ilt, end hvis de bliver i søen.

Imidlertid er de blevet fanget af den lave vandstand ved Nebbegårds Alle, hvor udløbet fra Sjælsø starter i en lille dam, der fører ud i Usserød Å. Når så mange fisk står samlede et lille sted, kan de meget hurtigt opbruge ilten i vandet, og derfor mange af dem døde.

De tre kommuner i Usserød Å-samarbejdet - Rudersdal, Hørsholm og Fredensborg kommuner - har besluttet midlertidigt at lukke slusen fra Sjælsø, så der ikke kommer flere fisk ned i den lille dam fra søen. Kommunerne er også gået i gang med at opsamle og bortskaffe de fisk, som allerede er samlet i dammen. Brasen er en såkaldt skidtfisk, der kan medvirke til at forringe den økologiske tilstand i søen og vandløbet. Det er derfor ikke nogen miljømæssigt tab, at ynglen er gået tabt.

grafik køb billede