10. juli 2020
Det nye plejecenter i Humlebæk får et sundhedshus, hvor lægefagligt personale har klinik på en etage over indgangspartiet på plejecentret. Den mulighed eksisterer ikke i Fredensborg, hvor lægemanglen er størst i øjeblikket.
Det nye plejecenter i Humlebæk får et sundhedshus, hvor lægefagligt personale har klinik på en etage over indgangspartiet på plejecentret. Den mulighed eksisterer ikke i Fredensborg, hvor lægemanglen er størst i øjeblikket.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det handler om dit helbred: Lægepres er ulige fordelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det handler om dit helbred: Lægepres er ulige fordelt
Fredensborg - 26. august 2019 kl. 11:10
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter forårets debat om lægemangel i Fredensborg by har forvaltningen kortlagt kapaciteten i kommunens fire bysamfund og lavet en fremskrivning, der beskriver udfordringerne fra nu og indtil om 10-12 år.

arrow Læs også: Gennembrud: Posthus kan blive lægehus

Borgerne i Fredensborg mangler lægekapacitet tæt på, men i Nivå og Humlebæk er der god plads i venteværelserne. Kokkedal kan blive en udfordring.

Nøgletallene viser, at det er let for en borger at blive tilknyttet en praktiserende læge inden for kommunegrænsen, men tallene viser også, at over 25 procent af borgerne har en praktiserende læge uden for kommunen. 11.000 borgere har læge i byer som Helsingør, Hillerød og Hørsholm Kommuner, hvilket er mere end dobbelt så mange som de borgere fra andre kommuner, der kører til Humlebæk, Nivå, Kokkedal eller Fredensborg for at gå til læge. De eksisterer nemlig også - dem er der 4.605 af.

Udfordringen er, at fordelingen af læger er ulige fordelt mellem kommunens fire bysamfund, hvor den offentlige transport på tværs ofte er dårlig. I Fredensborg er problemet størst. Der er 10.984 borgere i Fredensborg og kun 6.544 borgere har læge i byen. Den manglende kapacitet skønnes at være 2.800 til 3.400 borgere, der kunne have et ønske om at gå til læge i Fredensborg by.

Kokkedal er det andet sted, der kan give udfordringer. I øjeblikket er der en uudnyttet kapacitet på 614 pladser, men det kan udvikle sig til en manglende kapacitet for 500-600 borgere som følge af den demografiske udvikling.

Nivå bysamfund er det sted, hvor den uudnyttede kapacitet er størst i øjeblikket. Kapaciteten er helt oppe på 11.816, og der er 9.238 borgere, der er tilknyttet en læge i Nivå. Selv med en fremskrivning af demografien vil der være uudnyttet kapacitet i Nivå i de næste 10 år. Humlebæk står næsten lige så godt i kampen om at undgå lægemangel Den uudnyttede kapacitet er på 924 borgere, og med etableringen af sundhedshuset på det nye pleje- og rehabiliteringscenter viser fremskrivningen, at overkapaciteten i Humlebæk vil stige til over 2000 borgere.

Politikerne skal diskutere emnet på et møde i Økonomiudvalget mandag den 26. august.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?