25. juni 2021
Den type byggesjusk, der er fundet i Enebærhaven efter en renovering til knap 200 millioner kroner, er netop en af årsagerne til, at reglerne blev skærpet for godt et år siden.
Den type byggesjusk, der er fundet i Enebærhaven efter en renovering til knap 200 millioner kroner, er netop en af årsagerne til, at reglerne blev skærpet for godt et år siden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brandtilsyn blev skærpet efter sjusk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Brandtilsyn blev skærpet efter sjusk

Reglerne for tilsyn med brandvægge blev skærpet for godt et år siden. Årsagen var bl.a. fejl af den type, der er påvist i Enebærhaven i Humlebæk, fortæller eksperter.

Fredensborg - 14. maj 2021 kl. 19:36
Af Steffen Slot

Hvis det viser sig, at Enebærhavens 186 lejligheder i Humlebæk i stort omfang er blevet renoveret uden at lukke huller mellem de enkelte lejemål, er det ikke første gang i danmarkshistorien, at det sker.

arrow Læs også: Kabelskinner kan smelte, og så er der let adgang for den varme røg

Den type fejl er blandt andet en af årsagerne til, at reglerne for tilsyn og kontrol af nybyggeri og renoveringer blev skærpet per 1. januar 2020. Nu er der krav om, at brandsikringen skal gennemgås af en certificeret brandrådgiver - både i praksis og på projektplan.

- Det er blandt andet sket præcis på baggrund af sager med gennemføringer, der er blevet glemt af entreprenører, oplyser Lars Schiøtt Sørensen, associate professor på DTU med speciale i brandsikkerhed.

Han tager ikke stilling til omfanget af byggesjusk med brandsikkerheden i Enebærhaven i Humlebæk, men han vurderer, at kravene er overtrådt ud fra de enkelte eksempler, han har set.

- En væg mellem to lejemål skal som minimum være en brandcellevæg. Det betyder, at væggen skal kunne modstå en brand i 60 minutter. Der må ikke komme et hul før efter en time - og det er ikke overholdt her, siger han.

Sagen i stikord

  • Frederiksborg Amts Avis skrev onsdag den 12. maj en række artikler byggesjusk i Enebærhaven i Humlebæk.

  • Charlotte Kock Mogensen har igennem det seneste halve år i sin lejlighed fundet 20 huller ind til andre lejemål på samme etager og andre etager. Hullerne var skjult bag fodpaneler og kabelskinner i plastik. De værste fejl er dokumenteret i et notat fra et elektrikerfirma sendt til Domea.

  • En lille gruppe beboere mener, at problemer med lugtgener kan hænge sammen med huller i væggene mellem lejligheder ne. Det kan være byggesjusk fra den store renoveringen i årene 2014-2015.

  • Sagen er meldt til Fredensborg Kommune i november og igen i weekenden. Den seneste anmeldelse har fået kommunen til at stille krav om en redegørelse inden for otte dage. Entreprenør, rådgiver og bygherre holder møde om sagen i næste uge.

  • Domea/Humlebæk Boligselskab oplyser, at der er foretaget et tjek af i alt 12 lejemål uden fund af samme fejl som i Charlotte Kock Mogensens lejlighed. Kvalitetstjekket af de 12 lejemål er umiddelbart ikke dokumenteret med en ekstern rapport.

  • Tirsdag viste Charlotte Kock Mogensen, hvordan hun på under et kvarter kunne finde fejl i en venindes lejlighed

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?